Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mehmet Yılmaz
Mehmet Yılmaz
3,332 UP
Üye
2

Sofra tuzuna topaklanmayı önlemek için katılan potasyum ferrosiyanürün siyanürle alakası nedir? Vücuda zararı var mı?

Topaklanmayı önleyici olarak kullanılan E536 (potasyum ferrosiyanür), E551 (silikon dioksit) gibi maddeler vücuda zararlı mıdır?
19,910 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Ozan Ertürk
Mimarım; farmakoloji araştırmaları yapıyorum...

Sn. Zühtü sanırım konunun tuz tüketimine bağlı olmadan cevaplanması için herhangi bir engel olmadığının farkında. Ancak zehirli olduğunu kabul ettiği bir bileşenin gayet güvenli olduğunu ''yalnızca tuz içerisindeki oranını dikkate alarak'' kabul ediyor. Ancak bunu genellemeye çevirip, ''PFS içeren gıda ürünleri güvenlidir'' biçiminde bir tez oluşturmuş. Malesef, bu ürünlerin ''insanlarda'' uzun vade etkilerini, birikim ve olumsuz etki miktarlarını ortaya koyan tarafsız bir klinik çalışma olmadığını göz önüne aldığımızda, toksisitesinden emin olunan herhangi bir madde için ''güvenli'' saptamasını yapmak son derece tutarsız olmaktadır. Bu saptama ancak ve ancak sofra tuzu veya herhangi bir diğer PFS ihtiva eden ürünün uzun süreli araştırma sonuçlarına dayanarak; o da belli şartlar sağlandığında yapılabilir. Dolayısıyla böyle bir genelleme yapmak en azından tek başına ''potasyum ferrosiyanür'' bağlamında mümkün değildir. Bunun haricinde; ilk cevapta, gıda endüstrisinde kullanılan tüm emülgatörleri güvenli olarak nitelendirebilecek bilginin kaynağı belirtilmemiş. Örneğin E321'in bebek mamalarında kullanılması yasaktır; hatta oksidatif stresi arttırmak suretiyle farelerde kansere neden olduğuyla ilgili çalışmalar mevcuttur. Bu yüzden katkı maddelerinin güvenli olarak genellemeye tabi olması mümkün değildir.

110 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Ece Çelik Atalay. Gida Katki Maddeleri Ve Genetik Etkileri. Alındığı Tarih: 2 Mart 2024. Alındığı Yer: Gülçin Sağdıçoğlu Celep | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Zühtü Mete Dinler
Su Ürünleri Yüksek Mühendisi (Doktora Öğrencisi)

Sayın Ertürk bir cevap girmiş, ancak kaynaklarda -ki 4 kaynakta aynı. görüntülenen Avrupa Birliği komisyonuna sorulan bir soru. Sorunun kendisini ve cevabını Türkçeye çevirdim.

-----------------------------------------------------------

İyotlu tuzdaki potasyum ferrosiyanür

Tüm Reklamları Kapat

28.4.2011 Yazılı olarak cevaplayın

Komisyon Kuralı 117

Daciana Octavia Sârbu (S&D)' ye yazılı cevap E-004484/2011 için soru

Potasyum ferrosiyanür (E536), nötr bir tuz olarak sınıflandırılır ve topaklanmayı önleyici bir madde olarak iyotlu tuza eklenerek beslenmede giderek daha yaygın hale gelir.

Tüm Reklamları Kapat

Sulu bir çözeltiye asit eklenmesi toksik hidrojen siyanür gazı açığa çıkardığı için hafif toksiktir. Mutajenik olmamasına rağmen yutulması, solunması veya cilt ile teması halinde tahrişe neden olabilir.

E536 gıda katkı maddesinin olumsuz etkileri, vücuda giriş miktarına ve düzenliliğine göre artar. Bu nedenle büyük miktarlarda toksiktir ve her halükarda vücutta birikir çünkü iyotlu tuz çoğu gıdada giderek daha yaygın hale gelmektedir.

Büyük Britanya'da bu topaklanmayı önleyici maddenin sofra tuzuna eklenmesi yasaktır.

Bu gıda katkı maddesinin zehirli olduğu ve bir AB Üye Devletinin tuz gibi gıdalarda kullanımını yasaklamaya karar verdiği göz önüne alındığında:

1. Komisyon, topaklanmayı önleyici madde E536 içeren tuzun gıda güvenliğine ilişkin hangi bilgilere sahiptir?

2. Zehirliliği nedeniyle bu gıda katkı maddesinin yasaklanmasını gerekli görmüyor mu?

Resmi Gazete C 314 E, 27/10/2011

-------------------------------------------------------

Sayın Ertürk sanırım çeviri yaparken bu metnin Avrupa Birliği Komisyonuna bir soru olduğunu fark etmemiş. Sorunun cevabının kaynağını ekliyorum ve çevirisini aşağıya ekledim.

