Meyve ağaçları balıklar oluşmadan öncemi oluştu yoksa balıklardan sonramı oluştu?
Omurgalıların yoğun olarak evrimleştiği kambriyen dönemde, (540-485 myö) Çin'de bulunan fosillere göre Çenesiz balıklar da bulunuyor olabilir. Çeneli balıklar alt şubesine ise ordovisyen sonu silüryen başlangıcından itibaren fosillerine rastlanmıştır.Fakat balıkların ilk olarak evrimleştiği dönemlerde karalarda yaşamın çok basit olduğu biliniyor.Ordovisyen döneme ait fosil kayıtlarında karada sadece sporla üreyen ciğer otlarına rastlanmış.Çiçek açan bitkilerin fosillerinin kesin olarak rastlandığı erken-kretase balıkların ilk olarak oluştuğu dönemlere çok uzak (ilk balıklar, çiçekli bitkilerden yaklaşık olarak 340 milyon yıl daha erken oluştu).
Çiçek açan bitkiler aynı zamanda kapalı tohumludur. Yani tohumları bir kılıf içinde(meyve gibi) saklı vaziyettedir.
Kapalı tohumlu bitkiler için kısaca şu özellikleri sıralayabiliriz:
Tohumları meyve içerisinde bulunduğundan ovaryum tarafından örtülmüştür.
Odunsu ve otsu çeşitleri vardır.
Çok yıllık olanların bazıları yaprağını dökerken bazıları yaprak dökmezler.
Çenek sayısına göre tek çenekli ve çift çenekli diye ikiye ayrılırlar.
Tohum oluşurken çift döllenme görülmektedir.
Anjiyospermler(kapalı tohumlular), Memeliler ile birlikte Cretaceous dönemde evrimleşmiştir.
Günümüzden 350 milyon yıl öncesinde tohumlar ve tohumlu bitkiler evrimleşmeye başlamıştır.
Günümüzden 200 milyon yıl öncesinde, Triyasik Dönem'de ise ilk defa çiçekli bitkiler evrimleşmeye başlamıştır. Bu evrimleri günümüzden 140 milyon yıl öncesi ile 65 milyon yıl öncesi arasını kapsayan Kretase Dönem'de ve 65 milyon yıl öncesiyle 2 milyon yıl öncesine kadar süren Tersiyer Dönem'de tavan yapmış, son derece hızlanmış ve çeşitlenmiştir.
Çiçekli bitkilerin çiçek kısmındaki bazı özel dokulardan gelişen ve içerisinde üreme organlarının parçalarını ve kimi durumda bazı ek dokuları içeren kısmıdır. Çiçekli bitkilerin üreme yapıları olan çekirdekler, bu meyve içerisinde korunur ve saklanır. Hayvanların yediği kısmı genellikle çekirdekleri sarmak ve korumak amacıyla, kimi zaman da bu çekirdeklerin toprağa ulaşmasını sağlayacak hayvanları çekmek amacıyla evrimleşen etli kısımdır.
Meyveli bitkiler yaklaşık 140 milyon yıl önce evrimleşmiştir. Meyvelerin iki avantajı vardır: Dış faktörlere karşı tohumları (bitki yavrularını) korurlar ve tohumların saçılmasını sağlayacak otçulları (insan gibi) üzerine çekerler.
Özet olarak meyveli bitkilerin, denizden karaya çıkıştan sonra evrimleşmiş olması olasıdır.