Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Evren Cemil Çayırlı
Üye 2 hafta önce 2 Cevap
6

Türkiye'de Atom Bombası Var Mı? Var İse T.C. Devleti'nin Kullanımında Mı?

İncirlik ve Kürecik üslerinde olduğu iddia ediliyor.
450 görüntülenme
Türkiye'de Atom Bombası Var Mı? Var İse T.C. Devleti'nin Kullanımında Mı?
Türkiye'de Atom Bombası Var Mı? Var İse T.C. Devleti'nin Kullanımında Mı?
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
İlhan Taşlı
İyi Bir Gözlemci 2 hafta önce

Nusret Bey'in verdiği cevap yeterli aslında (güzel cevap için ayrıca teşekkür ederiz), ancak tarihin karanlık sayfalarında kalmış bir durumu paylaşmak isterim.

Geçmişte Türkiye topraklarında nükleer silahlar bulunmuştur, üstelik nükleer başlık taşıyan füzeler ile birlikte. Şimdi kronolojik olarak olayların gelişimine bakalım.

1957 yılında SSCB ilk yapay uyduyu (Sputnik) yörüngeye gönderince ABD'yi ciddi bir endişe sardı. Endişe yaratan durum uydudan ziyade, uyduyu yörüngeye gönderen roket ile alakalıydı. Bu roketin varlığı SSCB'nin kıtalararası roket teknolojisine sahip olduğunun da bir göstergesiydi, üstelik ABD ordusu hale hazırda kıtalararası füze teknolojisine sahip değilken. "Füzelerin tepesine nükleer başlık koyup bize fırlatırlarsa ne halt ederiz" düşüncesiyle Avrupa'ya orta menzilli füze yerleştirme kararı aldılar. Ve üç ülkeden bu çağrıya cevap geldi; Türkiye, İtalya, İngiltere. 1959 yılında Türkiye ile bir anlaşma yapıp, İzmir Çiğli'ye ilk etapta 15 adet Jüpiter orta menzilli füze yerleştirdiler. Elbette kontrolünün ABD savunma bakanlığına ait olduğunu, sanırım söylememe gerek yok.

Tüm Reklamları Kapat

Gelgelelim, bu durum ciddi bir krizin parçası olmaktan kurtulamadı. 1962 yılında SSCB'nin Küba'ya nükleer başlıklı füze yerleştireceği anlaşılınca ABD kıyameti kopardı. Kriz, neredeyse 3. Dünya Savaşının çıkmasına neden olabilecek kadar büyüdü. Neyse ki her iki taraf aklıselim davrandı ve bir anlaşmaya vardılar. SSCB Küba'ya füze yerleştirmekten vazgeçerken, ABD Türkiye'de konuşlanan füzeleri sökme kararı aldı. ABD prestijini kurtarmak adına bu füzelerin o dönem gündem olmasını bir şekilde engelledi (SSCB istihbaratının bu haberi sızdırıp, ABD'nin prestijine neden limon sıkmadığını hala anlayabilmiş değilim). Soğuk Savaşın bitmesi ile gerçekler gün yüzüne çıkmaya başlayınca, işin gerçeği de anlaşılmış oldu.

Türk Kamuoyu aslında ne bu füzelerin yerleştirildiğinden, ne de söküldüğünden en azından o dönem için haberdar olamadı. [1]

Kaynaklar

  1. Dr. Ayşegül Sever. Yeni Bulgular Işiğinda- 1962 Küba Krizi Ve Turkiye. Alındığı Tarih: 3 Ocak 2025. Alındığı Yer: Dergipark | Arşiv Bağlantısı
14
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Nusret Kağan Bilen
Faydalı olabilir 2 hafta önce

Türkiye'nin kendi geliştirdiği veya sahip olduğu nükleer silahları bulunmamaktadır. Ancak, NATO'nun nükleer paylaşım programı kapsamında, ABD'ye ait yaklaşık 50 adet B61 tipi nükleer bomba, Adana'daki İncirlik Hava Üssü'nde depolanmaktadır. Bu silahlar ABD'nin kontrolü altındadır ve Türkiye'nin bu silahları kullanma yetkisi yoktur.[1]

Türkiye, 1968 yılında imzaya açılan ve 1979 yılında taraf olduğu Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması (NPT) çerçevesinde nükleer silah geliştirmemeyi ve edinmemeyi taahhüt etmiştir.[2]

Ayrıca, Türkiye'nin nükleer enerjiye olan ilgisi barışçıl amaçlarla sınırlıdır ve enerji üretimi amacıyla kurulan nükleer santrallerin nükleer silah yapımıyla bir ilişkisi bulunmamaktadır.[3]

Tüm Reklamları Kapat

Bu bağlamda Türkiye'de ABD'ye ait nükleer silahlar bulunsa da, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kendi kullanımında nükleer silahı yoktur ve uluslararası anlaşmalar gereği nükleer silah geliştirmeme taahhüdü bulunmaktadır.

Kaynaklar

  1. Kamuran Samar. Türkiye Nükleer Silah Üretirse Sonuçları Ne Olur?. Alındığı Tarih: 3 Ocak 2025. Alındığı Yer: Euronews | Arşiv Bağlantısı
  2. T.C. Dışişleri Bakanlığı. Silahların Kontrolü Ve Silahsızlanma / T.c. Dışişleri Bakanlığı. Alındığı Tarih: 3 Ocak 2025. Alındığı Yer: mfa | Arşiv Bağlantısı
  3. TENMAK. Nükleer Enerji Santralinden Nükleer Silah Yapımı Söz Konusu Olabilir Mi? - Tenmak. Alındığı Tarih: 3 Ocak 2025. Alındığı Yer: tenmak | Arşiv Bağlantısı
12
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close