-------------------------------------------------------

Tüm Reklamları Kapat

Komisyon adına Bay Dalli tarafından verilen cevap

31.5.2011

Yazılı soru

Tüm Reklamları Kapat

Ferrosiyanürler, sodyum ferrosiyanür (E 535), potasyum ferrosiyanür (E 536) ve kalsiyum ferrosiyanür (E 538), Direktif 95/'ye uygun olarak 20 mg/kg tuza kadar tuz ve tuz ikamelerinde topaklanmayı önleyici maddeler olarak kullanıma izinlidir. Renklendiriciler ve tatlandırıcılar dışındaki gıda katkı maddelerine ilişkin 2/EC [1] .

Birleşik Krallık bu direktifin tüm yönlerini uygulamıştır. Bu nedenle, soruda iddia edilenin aksine, potasyum ferrosiyanürün (E 536) tuz ve tuz ikamelerinde maksimum 20 mg/kg tuz seviyesinde kullanılmasına Birleşik Krallık'ta izin verilmektedir.

1991 yılında Bilimsel Gıda Komitesi, Kabul Edilebilir Günlük Alım Miktarını (ADI) 0,025 mg/kg vücut ağırlığı olarak belirledi. Bu ADI'ye yalnızca 75 gr tuz (yetişkin) veya 19 gr tuz (15 kg çocuk) tüketilerek ulaşılabilir. Normal beslenmeyle bu mümkün değildir.

Potasyum ferrosiyanürün sınırlı kullanımı ve tuzda kullanıldığında tüketicinin buna sınırlı maruz kalması dikkate alındığında, Komisyon bu gıda katkı maddesini yasaklama niyetinde değildir.

Tüm Reklamları Kapat

[1] RG L 61, 18.3.1995.

Resmi Gazete C 314 E, 27/10/2011

----------------------------------------------------------------

Avrupa birliği komisyonu cevabında benim hesapla bulduğum sonucu ve biraz popüler bir yazım stili ile yazdığım şu cümlenin en efendicesini yazmış.

"Ayrıca kafaya koydun yedin diyelim o kadar tuz yediğin de zaten tuz seni çoktan öldürmüş olur."

"Normal beslenmeyle bu mümkün değildir."

Tekrar Belirtiyorum siz Avrupa Birliği Komisyonuna sorulan bir soruyu cevap olarak algılamışsınız. SDS- Malzeme güvenlik belgesi her şeyi net şekilde açıklıyor. Tuzu içerisindeki ferrosiyonürden zehirlenmeden çok önce aşırı tuz ile beslenmekten zaten ölmüş olursunuz. Ferrosiyonürlü gıda ürünleri güvenlidir. [1]

400 görüntülenme

Kaynaklar

  1. www.europarl.europa.eu. Parliamentary Question | Answer To Question No E-004484/11 | E-004484/2011(Asw) | European Parliament. Alındığı Tarih: 26 Şubat 2024. Alındığı Yer: www.europarl.europa.eu | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Zühtü Mete Dinler
Su Ürünleri Yüksek Mühendisi (Doktora Öğrencisi)

Hayır vücuda zararı yoktur. Bu tip maddeler emülgatör denir. Bunlar gıda katkı maddeleridir. Çok fazla tanınan, hatta bazıları emülgatör olarak bir listeye girmeden çok öncede insanlık tarafından kullanılan maddelerdir. Örneğin Potasyum ferrosiyanür zehirli değildir ve vücutta siyanüre parçalanmaz.

Öldürücü dozunun (LD50) sıçanlarda 6400 mg/kg, insanda 3.613 mg/kg olması nedeniyle sıçanlarda ve insanlarda zehirliliği düşüktür . (LD50: Lethal Dose ; Eğer 1 kg lık 10 fareye 3,613 mg (0,003613 g) potasyumferrosiyanür yedirirseniz muhtemelen bunlardan 5 adedi ölebilir). Yani bu maddeyi 70 kg insana çevirdiğimizde ölmek için 0,003613 * 70 = 0,25291 g potasyumferrosiyonür yemeli. Birikim yapmadan bir anda yemeli. 1 kg tuzun içerisinde %1'den az emülgatör varsa (kısa bir araştırma yaptım genel olarak tam oranına erişemedim) 1000 g * 0,01 = 10 g potasyumferrosiyanür olmalı (1 kilo tuzun içerisindeki muhtemel miktarı).

