Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Oksal Güracar
Üye 5 Kasım 4 Cevap
3

Üsküdar Üniversitesinde yaratılış manifestosu yayınlandı. Karşı çıkan bir yazı bulamadım. Sizce tepkş gösterilmeli mi?

Bir üniversiteden ilginç hamle. Ne düşünüyordunuz? Https://uskudar.edu.tr/manifesto/yaratilis-manifestosu.html
838 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Arın Özkınay
Öğrenci 5 Kasım

Manifestoda kaynak olarak gösterilen yazıların akademik makalelerini de belirttikleri zaman cevap vermeye değer bir argüman ortaya çıkabilir. O zaman gelene kadar bu sitede okuduğunuz bilimsel içerikler bilimin yolunu yeterince açık edecektir.

114 görüntülenme
10
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör 5 Kasım

Arın Bey gerekli cevabı vermiş elinize sağlık ancak bu saçmalığın daha detaylı bir şekilde ele alınması ve tabiri caizse rezil edilmesi taraftarıyım. Hem gülmek hem de bir cevap yazmak için oturdum bütün "manifesto"yu okudum. Sonuç:

Bu çakma "Yaratılış Manifestosu" oturmuş bilimsel teorilere karşı bazı argümanlar sunuyor ama bu argümanlar evrim ve kozmoloji gibi modelleri destekleyen geniş bilimsel kanıtlarla çelişiyor. Doğal seçilimle evrim, Charles Darwin tarafından ortaya atıldı ve genetik araştırmalarla (örneğin, Lenski ve ark., 2015) geniş çapta destekleniyor; bu da yaşamın çeşitliliğini ve karmaşıklığını açıklamak için bilinçli bir tasarımcıya gerek olmadığını gösteriyor. Mutasyonlar bazen zararlı olabilir ama aynı zamanda evrimsel adaptasyonun itici gücüdür ve faydalı değişimlere yol açabilir (Nei, 2013).

Manifestonun kuantum belirsizliği ve Büyük Patlama teorisine yaklaşımı bu kavramları tam anlamıyla kavrayamadığını gösteriyor. Kuantum mekaniği, olasılıksal doğasına rağmen sağlam bir matematiksel çerçeveye sahiptir (Heisenberg, 1927) ve fiziksel olayları açıklamak için dışsal bir iradeye ihtiyaç duymaz. Büyük Patlama teorisi, kozmik mikrodalga arka plan radyasyonu gibi gözlemlerle desteklenir (Planck Collaboration, 2018) ve evrenin erken dönemden bugüne nasıl evrildiğini uzay ve zamanın ötesindeki metafizik varlıklara başvurmadan açıklar.

Tüm Reklamları Kapat

"Webb teleskopunun verilerine göre ise evrenin yaklaşık 26,7 milyar yıl önce ortaya çıktığı ve fiziksel yasalar çerçevesinde genişlediği açıklandı."

Bu cahillik değil başka bir boyut. Gupta'nın boş hipotezini adam gibi kabul eden bile yok. Çünkü neredeyse her şeyle çelişiyor. Ottawa'da fizik profesörü bir de bu herif. Bu zil zurna cahiller yetmiyormuş gibi bir de bunlarla uğraşıyoruz. Buyrun ben de hipotez sunayım, evreni 100 milyar yıl önce çok gelişmiş su samurları yaratmış olabilir.

Aha bu da kanıtı. Gerçi buna bile inanabilir bu cahiller, bu hipotezimi ciddiye almayın.

Bilincin ve insan bilişinin kökenine gelince, nörobilimdeki gelişmeler bilincin karmaşık sinirsel süreçlerden kaynaklandığını gösteriyor (Koch ve ark., 2016). İnsanların teori üretme ve soyut düşünme yeteneği beynimizin evrimsel gelişimine dayanır (Dehaene ve Changeux, 2014). Bu doğal açıklamalar insan bilincini açıklamak için daha yüksek bir bilinç veya "tasarımcı" varsayımına ya da hikayesine ihtiyaç duymaz.

