Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Diyojen 1
Diyojen 1
31K UP
Üye
0

Sizce insanlar tehdit ile mi çalışır?

Kendi haline bırakıldığında hiçbir şey yapmayacak olan sıradan insanlar, bir uyaran olduktan sonra çalışmaya başlarlar. Yani hep bir iradeye bağlıdır.
1,090 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
6 Cevap
Ömer Alpöz
Ömer Alpöz
25K UP
bilmiyorum

insan tehdit ile de çalışır, yönlendirme ile de ama bir başka bağlamda bakarsak her zaman iç huzurumuzu kovalamaya çabaladığımızdan kaynaklı olarak yani her şeye ---sonuç olarak--- kendi çıkarımız yönünden baktığımız için mesela boğulan bir çocuğu kurtarmazsak vicdanımız bize eziyet edecekse biz sonuç olarak vicdanın tehdidine karşı gelerek o çocuğu kurtarırız sadece o çocuğu kurtarmanın temizliğinden bahsetmek hata olur sonuçta kendimiz için yapıyoruz. bu tarz örnekleri çoğaltırsak her türlü sosyal ilişkinin içinde de tehdit denen şeyi görüyoruz. fakat bahsettiğim bağlamda.

210 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ersals Krononot
Ersals Krononot
309K UP
Krononot

Şöyle anlıyorum soruyu: Olasi negatif duruma karşı mı harekete gecer insan genellikle.

Faaliyetin nedenini, o faaliyeti yapmazsa yasayacagi sorunlara mı bağlar.

Yillarca çalışıp emekli olan kişi aslında ne için çalışmıştır? Hicbir sey yapmamak icin.

Tüm Reklamları Kapat

Yani çalışmazsa olabilecek butun negatif durumlardankurtulup onların olmadığı şartlara ulaşabilmek için.

Ancak homosapiens hic bu şekilde yasamadi. Genetik program bu yaşam stiline göre oluşmadı.

Emekli olma hali bilinçaltı için şu mesajı içerir: -Bu hayattaki gorevin bitti. Artik burada olman icin bir neden kalmadı.- Zaten bu yuzden sosyal yasam ve çalışmaktan uzaklaşan kişiler hizla hasta olur ve ölür.

Bizim çalışmama arzumuz, bu yaşamda yapabileceğimiz en iyi şeyi bulma çabamıza olan uzakligimizla ilgili. Kapital merkezli endüstriyel çarka dahil olmayi öngören sistem, sizin neyi en iyi yapacağınızı değil, sistemin neyi istediğini neye ihtiyacı olduğunu önemser Insanı degil.

Tüm Reklamları Kapat

Biz kendi potansiyelimizi bulma ve onu kullanma uzerine odaklanacak sekilde yetiştirilmiş oldugumuzda calismama arzusu kalmaz. Calismak kendini gerceklestirmenin bir yan ürünü oldugu icin ölene dek bizimle olur.

Cok idealist ülküsel gelebilir, hatta ütopya denilebilir. Ancak bir zamanlar kölelik de boyle bir sistemdi ve biri kölelik bitecek dese, dalga geçilirdi. Sosyal yapı CANLI olduğuicin degismek zorundadır ve bu değişim biz istesek de istemesek de gerçekleşir.

5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İlhan Taşlı
Uzay Bilimleri Takipçisi

Yönetici olduğunuz her ortamda, iş stresi yaratarak "sizin tabiriniz ile tehdit" personeli idare etmeye kalkarsanız, fena çuvallarsınız. Evet, bir inşaatın başında ustabaşı iseniz (eskilerin tabiri ile çavuş) burada otokratik, astlarına güvenmeyen, nadiren fikirlerini alan bir yönetim şekli benimseyebilirsiniz. Peki nitelikleri yüksek bir projede, mesleklerinde üst noktaya gelmiş mühendislere aynı yönetim şeklini nasıl uygulayacaksınız? Otokratik (tehditkar) yönetim başınızı fena belaya sokar ve yanınızda çalışacak mühendis bulamazsınız.