Bir insanın günde 6 g tuza ihtiyacı var. 6 g tuzda bu maddeden ne kadar vardır. 1kg (1000 g) da 10 g varsa; 6 g da ne kadar potasyumferrosiyanür vardır? 0,06 g. 0.06 < 0,25291 'den güvenli.

Tüm Reklamları Kapat

Ayrıca kafaya koydun yedin diyelim o kadar tuz yediğin de zaten tuz seni çoktan öldürmüş olur.

Bu konuda her ülkenin sağlık bakanlıkları sıkı çalışma yapmıştır. Ayrıca bilim de bu konuda çok fazla çalışma yapmıştır. Bilinmeyen durum pek yoktur. Bizim memleketin google çeviri ile habercilik yapan gazetecilerinin altın konusu bu emülgatörlerdir. Ayrıca bilinen bir taifenin de çokça sömürdüğü bu konuda bilende bilmeyen de bolca konuşur yazar.

Potasyum ferrosiyanürün merkezinde Siyanür yani CN atomları olduğundan zehirli siyanür ile tek ilişkisi kimyasal adlandırmadır. Siyanür CN kolayca çözülen bir yapı değildir. Ancak siyanür bir kimyasal bir bağ yaparsa bu bağda kolayca ayrılmaz. Potasyum ferrosiyanür suda çözünmez, yağda çözünmez, alkolde çözünmez . Sucul ortamda gerçekten çok uzun zamanda birikmesi gerekir. Farelerde vucutda birikim yapmadığı da biliniyor. Kimyasal adıda Potassium ferricyanide'dir. SDS belgesini kaynaklarda bulabilirsin. Diğeri de muhtemelen aynıdır.

3,863 görüntülenme

Kaynaklar

  1. merckmillipore. Product Safety Card. (17 Mart 2021). Alındığı Tarih: 17 Mart 2021. Alındığı Yer: merckmillipore | Arşiv Bağlantısı
  2. sigmaaldrich. Sds (Safety Data Sheet) Güvenlik Bilgi Kartı. (17 Mart 2021). Alındığı Tarih: 17 Mart 2021. Alındığı Yer: sigmaaldrich | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ozan Ertürk
Mimarım; farmakoloji araştırmaları yapıyorum...

Anladım; zararsız; zehir değil ama bir kaç gramı bir insanı öldürebiliyor. Hmmm; çok ilginç bir madde olsa gerek. Ya bu açıklamayı yapan sn. Zühtü, ya da kaynaklarda bir sorun olmalı. Ben zehirlenip hastanelik olmadan acilen ilkokul sıralarına dönüp algı ve anlayış eşiklerimi yeniden şekillendirmeye çalışayım. Yoksa bu şekilde yaşadığım ikiliklerde boğulup gideceğim..)))

Avrupa Parlamentosu'nda potasyum ferrosiyanürün güvenliği ile ilgili yazılı bir soruya verilen cevapta yarı toksik olarak nitelendirildiği ve Birleşik Krallık'ta gıdalarda kullanımının yasaklı olduğu belirtiliyor.

Tüm Reklamları Kapat

170 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Daciana Octavia Sârbu (S&D) (European Parliement ). Avrupa Parlamentosuna Yazılı Olarak Verilen Soruya Cevap Metni. Alındığı Tarih: 23 Şubat 2024. Alındığı Yer: Avrupa Parlamentosu resmi internet sitesi | Arşiv Bağlantısı
  2. D. O. SÂRBU. Parliamentary Question | Potassium Ferrocyanide In Iodised Salt | E-004484/2011 | European Parliament. Alındığı Tarih: 23 Şubat 2024. Alındığı Yer: www.europarl.europa.eu | Arşiv Bağlantısı
  3. D. O. SÂRBU. Parliamentary Question | Potassium Ferrocyanide In Iodised Salt | E-004484/2011 | European Parliament. Alındığı Tarih: 23 Şubat 2024. Alındığı Yer: www.europarl.europa.eu | Arşiv Bağlantısı
  4. D. O. SÂRBU. Parliamentary Question | Potassium Ferrocyanide In Iodised Salt | E-004484/2011 | European Parliament. Alındığı Tarih: 23 Şubat 2024. Alındığı Yer: www.europarl.europa.eu | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close