Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim .
Anonim .
6K UP
Üye
5

Sürtünme kuvveti neden var?

Neden harekete zıt yönde kuvvet oluşuyor? Bu kuvvet var olma sebebi nedir?
3,099 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Fazlı Kontaş
Fazlı Kontaş
3,430 UP
Mühendis

Sürtünme kuvveti, birbiriyle temas halinde olan iki cismin arasında oluşan ve harekete karşı koyan kuvvettir. Bu kuvvetin oluşabilmesi için hareket gerekmez ancak hareketin olduğu durumlardaki (kinetik) sürtünme kuvveti, hareketin olmadığı durumdan (statik) farklıdır.

Statik sürtünme kuvveti, iki yüzey arasındaki, bu yüzeylerin birbirinden kaymasını önleyen bir kuvvettir. Bu zıplarken havaya doğru ivme kazanmanızı sağlayan kuvvetle aynıdır. Yerdeki ayağınız yere tutunur ve yukarıya doğru iter, bu yerin ayağınızı yukarı doğru itmesine neden olur. Bunu ''tutunan'' sürtünme türü olarak adlandırırız ve burada statik sürtünme kuvvetiyle yüzeylerin birbiri üstünden kayması engellenir. Eğer ayaklarınız ve yer arasında hiç sürtünme kuvveti olmasaydı, koşarken kendinizi öne doğru hareket ettirmeniz mümkün olmazdı ve aynı yerde koşardınız.

Tüm Reklamları Kapat

Şimdi de, eğer arabanızı çok dik bir tepeye park ederseniz veya eğer bir traktör tarafından çekiliyor iseniz, muhtemelen kaymaya başlarsınız. İki yüzey birbirinin üstünden kayıyor olmakla birlikte, hala bu iki yüzey arasında bir sürtünme kuvveti olabilir. Ancak kayarken olan bu sürtünmeyi kinetik sürtünme kuvveti olarak adlandırırız. Bu kinetik sürtünme kuvveti daima kayma hareketine karşı koyar ve yüzeylerin birbiri üstünden kayma hızını azaltır. Örneğin, bir patenci, pist sonuna geldiğinde yavaşlamak için kinetik sürtünme kuvvetini kullanmaktadır. Eğer kinetik sürtünme olmasaydı, patenci sürekli kaymaya devam ederdi.

Çoğu yüzey (plastik, tahta, çelik vb.) çıplak gözle bakıldığında pürüzsüz gözükür. Ancak eğer çok yakından bakılırsa, mikroskopik düzeyde bu yüzeylerin pürüzlü olduğu anlaşılır.

Sonuç olarak sürtünme kuvveti, cisimlerin yüzeyde tutunmasına yardım eden bir etkendir. Eğer sürtünme kuvveti var olmasaydı birçok gündelik faaliyet mümkün olmazdı. Yolda yürüyemez, bir yerde oturamaz, yemek yiyemez, yazı yazamaz, ekmek kesemez, araç kullanamazdık.

583 görüntülenme

Kaynaklar

  1. wikipedia. Sürtünme Kuvveti. (9 Nisan 2021). Alındığı Tarih: 9 Nisan 2021. Alındığı Yer: wikipedia.com | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Zeynep Özen
Zeynep Özen
12K UP
Fen Bilgisi Öğretmenliği 4.Sınıf Öğrencisi

Sürtünme kuvveti, bir nesnenin yüzeyi bir başka nesnenin yüzeyiyle temas ettiğinde harekete direnen kuvvettir. Yani cisimle temas edilen yüzey arasında oluşan ve cismin hareketini zorlaştıran kuvvete sürtünme kuvveti denilmektedir.

1. Sürtünen yüzeyin cinsine bağlıdır. Pürüzlü yüzeyde sürtüne fazla olur. 2. Cismin ağırlığına bağlıdır. Ağırlık arttıkça sürtünmede artar.

Tüm Reklamları Kapat

Sürtünme kuvvetini neden mi var?

Cisimlerin sabit olarak bir noktada durmasını sağlar. Cisimlerin hızını yavaşlatarak azaltır. Kalem ile yazı yazmamızı sağlayıp silebiliriz. Kışın araba zincirleri sürtünme kuvveti oluşturarak kaymayı önler. Paraşütçülerin yere güvenli inmesini sağlar. Ayakkabıların tabanları sürtünme kuvveti sağlayarak kaymamızı önler. Bisiklet veya başka bir aracı sürerken fren yapmamızı sağlar. Göktaşları atmosfere girerken sürtünme etkisiyle yanarak parçalanır. (Dünyamız için çok önemli.) Biz sürtünme sayesinde düşmeden yürüyebiliriz. Sürtünme kuvvetinin olmadığı bir ortamda insanları ve diğer canlıların yürümesi mümkün olmazdı. Sürtünme kuvveti olmasaydı eğer hiç bir cisim koyduğumuz yerde duramazdı.

866 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close