Soruyu iki taraflı anladım. İlk önce psikolojik taraftan açıklayayım. Psikolojik açıdan evet kişiler için zaman kavramı farklı olabilir. Halk arasında buna çok fazla rastlarız, işte sevdiğimiz insanların yanında zaman çabuk geçer, sevmediğimiz aktiviteler yaparken zaman sanki akmıyormuş gibi hissederiz. Bunlar tabi ki sadece illüzyon zamanın daha erken daha yavaş aktığı yok (aynı kütleçekim alanında olan ve aynı hızda hareket eden cisimler için geçerlidir).
Fiziksel açıdan ise evet zamanın daha yavaş ve hızlı akması doğrudur. Einstein gibi zamanın başlı başına illüzyon olduğunu mu düşünürsünüz yoksa sadece fiziksel doğrulara temel alarak "illüzyon mu değil mi bilemem" mi dersiniz bilemem. Einstein'in Genel ve Özel görelilik teorilerine göre evet zaman farklı akar.
Özel görelilik teorisine göre, zamanın akışı gözlemcinin hızına bağlı olarak değişir. Buna zaman genleşmesi denir. Cismin hızı ışık hızına yaklaştıkça onun için akan zaman yavaşlar. GPS sistemleri çok iyi örnektir. GPS uyduları yüksek hızlarda hareket ederler eğer Özel görelilik teorisi dikkate alınmazsa o zaman bu sistemde milisaniyelik hatalar oluşur ve bunlar bir süre sonra konumda yanlışlıklar olmaya başlar.
Genel görelilik teorisine göre ise güçlü kütleçekim alanlarında zaman daha yavaş akar. Buna en iyi örnek kara deliklerdir. Mesela, Atom saatleri, Dünya’nın yüzeyine göre daha zayıf bir kütleçekim alanında çalıştırıldığında, yüzeye daha yakın olan saatlere göre daha hızlı işlerler.[1]
Kaynaklar
- S. Perkowitz. Relativity - Time, Space, Mass | Britannica. Alındığı Tarih: 22 Ekim 2024. Alındığı Yer: Encyclopedia Britannica | Arşiv Bağlantısı