Önderlik Modelleri
Önderlik Modelleri
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Gülşen Mangit
İşletme Mezunu, Muhasebeci

"Kin, korkuyu doğurur. Korku ise zorbalığı" der Machiavelli, Prens adlı eserinde. Tehdit, bir süre sonra insanda kin yaratır. Çalışmak ve kendini geçindirmek zorunda olan insan, para sebebiyle mecburi bulunduğu ortamda bir de tehdit ile karşılaşınca kin duymaya başlayacaktır. İnsanları bir arada tutmanın ve onları istekli hatta tam kapasite çalıştırabilmenin yegane yolu, motive etmektir. İnsanlar çeşitli şekillerde motive olur; kimi parayla, kimi övgüyle, kimiyse fikirlerine değer verilmesiyle. Machiavelli'nin Prens adlı eserine dönersek, burada güç ve saygının yönetimdeki etkinliği de yorumlanır. Güç müdür sistemi tam tetematıyla yönetmenin yolu, yoksa saygı mı? Machievelli, insanoğlunun tuhaf, tatminsiz ve nankör yapısından bahseder. Saygıyı çok çabuk yitirebileceklerini, gücün ve getirdiği korkunun ise daha uzun süreli olduğunu söyler. Fakat sistemler incelendiğinde, korku imparatorluklarının sahip olduğu güç, öyle ya da böyle o sistemleri yıkıma götürdüğü görülmektedir. Ve yine aynı mantıkla bakıldığında duygusal ve profesyonelliğe ters düşecek seviyedeki paternalist idareler de yönetimin sömürülmesine ve insan doğasında yer alan tembellik nedeniyle durumun suistimaline yol açacaktır.

Profesyonel olarak ele almak gerekirse, liderlik kuramı 4 ana başlık altında incelenir; Özellikler Teorisi, Davranışçı Liderlik Anlayışı, Durumsallık Yaklaşımı ve Çağdaş Liderlik Kuramları. Liderlik türleri ise; 12 alt başlık altında incelenir (Karizmatik Lider, Dönüşümcü Lider, Liberal Lider, Otoriter Lider, vs.). Fakat en iyi yaklaşım; tüm liderlik tarzlarına aşina olmak ve her bir tarzın uygulamalarını ve amacını anlamaktır.

Bir dostumun izlediği ve anlattığı bir belgesel vardı. Şempanzelerin zorba bir liderleri var, diğerlerinden biraz daha iri ve gözü kara fakat başta da söylediğim gibi zorba. Birlikte toplanan yiyeceklerin en iyisini kendine alıyor, diğerlerine kalan yiyeceklere ise pisliyor, sebepsiz yere diğerlerini dövüyor ve diğer şempanzeler ondan ziyadesiyle korkuyor, ancak güçleri onu alaşağı etmeye yetmiyor. Belgeselin sonunda, yine iyi yiyeceklerin bulunduğu bir yere geliyorlar. Zorba lider, hepsini kovalayıp, yerde başlıyor toplanan yiyecekleri yemeye. Şempanzeler arasında bir uyarı sistemi vardır. Tehlike anında seslenerek birbirlerini uyarırlar. Öteden gelen bir kaplanı görüyorlar, hepsi sessizce ve yavaşça ağaçlara çıkıyorlar. Arkası dönük ve yemeğe dalmış olan zorba lider ise gelen tehlikenin farkında değil ve diğerleri tarafından uyarılmıyor. Kaplan, zorba lideri yakalayıp götürüyor...

Tüm Reklamları Kapat

Kıssadan hisse; tehdit ile yönetim, yönetilenlerin başkaca bir çıkar yol bulması yahut kendilerine imkan sunulması halinde, yöneticiye dönecek dolu bir silahtır.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ceren Özcan
Meraklı bir öğrenci

Eğer şanslı doğmamışsak içimizdeki o yaşam tehdidini istesek de kendimizden uzaklara atamayız bundan dolayı iradeyle olsun ya da olmasın o tehdit yaşama tutunmamız adına bizi yönlendirecektir.

218 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close