Vücutta hormonlar geri besleme (feedback) mekanizması içinde çalışır. geri beslemenin oluduğu yerlerde döngüsel bir süreç vardır. Örneğin bir hayvan popülasyonunda avcıların sayısının artması sonucunda av sayısı azalır. Av sayısının azalmasıyla avcılar besin sıkıntısı yaşar ve avcı sayısı azalır. Bu süreçte azalan av sayısı avcı sayısına geri besleme yapmış ve avcı sayısını azaltmıştır. Geri besleme mekanizmasının olduğu süreçlerde ilk göze çarpan şey süreçin kendini düzenlenlediğidir.
Troid hormonlarında bu mekanizma:
Kandaki kalsiyum seviyesi düştüğünde paratroid bezlerdeki ana hücreler (chief cells) kalsiyum salgılamaya başlar. Kandaki yükselen kalsiyum seviyesi de troid bezlerdeki parafoliküler hücrelerin kalsiyum salgılanmasını durdurucu kalsitonin hormonunu salgılamasını tetikler. Bu şekilde kalsiyum ve hormon arasında denge sağlanır.
Nasıl algılandığına gelince: paratroid bezlerde, beyinde ve böbrek tübüllerinde "calcium sensing receptors" kalsiyumun bağlandığı reseptörler vardır. Kandaki kalsiyum seviyesi düşük olduğunda bu reseptörlere kalsiyum bağlanamaz ve bu da paratroid bezinin "chief" hücrelerinin kalsiyum salmaya başlamasını tetikler.