Tüm Reklamları Kapat

Entropi ve termodinamiğin ikinci yasasıyla ilgili argümanlar entropinin dışarıdan enerji alan açık sistemlerde azalabileceğini göz ardı ediyor—mesela Dünya, güneşten sürekli enerji alıyor (Schneider ve Sagan, 2005). Bu yaşam formlarında gözlemlediğimiz karmaşıklığın artmasına izin veriyor. Fizik yasaları ve doğal süreçler, gözlemlenen fenomenleri açıklamak için gayet yeterli; yani bilimsel açıdan "Zorunlu Bir Varlık" fikrine gerek yok.

Ayrıca "Yaratılış Manifestosu"nda pek çok dilbilgisi ve kavramsal hata var ki bu da argümanlarını zayıflatıyor gerçi hoş buna argüman bile denmez ama biz diyelim. Örneğin "DNA’daki amino asitlerin hep doğru kararlar vererek büyümesi zorunlu yasadır."... Bu, DNA'nın aslında nükleotitlerden oluştuğunu düşündüğümüzde, temel bir moleküler biyoloji cahilliğinin varlığını gösteriyor. Evrenin yaşıyla ilgili tutarsız ve kaynak gösterilmeyen tahminler de belgenin güvenilirliğini iyice düşürüyor. Uzun lafın kısası boş konuşuyorlar.

Kaynaklara bak:

Tatlı, Adem: Akıllı Tasarım Teorisi

Çengel, Yunus: Bilim ve Risale-i Nur’ a bilimsel yaklaşım

Tarhan, Nevzat: Akıldan Kalbe Yolculuk Bediüzzaman Modeli Timaş 2022 İstanbul

Kaynağın kaynak olmayışını geçiyorum, kaynak almayı bile doğru yapamamışlar ay çıldırıcam 😂😂😂😂😂

Bazı insanların cehaletlerinin derinliği, evrenin gizemlerinden bile daha karanlıktır.

149 görüntülenme

Kaynaklar

  1. S. Dehaene, J. Changeux, et al. Neural Mechanisms For Access Consciousness. Alındığı Tarih: 5 Kasım 2024. Alındığı Yer: ResearchGate | Arşiv Bağlantısı
  2. W. Heisenberg. (1927). Über Den Anschaulichen Inhalt Der Quantentheoretischen Kinematik Und Mechanik. Zeitschrift für Physik, sf: 172-198. doi: 10.1007/BF01397280. | Arşiv Bağlantısı
  3. C. Koch, et al. (2016). Neural Correlates Of Consciousness: Progress And Problems. Nature Reviews Neuroscience, sf: 307-321. doi: 10.1038/nrn.2016.22. | Arşiv Bağlantısı
  4. R. E. Lenski, et al. (2006). Balancing Robustness And Evolvability. PLOS Biology, sf: e428. doi: 10.1371/journal.pbio.0040428. | Arşiv Bağlantısı
  5. P. Collaboration, et al. (2018). Planck 2018 Results. Vi. Cosmological Parameters. EDP Sciences, sf: A6. doi: 10.1051/0004-6361/201833910. | Arşiv Bağlantısı
  6. K. Weiss. (2013). Mutation-Driven Evolution. Elsevier BV, sf: 999-1000. doi: 10.1016/j.ajhg.2013.11.001. | Arşiv Bağlantısı
  7. University of Chicago Press. Into The Cool Energy Flow, Thermodynamics, And Life. (5 Aralık 2006). Alındığı Tarih: 5 Kasım 2024. Alındığı Yer: University of Chicago Press | Arşiv Bağlantısı
10
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İlhan Taşlı
İyi Bir Gözlemci 5 Kasım

Bu manifestoya karşı çıkacak bir durum yok. Bir bilim yuvasında! bilim dışı aktivitelerden başka bir şey değil. Bilim denen kavramın daha ne olduğunu anlayamayan, kavrayamayan insanlara cevap üretseniz ne olur, üretmeseniz ne olur.

