Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Abdullah Töre
Üye
4

Sokrates'in bilgi doğuştan gelir biz sadece onu hatırlatıcılara ihtiyaç duyarız görüşünü nasıl çürütebiliriz?

Ben bunu birçok örnekte tersinir düşünebiliyorum vs mantıklı geliyor yani henüz kesin olarak çürütemedim yardımcı olur musunuz?(örneğin yeni doğan bebek konuşamaz ama konuşanları dinledikten sonra o kelime bilgisini aslında hatırladığı için elde etmiştir diyemez miyiz)
9,091 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Umut Karip
Umut Karip
146K UP
Öğrenci - Okur

Merhaba,

Sokrates, doğduğumuzda bilgilerin halihazırda (default) bizde bulunduğunu, bilgilerin kazanılmayıp doğurtulduğunu savunur. Yine Sokrates ruhun da maddeden önce var olduğunu savunduğu gibi algılarımızda yanılabileceğimizi, dolayısıyla şeylerin kendisini değil gölgelerini gördüğümüzü söyler (mağara alegorisi).[1]

Fakat bu görüşün doğru olduğunu savunmayan kişiler arasında yer alıyorum. Çünkü konu hakkında okuduğumuz neredeyse bütün nörobilim yazılarında bilgi diye algıladığımız şeylerin nöronlarımızda yeni bağlantılar kurdurduğunu gösteriyor. Yani eğer siz bisiklet sürmeyi bilmiyorsanız beyninizde ona dair hiçbir şey bulunmamaktadır, ama ne zaman ki öğrenmeye başlarsınız o zaman beyninizde farklı bağlantılar oluşur, bisiklet sürerken o bağlantılar aktifleşir.

Tüm Reklamları Kapat

Sokrates'in bu görüşüne göre daha makul görünen bir başka görüş ise John Locke'un boş levha kavramıdır. "İnsan zihni doğuştan boş bir levhadır" sözünü daha önce mutlaka duymuşsunuzdur, bu söz kendisine aittir ve biz bunu tabula rasa olarak da biliriz. Söz konusu görüş doğuştan hiçbir bilgi olmadığını, tüm bilgilerin deneyimler yoluyla edinildiğini destekler. İnsan, bilgi adına elde ettiği bütün kazanımları sonradan deneyim yoluyla elde etmiştir.[2]

Son olarak Carl Gustav Jung'un Arketip kavramından söz edeyim. Bu kavram ile Jung şunu söyler: insanlar olaylara belli tepkiler vermek yönünde bir eğilimle birlikte dünyaya gelirler. Ne bilgi doğuştan gelir ne de insan zihni boş bir levhadır... Mesela Evrim Ağacı'nın İnsan Evriminde Özel Konular başlıklı yazı dizilerinin bir tanesinde (tam olarak şu linkte) uyku sırasında düşme hissiyle uyanmamızın ağaçlarda yaşayan atalarımızdan bizlere miras kalmış olabileceğini yazmış. Bununla birlikte mesela yılandan korkma güdüsü yüzbinlerce yıllık yaşantının bizler üzerindeki etkisini gösterir. İşte Jung da tam da bu biçimde insanların bazı davranışları sergilemeye daha yatkın olduğunu destekliyor.[3]

Özetle, Sokrates'in bilginin doğuştan geldiği varsayımının bilimsel hiçbir dayanağı olmadığı gibi bilimsel kaynaklar bu varsayımın yanlış olduğunu kabul etmemize yetecek kadar açık. İnsan ne bilgilere doğuştan sahiptir ve biz onları hatırlarız (Sokrates) ne de doğduğunda hiçbir bilgiye sahip değildir ve her şeyi deneyimlerimizle ediniriz (John Locke); asıl olan şey şudur: doğduğumuzda bazı davranışları sergilemeye, tepkilere vermeye daha yatkınızdır ve bilgiler deneyim yoluyla kazanılır (Jung & bilimsel kaynaklar).

Umarım cevabım faydalı olmuştur, sağlıcakla kalın.

924 görüntülenme

Kaynaklar

  1. K. Maral. Platon'un Epistemolojisi Ve Ontolojisi: Gerçeğin Doğası Nedir?. (30 Temmuz 2020). Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
  2. Mustafa Cihan. John Locke Ve Eğitim. Alındığı Yer: dergipark.org.tr | Arşiv Bağlantısı
  3. F. Begüm Yılmaz. Carl Gustav Jung’un Arketipleri Bağlamında “Persil, Magnum Ve Eti Canga” Reklam Filmlerinin Çözümlemeleri. (1 Mart 2018). Alındığı Tarih: 16 Mayıs 2022. Alındığı Yer: dergipark.org.tr | Arşiv Bağlantısı
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close