Merhabalar
Günlük yaşantımızda artık eskisi kadar karşımıza çıkmayan ancak verimi dolayısıyla bir dönemin cep telefonlarının vazgeçilmez bataryası olan Lityum-İyon bataryalar içerisinde kobalt,CO2 ve metan karışımı gibi birçok kimyasal bulundurur. Bu bataryalara sahip olan elektronik cihazlarda separatör dediğimiz yük alışverişinin gerçekleşmesi için gerekli olan anot ve katot ayrıştırıcısı bulunur. Separatörler şarj edildikçe eskir ve eskime sonucunda bataryada oluşacak bir travma termal sızıntı dediğimiz bir sızıntıya sebep olur. Lityum ve iyon pillerinin günümüzde eskisi kadar çok tercih edilmemesinin en büyük etkeni budur. Her ne yaparsanız yapın seperatör eskiyecektir ve bir zaman sonra sızıntı yaşanmaya başlayacaktır.
Termal sızıntı sırasında batarya çalıştıkça içerideki gazların elektrokimyasal süreçleri dolayısıyla seperatörden dışarı sıcaklık çıkışı sağlanır. Taşan sıcaklık içerideki gazların hareketlerini arttırır ve bir zaman sonra gazlar batarya duvarına basınç yaparak cihaz pilinin şişmesine sebep olur. Batarya daha da kullanılmaya ve şarj edilmeye devam ederse içerideki sıcaklık ve basınç, batarya duvarını iyice zorlayarak büsbütün bataryanın sızıntı yapmasına sebep olacaktır. Bu noktada batarya duvarı olur da delinirse içerideki gazlar açık havada oksijenle temas ederek yanmaya sebebiyet verecektir. Eğer gaz çıkışı bataryaya gelen ani bir travma dolayısıyla çoklu noktalardan aynı anda sızıntı yaparsa pil bomba etkisi yaratacaktır. Dolayısıyla şişen bir bataryanız varsa cihazınızdan dikkatlice çıkartıp bir daha kullanmamanızı şiddetle tavsiye ederim.
Kaynaklar
- Anonim Reeder Kullanıcısı. Lithium-Ion Battery And Explosion. (9 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 9 Temmuz 2021. Alındığı Yer: reeder.com | Arşiv Bağlantısı