Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Tanrı bilim dünyasında kabul görür mü?

736 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Ufuk Derin
Ufuk Derin
900K UP
Öğrenci-Okur

Sorunuz net değil. Tanrı, bilimsel olarak kanıtlanamadığı, (dini inancı olanların kanıt dedikleri şeylerin bilimsel kanıt değil, bilimsel olguların kendi inançlarına göre bir yorumu) olduğu için bilim Tanrısal açıklamalarla ilgilenmez. O konularda bir yorumda bulunamaz. Bu yüzden sosyal bilim olarak dinlerdeki Tanrı modellerini inceleyen teoloji alanı haricinde Tanrı ile ilgilenen bir alan bulamazsınız bilimde pek.

Bilim insanları, bilim kimliklerinin dışında, bilimsel gelişmeleri kendi inançlarına göre yorumladıkları dini inançlı insan kimliğine de sahip olabilir ama bu, bilimden bağımsız bir durum.

Tüm Reklamları Kapat

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
7
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mustafa Bekil
Oksford fizik mezunu dünya nobel ödül sahibi

Hangi tanrıdan bahsettiğine bağlı bazıları çift yarık deneyini tanrıya bir kanıt olarak görür bazıları altın oranı tanrı zaten maddenin ötesinde birşey olduğundan onu bulamayacağınız ve fiziksel gördüğümüz bu yaratılmıştır dediğimiz şeyleri bilim kendince açılmadığından muhtemelen kabul etmeyecekler zaten tanrı eyer bir bilim dalı tarafında kabul edilecekse fizik yada biyoloji deyil parapiskoleji ve metafzik bunu kanıtlayabilir diye düşünüyorum [1]

Kaynaklar

  1. Bilim Genc. Çift Yarık Deneyi | Tübitak Bilim Genç. Alındığı Tarih: 24 Temmuz 2023. Alındığı Yer: Bilim Genc | Arşiv Bağlantısı
3
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Muharrem Aydın
Muharrem Aydın
2,549 UP
Biyolog

Aslında evet kabul görülebilir çünkü bu kocaman acımasız evrende yaşadığımızı ve akıllı bir biyolojik varlık oldugumuzu düşünürsek herşeyi bilen bir yaratıcı kurgulamak çokta olan bir durum değil örnek olarak eski zamanlarda ölümcül bir hastalığa yakalanan bir insanın kendi kendine iyileşmesi mümkün değil gibi olduğu için onun tanrının tarafından korunduğu tarafından düşünüyorlardı bir de şöyle düşün bir kişi bir yırtıcı hayvandan kaçıp onu avlaması onu onlar tarafından ilahi güçlu olduğu anlamına geliyordu

Yani özetle Allah'ı veya tanrıyı hangisine inanıyorsanız evet bunu bilim ile kanitlayabilirsiniz sadece ozamanin insanları gibi düşünmek gerekir

Tüm Reklamları Kapat

[1]

Kaynaklar

  1. Y. N. Harari. (2015). Sapiens: A Brief History Of Humankind. Yayınevi: Vintage.
3
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Evren Akbıyık
Yazılımcıyım. 35 yıl yaşadım :)

"Evren" kavramını bir yazılım veya bir yazılım projesi olarak düşünelim. Evrendeki fizik ve matematik yasalarını da evrenin işlemesini sağlayan algoritmalar olarak görebiliriz. Yazılımın temeli hakkında bir fikri olan insanlar "if/else" yapısını bilirler, evren de temelde tıpkı buna benzer şekilde neden-sonuç ilişkisiyle çalışıyor. Eğer evren zeki bir varlık ya da bir grup zeki varlık tarafından tasarlanmış ise; en azından tasarım yapılırken kullanılan araçlar hakkında fikir edinecek kadar gelişmiş olmamız gerek. Biz henüz algoritmaların çok küçük bir kısmını anlamış durumdayız. Büyük ihtimalle asla kabul görmeyecektir, çünkü bu konuda insanlar objektif kalmakta zorlanacaktır ve objektif olmadan alınan sonuçlar da bizi almak istediğimiz cevaba en yakın olana doğru götürecektir. Kim bilir belki de bir gün bu işi bizim yerimize yapay zekalar yapar ve objektif olmak sorun olmaktan çıkar.

0
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Edward Teller, Hocası Oppenheimer'ı Neden Sattı?
Edward Teller, Hocası Oppenheimer'ı Neden Sattı?
"Kütle" Diye Bir Şey Gerçekten Var mı?
Denizdeki GERÇEK Tehlikelere Hazır mısın?
Denizdeki GERÇEK Tehlikelere Hazır mısın?
Havada Asılı Duran Motorlar Daha Verimli mi? | Manyetik Levitasyon!
Havada Asılı Duran Motorlar Daha Verimli mi? | Manyetik Levitasyon!
Gizemli
Gizemli "Benford Yasası", Seçim Hilelerini İspatlamakta Nasıl Kullanılır?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close