Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Esat Kudret
Üye
1

Sürekli ivmelenen evrimsel gelişimimiz, kendi elimiz ile noktalanmazsa beş milyar yıl sonrası türümüz hangi eşikte olur?

Arkada bıraktığımız yol üzerinden beş milyar yıl sonrasını zamansal olarak ölçeklendirip simüle edersek...
179 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
İlhan Taşlı
İyi Bir Gözlemci

Aşağıdaki resimde 55-58 milyon yıl önce yaşadığı düşünülen ve primatların ortak atalarından biri olduğu kabul edilen Plesiadapis'in resmi mevcut ve neresinden bakarsak bakalım bizim türümüze ve hatta bilinen hiç bir homo türüne benzemiyor.

Plesiadapis
Plesiadapis

55 milyon yıl gibi bir sürede evrimin türleri nereden nereye getirebildiğini görebiliyoruz. Sorunuzda "5 milyar yıl" gibi bir süreden bahsediyorsunuz, bu gerçekten devasa bir süre ve kesin olan bir şey var ki bu kadar zaman süresinde canlılık var olsa bile türümüzün bambaşka bir tür veya türlere evrileceği kesindir. Sorunuzda takıldığım diğer bir nokta " sürekli ivmelenen evrimsel gelişimimiz, kendi elimiz ile noktalanmazsa" kısmı oldu. Problemli görünen birinci kısım "sürekli ivmelenen" evrim biz ve diğer canlılar için sürekli ivmelenmek zorunda değildir. Bir canlının ana hatları ile çevresel şartları değişmiyorsa milyonlarca yıl aynı şekilde kalabilir.

Nal Yengeci
Nal Yengeci

Resmini görmüş olduğunuz nal yengeci 450 milyon yıldır pek fazla değişmeden hayatta kalmayı başarabilen canlılardan bir tanesidir. Evrimi tetikleyen koşullar sınırlanırsa süreç yavaşlayabilir veya tersi durumda bir kaç yüzyılda bile bir tür çok farklı bir türe dönüşebilir. İkinci problemli kısım "kendi elimiz ile sonlandırılmazsa". Öncelikle neden sonlandırmak isteyelim ki? Değişen şartlara daha iyi uyum sağlayacaksak, örneğin; beslenme koşullarımız ve diğer şartlar değiştiğinden 20 yaş dişlerimiz yeni nesillerde pek çıkmıyor, çıksa bile pek çok kişide probleme neden oluyor. Çıksın diye genetik müdahalede bulunmanın, zorlamanın veya durdurmaya çalışmanın ne anlamı olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

5 milyar yıl sonrası için, türümüz veya diğer canlıların ne gibi bir türe evrileceğini simüle edemeyiz. Nedeni ise gelecekte evrimi tetikleyen şartların ne şekilde yön alacağını bilmememizdir. Eğer bilebilseydik belki bazı öngörülerde bulunabilirdik. Örneğin; önümüzdeki 500 yıl gibi bir sürede atmosferdeki oksijen oranının kademeli olarak azalacağını bilseydik, solunum yapan canlıların daha büyük, daha işlevsel akciğerleri olabileceğini veya vücut hacimlerinde azalma veya oksijeni daha az harcayacak şekilde hantallaşabileceğini öngörebilirdik. [1]

Kaynaklar

  1. Ç. M. Bakırcı. Evrim Mekanizmaları - 1: Evrimi Tetikleyen Mekanizmalar Nelerdir? - Evrim Ağacı. (29 Mayıs 2011). Alındığı Tarih: 12 Temmuz 2024. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close