Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Teorik olarak Big Bang'in gerçekleştiği nokta şuanda evrende madde bakımından en boş bölge olması gerekmez mi?

Big Bang, bir noktadan maddenin çok hızlı bir şekilde dört bir yana dağılması ise evrenin bir noktasında ciddi bir boşluk olması gerekmez mi? Bunu gözlemek tabi ki mümkün olmayabilir çünkü merkez noktadan mutlaka çok çok uzakta olmamız gerekiyor ama teorik olarak böyle birşeyin varlığından bahsedebilir miyiz?
384 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Görkem Öge
Toprak Mühendisi

Büyük Patlama olarak isimlendirilen olayı yanlış anlamış durumdasınız.

Büyük Patlama, şu an var olan evrenin bir noktasında olmadı. Biz ya da evrenin her hangi bir bölgesi, büyük patlamanın olduğunu söylediğiniz yerden uzakta değil çünkü öyle bir yer yok, zaten evrenin tamamı Büyük Patlamanın olduğu yer. Bugünkü evren, sizin, Büyük Patlama ile oluşan bölge dediğiniz bölgenin tamamı. O bölge genişleyerek bugünkü evreni oluşturdu. Bu nedenle Evrenin tüm bölgeleri de aynı yaşta.

Tüm Reklamları Kapat

Bu nedenle herhangi bir boşluktan söz etmek olanaksız. Ki zaten evren, genel ölçekte tamamen homojen bir yapı. Hiç bir bölgesi daha yoğun, daha seyrek değil. O nedenle de bu konuda herhangi bir şüpheye yer yok.

Umarım açıklayıcı olmuştur. Sağlıcakla.

3
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İlhan Taşlı
Uzay Bilimleri Takipçisi

"Büyük Patlama" ifadesinin zihnimizde oynadığı oyunlara takılmayın. "Patlama" denilince bir dinamitin patlaması gibi bir olay gerçekleşti zannediyoruz. Oysa ilk üç dakikada oluşan ilkel maddeler, bir patlamanın etkisi ile uzay boşluğuna savrulmadı, Büyük Enflasyon (şişme) kuramına göre, uzay-zaman büyük bir hızla genişledi, klasik örneği verecek olursak, balon üzerinde bulunan nesneler, homojenliğe yakın bir şekilde Evren'in içinde dağılım göstermiş oldu. Ve bu şişme günümüzde de artan bir hızla devam ediyor.

Sonuç olarak; Büyük Patlama, içinde bulunduğumuz Evren'in herhangi bir yerinde gerçekleşmedi, küçücük nokta diye tabir ettiğimiz tekillik, büyük bir hızla şişti, yani Evren'in her bölgesi, bu tekilliğin yaşandığı yer anlamına geliyor.

Tüm Reklamları Kapat

2
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ertuğrul Genç
Astronomi Tutkunu

Big Bang’in gerçekleştiği nokta, evrenin merkezi olarak düşünülemez. Big Bang, evrenin bir noktadan değil, her yerden aynı anda genişlemeye başladığı bir olaydır. Bu yüzden evrenin merkezi yoktur ve Big Bang’in gerçekleştiği nokta da evrende madde bakımından en boş bölge değildir.

Big Bang teorisi, evrenin nasıl oluştuğuna dair en çok kabul edilen teorilerden biridir. Teoriye göre, başlangıçta çok küçük olan evren zamanla genişlemeye başladı. Bir fındık büyüklüğünde dahi olmayan evrenin başlangıcında, yaşanan genişleme ile birlikte gaz sıkışmaları da meydana gelmeye başladı. Evrenin genişlemesinden yaklaşık 380 bin yıl geçtikten sonra sıkışan gazlar büyük bir patlamaya neden oldu ve bu patlama neticesinde gezegenler ve yıldızlar yani kısacası evren oluştu.

Tüm Reklamları Kapat

1
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin KAYALAR
Yasin KAYALAR
175K UP
Bilim ve felsefe okuru

İki ayrım var.

Bigbangdan önce herhangi bir yerden bahsetmek mümkün olmadığı için bu sorunun cevabı yoktur.

Tüm Reklamları Kapat

Ama bigbang başladığı ilk anda artık bigbangın başladıktan sonraki içinde ki ilk nokta veya bölge için evrenin merkezidir diyebiliriz. Bigbang başladıktan sonra evrenin her yöne eşit genişlemesi söz konusu ise mega evrenin teorik olarak bir merkez noktası olmak durumunda ve aynı zamanda bu durumda evren düzgün dairesel yapıdadır. Tabi burada sadece görülebilir evreni değil mega büyük evreni kast ediyoruz. Ancak evren her noktadan genişlediği için geometrik ve teorik olarak merkez noktası dediğimiz yerin ilk andaki sabit nokta olduğunu söyleyemeyiz. Diğer yandan evren her yöne eşit genişlemedi ise yamuk yumuk bir patates şeklinde olacaktır ki bu durumda evrenin merkezi bir noktasından bahsetmek zordur. Diğer yandan her ihtimalde mega büyük evren düz olamaz. Bu iki olasılık dışında evrenin küp şeklinde olması gibi bir ihtimal yoktur. Bazıları evreni düz derken gözlemlenebilir evreni görece düz derler. Bu sizi yanıltmasın çünkü mega evren için durum başkadır ve uzayın üç boyutlu olarak düz olması mümkün değil. Evren aşırı büyür ve görece ve lokal olarak düze yakın olur ama asla düz olmaz çok az da olsa eğrilik içermek durumundadır. Çünkü mega evrenin şekli büyük ölçeklerde mutlaka eğrilik içerir patates şekli veya dairesel şeklinden dolayı.

Evren ilk andaki yerinde boşluk olması gibi durum söz konusu değil. Çünkü evren ilk anlarda yoğun enerjiden oluşan maddenin henüz var olmadığı bir plazma halinde idi. Bu nedenle bigbang madde saçmadı. Evren tamamen bir enerji ile dolu balon benzeri bir durumda iken evren genişledikçe soğumaya ve entropisi artmaya başladı. İleri aşamada madde parçacıkları oluşup daha sonra ise bu madde parçacıkları genişleme ile öbek öbek birleşip toplanarak maddeyi oluşturmaya başladı. Yani ortada bir saçılma durumu yok tam aksine ileri aşamalarda öbekleşme ile gerçekleşen birleşme bir araya gelme toplanma durumu var maddenin ortaya çıkması açısından. En basit ve genel hali ile bu şekilde.

1
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Plastik Problemimizi Bakterilerle Çözebilir miyiz?
Plastik Problemimizi Bakterilerle Çözebilir miyiz?
Işık Hızında Düşen Bir İğne, Dünyayı Yok Edebilir mi?
Işık Hızında Düşen Bir İğne, Dünyayı Yok Edebilir mi?
İlk Karadelik Fotoğrafını Nasıl Çektik? | Dr. Feryal Özel (Olay Ufku Teleskobu - EHT)
İlk Karadelik Fotoğrafını Nasıl Çektik? | Dr. Feryal Özel (Olay Ufku Teleskobu - EHT)
Dedikodu, Kulakları Çınlatır mı? | Kulak Çınlaması (Tinnitus)
Dedikodu, Kulakları Çınlatır mı? | Kulak Çınlaması (Tinnitus)
Megalodon Dişi, Sandığınızdan ÇOK DAHA Büyüktü!
Megalodon Dişi, Sandığınızdan ÇOK DAHA Büyüktü!
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close