Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 19 Ekim
3

Sizce zaman kavramı herkesin gözünde eşit midir? yoksa zaman kavramı kişiden kişiye değişe bilir mi?

371 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
M M
M M
15K UP
Okur 22 Ekim

Soruyu iki taraflı anladım. İlk önce psikolojik taraftan açıklayayım. Psikolojik açıdan evet kişiler için zaman kavramı farklı olabilir. Halk arasında buna çok fazla rastlarız, işte sevdiğimiz insanların yanında zaman çabuk geçer, sevmediğimiz aktiviteler yaparken zaman sanki akmıyormuş gibi hissederiz. Bunlar tabi ki sadece illüzyon zamanın daha erken daha yavaş aktığı yok (aynı kütleçekim alanında olan ve aynı hızda hareket eden cisimler için geçerlidir).

Fiziksel açıdan ise evet zamanın daha yavaş ve hızlı akması doğrudur. Einstein gibi zamanın başlı başına illüzyon olduğunu mu düşünürsünüz yoksa sadece fiziksel doğrulara temel alarak "illüzyon mu değil mi bilemem" mi dersiniz bilemem. Einstein'in Genel ve Özel görelilik teorilerine göre evet zaman farklı akar.

Özel görelilik teorisine göre, zamanın akışı gözlemcinin hızına bağlı olarak değişir. Buna zaman genleşmesi denir. Cismin hızı ışık hızına yaklaştıkça onun için akan zaman yavaşlar. GPS sistemleri çok iyi örnektir. GPS uyduları yüksek hızlarda hareket ederler eğer Özel görelilik teorisi dikkate alınmazsa o zaman bu sistemde milisaniyelik hatalar oluşur ve bunlar bir süre sonra konumda yanlışlıklar olmaya başlar.

Tüm Reklamları Kapat

Genel görelilik teorisine göre ise güçlü kütleçekim alanlarında zaman daha yavaş akar. Buna en iyi örnek kara deliklerdir. Mesela, Atom saatleri, Dünya’nın yüzeyine göre daha zayıf bir kütleçekim alanında çalıştırıldığında, yüzeye daha yakın olan saatlere göre daha hızlı işlerler.[1]

Kaynaklar

  1. S. Perkowitz. Relativity - Time, Space, Mass | Britannica. Alındığı Tarih: 22 Ekim 2024. Alındığı Yer: Encyclopedia Britannica | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Can Güven
Can Güven
23K UP
Sayısal öğrencisiyim 20 Ekim

Einstein'a gore bizim 4 boyutlu evrenimizde,zamanda belli bir boyutta akip gitmektedir.Ama bu nesnelerden kutlelerden bagimsiz degildir.Mesela kutle cekiminin cok yuksek oldugu yerlerde ornegin karadeliklerde,kutlecekim o Kadar buyuk oluyor ki,Oradaki uzaya-zaman dokusunu normal kutleli cisimlere gore milyarlarca kat daha cok bukuyor.ki.Bunu soyle hayal edebilirsiniz.Elastik bir ortuyu 4 Kisi 4 kosesinden tuttugunu hayal edin,bu bizim uzay-zaman dokumuz olsun.Eger siz bunun icerisine kutleli bir cisim birakacak olursaniz artik bu ortu duz degil kutleye dogru bukulmus olacak,Sen normalde ortunun bir ucundan diger ucuna x cm'de ulasacakken burada kutlenin uzay-zaman dokusunu bukmesi Yani ortunun esneyerek biraz içe çökmesi yuzunden x ten daha fazla yol alacak.Bunu aklimizda bulundurup soyle bir dusunce gelistirelim.Elimizde iki tane ayni hizda ve kutlede cisim olsun.Eger ilk durumdaki gibi normal bir ortunun uzerine birini koyarsak karsiya x Kadar yolu x=v.t denkleminden,v.t olarak bulmus olalim,Ayni anda icinde ayri bir kutle olan ortude ayni hizda giden aracimiz x ten daha fazla yol alacak ama hizi ayni.Yani deminki denklemde bu seferki x ten buyuk bir deger olacak Hadi buna x+2 diyelim o zaman denklem soyle olcak x+2=v.t ama denklemin bir tarafi artti,bizde hizlari ayni olan cisimleri koymustuk bu yuzden v de degismeyecek.o zaman t de Yani zamanda oynama yapmiz gerekecek Yani zaman normal ortudekinden farkli akacak

Bunu buraya koydugum linktende izleyebilirsin.Basarilar...

https://youtu.be/BNE2Fl_fmO4?si=K6Az-uz1MPKHoD5c.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. youtu.be. Özel Görelilik. Alındığı Tarih: 20 Ekim 2024. Alındığı Yer: youtu.be | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close