Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
6

sonszuluğun sonu yoksa bir şeyi sonsuz yapmak imkansız olmuyormu?

yukarıdada belirttiğim gibi eğer sonsuzluğun sonu yoksa onu bir şeye koyamayız çünkü bir şeyin başlangıcı ve sonu vardır bir şeyi sonsuz yaptıkmı bi bakıma sonu olmadığı için o şey olmaz bu konu hakkındaki düşüncem doğrumudur.
909 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
B Polat
B Polat
323K UP
Bilim Meraklısı

Sonsuzluk, matematikte kullanılan teorik bir konsepttir. İşlem yapmamımız kolaylaştırır. Matematikte bir çok çeşit sonsuz vardır. Hatta bazı sonsuzlar, diğerlerinden büyüktür.

Sonsuzluk gerçek hayatta karşılaştığımız bir şey değil. Karşılaşsak bile henüz ölçüm yapıcak yada deyimleyecek düzelde bir imkanımız yok. [1]

Tüm Reklamları Kapat

Sorundaki düşünce deneyindeki hata, matematikteki sonsuzluğu alıp fiziksel dünyada bir kaşılık bulmaya çalışmandan kaynaklanıyor. Fiziksel dünyada sonsuzluk yerine sonlu kavramlar kullanılır ama bu sonlu kavramlar bizim ölçebileceğimiz değerden çok çok büyüktür.

172 görüntülenme

Kaynaklar

  1. www.youtube.com. Is Infinity Real?. Alındığı Tarih: 8 Ağustos 2022. Alındığı Yer: www.youtube.com | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Adnan Baysal
Adnan Baysal
3,288 UP
Matematik lisans mezunuyum.

Sonsuz, matematikte genellikle kümeleri nitelendirmek için kullanılan bir kavramdır. Tek başına net bir şeyi ifade etmez ama kümeler için sonsuz ve sonlu küme şeklinde bir ayrım yapabiliriz. Sonsuz bir kümenin var olduğu kümeler teorisinin temel bir varsayımı yani aksiyomudur. En bariz örneği doğal sayılardır. Ne kadar büyük bir doğal sayı alırsanız alın, buna +1 ekleyip ondan daha büyük bir doğal sayı elde edebilirsiniz. Bu yüzden doğal sayılar kümesi sonsuzdur. Sonsuzluk fiziksel dünyada var olabilir ya da olmayabilir, bunu şimdilik bilmiyoruz. Ama matematikte olduğu kesin. [1]

Kaynaklar

  1. E. W. Weisstein. Infinite. Alındığı Tarih: 9 Ağustos 2022. Alındığı Yer: mathworld.wolfram.com | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
182K UP
Bilim ve felsefe okuru

Tam aksine sonluluk ancak sonsuzluktan türeyebilir. Bu nedenle sonsuzluk imkansızlığı değil imkanı (imkanlıyı) doğurur. Örneğin termodinamiğin enerji yok edilemez kuralı sonsuzluk kuralıdır. Mesela foton normalde (evren genişlemesi) sonsuzdur. Evren genişlediği için evrenin sonsuz enerjisi sonlu gibi bizlerce algılanmaktadır. Çünkü birim alana düşen enerji evren genişledikçe azalmaktadır. Yani evreni ortaya çıkaran enerji esasen sonsuz bir kaynağa sahipken evren genişlediği için bizlerin algısında evren sonlu bir yapıya dönüşüyor. Evrende hiç bir şeyin enerjisi kaybolmuyor sadece evrenin genişlemesi ve zamanın akmasıyla değişim ve dönüşüm geçiriyor. Toplam enerji korunuyor. Bu nedenle iki yönüyle de sonsuzluk evreni ortaya çıkaran enerji açısından imkansız değil. Birincisi evreni ortaya çıkaran enerji ya hep vardı yada yoktan var olduysa onu yoktan var eden her neyse o sonsuz olmalı. Aksi halde evren asla var olamazdı çünkü termodinamiğin diğer bir kuralı da enerji yoktan var olamaz' kuralıdır. İkinci olasılıkta Enerji yoktan var olabildiyse onun ortaya çıkışını sağlayan şey mantıken sonsuz olmak zorunda. Çünkü hiçlikten (mutlak hiçlikten veya mutlak yokluktan) hiç bir şey var olamaz. Mutlak hiçlik matematikteki sıfırın karşılığıdır. Ve 0=1 olamaz. Oluyorsa 0 yerine sonsuz gelmelidir. Çünkü sonsuz herşeye dönüşebilir. Yani sonsuz=1 olabilir veya sonsuz=1000 olabilir. Sonsuz dönüştüğü şey her ne olursa olsun hiç bir şey kaybetmez de azalmaz da. Sonsuz için herşey mümkün olacaktır. Buradaki sonsuz ise zamana tabi olmama anlamında başı sonu olmama yani hep var olma ile sonsuz enerji kaynağı olma anlamında düşünmek gerek. Matematiksel sonsuzluklar sadece sınırlı özellikteki sayı kümeleri olarak tanımlanır. Buradaki sonsuzluk ise tanımlanamaz ve imgesiz bir sonsuzluk halidir. Yoksa sayısal bir sonsuzluk değil. Çünkü Saymanın olmadığı bir imgesizlik halinde 'sayma' diye bir kavramdan bahsedilemez. Kısacası Sonsuzluk olmadan evren var olamaz. Bu yüzden sonsuzluk olmadan sonluluk açıklanamaz. Sonsuzluk olmadan sonluluğun varlığı paradoks yaratır. Böyle bir durumda ise asıl imkansız olan sonluluğun ortaya çıkışı ve var oluşudur.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close