104 görüntülenme
6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 5 Kasım

Bir şeyi reddetmekle aksini kanıtlamış olmayız!

İlk başta ve hezeyanla bu soruya cevap vermeye kalkışırsak yapacağımız tek şey cevabı tek ve kısa bir soru ile bitirmek olurdu. Soru da şöyle olurdu: HANGİ ÜNİVERSİTE?

Ancak; Aklı ve bilimi ciddiye almak lazım kuşkusuz. Fakat cehaleti, hele ki örgütlü ve diplomalı ise, daha fazla.

Tüm Reklamları Kapat

Neticede akıl ve bilim bağışlayıcıdır oysa cehalet, hele ki diplomalı ise amansıdır...

Diplomalı cehalet, aklın nezaketini ve tevazusunu zaaf belleyip hızlı yayılan virüs gibidir. Öyle bir virüs ki, nüve iken tavizsiz savaşılmadığında, değil M-RNA aşısı, alfabedeki tüm harflerin RNA' aşıları bir araya gelse baş edemez.

Fakat yine de uyarımızı yapmaktan geri durmayalım:

“Birisinin imkânsızlığı ispatlanırsa yani olmayana ergi (Reductio ad absurdum ) akıl yürütme yöntemi ile ikincinin doğruluğu anlaşılır.” Savı o denli tehlikeli bir sav ki; Yarın tam tersi olduğunda, inancı siyasi bir ranta çevirenler, samimi inananlara bunu izah edemezler. Çünkü tanrılarını ellerinden , hem de küstahça bir kibrin ve iflah olmaz bir menfaatin karşılığı olarak almış olurlar.

Tüm Reklamları Kapat

Ki bilim dediğimiz olguyu tarihsel olarak geri sarıp yeniden oynattığımızda, bilim tarihinin, önceden imkansız sanılanın hep mümkün kılınışı ile dolu olduğunu görürüz.

Onlar da görüyor elbette.

Acı olan, evrime karşı manifesto yazacak kadar diş bileyenlerin, hayatlarının tamamında ve sahip oldukları her şeyde, diş biledikleri evrimin sırtına binerek bugüne kadar gelebilmiş olmaları ve bunu yapmalarıdır.

Bu da bizi zorunlu olarak bir tespite götürür: Burada bir cehalet değil, iradi bir tercih vardır: Cehaleti virüs gibi yayıp kolayca yönetebilme tercihi…

Bu tespitten sonra tartışmamızın arenası artık evrim eksenli bilim yahut yaratılış eksenli inanç olmaktan çıkar. Bundan sonraki tartışma politiktir…Dolayısı ile bu tartışmayı politik zeminin dışında , bilim insanı olarak bilim zemininde ve bilim ile bilim insanının tarafsızlığı palavrası ile sürdürdüğümüz an, manifesto sahipleri ellerini “başardık” şeklinde ovuşturmaya başlar.

Çünkü böyle bir tartışma zemini simlidir. Ancak üstünü kazıma cesareti gösterdiğimizde gerçek su yüzüne çıkar. O da duygusaldır (ekonomiktir) ve bunu yönetmek anlamına gelen politikanın ta kendisidir. Çürümektedir ve kokusu yayılıp tüm gözleri , dikkatleri bu koku üzerinden üstüne çekmemek için çürümeyi ve dolayısı ile kokuyu her yere yayma derdindedir.

Yeni de değildir. Ta köleci toplumla, özel mülkiyet ile başlayıp ortaçağ karanlığında ve karanlık kilise duvarlarının ardında, cennetin anahtarlarını, endülüjans belgelerini sattıran engizisyonda doruk yapan aklın devamıdır.

Bu akıl ile uzlaşılmaz, savaşılır…

5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close