Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Kader Demir
Kader Demir
77K UP
Üye 5 Nisan
4

Sizce günlük hayatta yaşayıp şaşırdığımız her şey tesadüf mü?

Artık bunlar tesadüf olamaz diye düşündüğüm çok kez oldu.Bana olasılıklardan bahsedeceksiniz ama hep benim başıma mı gelir. Örneğin patolojinin ne olduğu konusunda bir fikrim yoktu . Geçen gün sosyal medyada karşıma çıktı ve araştırıp öğrendim bunun ertesi gününde ( kardeşim normalde hiç yapmaz)bana okuldan bir kitap getirdi üni. ders kitabı patlji
673 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 17 Ekim

Algıda seçicilik ve tesadüf!

Zira algıda seçicilik biraz da bir olayı, bir olguyu çağırmadır.

Aslında günlük hayatta neye zum yaparsak yapalım, onun tesadüf olamayacak kadar hayatımızda yoğunlaştığını, yer ettiğini fark ederiz.

Tüm Reklamları Kapat

Berbere ihtiyacımız var iken yol boyunca bütün berberleri fark etmekle kalmayız. Aynı zamanda berber ile ilgili makas, tıraş köpüğü, sakalı uzamış erkek, saçı dağınık kadın, kel ihtiyar yol boyunca dikkatimiz çeker.

Eve gidip sosyal medyada sörf yaparsak, akış içinde binlerce veri olmasına rağmen saç ekim işi ile ilgili reklamlar, sanki birileri bizleri dinliyormuşçasına karşımıza çıkar, onlara dikkat ederiz ve aralarında bir bağ kurmaya çalışırız. Bu bağ güçlendikçe berber ile ilgili dikkatimiz daha da artar ve gerisin geri devam.

Dağınık odamızda birçok kıyafet, eşya, kitap vb. ye rağmen ilk makası görürüz. Ötesine de aklım ermez...Sevgiyle...

Not: Telefon veya internet üzerinden konuştuğumuz, paylaştığımız konu ile ilgili anında önümüze haber, bilgi notu, reklam vb. düşmesi tesadüf değildir. Yapay zekâ destekli olarak firmalarca ve özellikle bankalarca din-le-ni-yo-ruz!

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ertuğrul Fındıkcı
Kendi fikrimi paylaşıyorum. 5 Nisan

Beyniniz bu tarz durumları seçiyor. Yani otobüs durağına tam varmak üzereyken kaçan otobüs örneğinden gidersek, 100 kez denk gelmese bile 2 kere arka arkaya denk gelmesi bize bir şeylerin normal olmadığını düşündürebilir. Gün içinde hesaplanamayan bir çok şey zaman zaman garip tesadüflere yol açabilir ve beyin bunu seçtiği için üzerine düşünüyoruz. Asıl ilginç olan böyle tesadüflerin hiç yaşanmadığı bir yaşayış olurdu bence.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Muhammed İsa Bardakcı
Kendi düşüncemi paylaşıyorum 15 Ekim

Açıkçası ben tesadüflere pek inanmam .Fakat bazı durumlar gerçekten de tesadüf olabiliyor örneğin yaklaşık bir hafta önce merak ettiğim bi kitabı okumaya karar verdim ve internet sitesine girdim yarı yarıya indirime düşmüş.ya da geçen yolda giderken canım pizza çekmişti kuzenim pizza söylemiş .ya da kitap okurken birkaç eski kelime denk gelmişti sonradan onu Google da gördüm .yani günlük hayatta gerçekten de birçok tesadüf olabiliyor.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Elif Verda Altınay
Matematik Eğitiminde doktora öğrencisi ve araştırma görevlisiyim 20 Ekim

Kimileri istatistiği bazı sebeplerden dolayı matematikten ayırır. Bu anlamda akıl yürütme matematiğin önemli bir kaynağıdır ancak istatistiksel süreçler farklı ilerler. Fizik ile kuantum fizik ayrımına benzetebiliriz -bir nebze-.

Şöyle düşünürsek, ömrünü hiçbir uzvunu kaybetmeyen insan sayısı oldukça fazladır. Ancak "olay"ı her gün bir uzvumuzu kaybetme ve kaybetmeme olarak belirlersek her gün %50 olasılıkla bir kayıp yaşamamız beklenir. olay'ı her gün berlirli bir uzvumuzu kaybetme ihtimalimiz olarak belirlersek, oranımızın değişeceğini görürüz. Bu yüzdelikleri düşününce ömrümüzü hiçbir uzvumuzu kaybetmeden tamamlamak zor görünür.

Gün içinde konuştuğumuz konular genel anlamda belli olsa da her gün mutlaka farklı bir konu konuşuruz. Bu çoğunlukla farklı insanlardan gelen tepki ya da söylemlerle eşleşmez ama yaşadığınız durum gibi olaylarla karşılaşabiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

Kimi araştırmalar çevremizdeki insanlarla beyin dalgalarımızın eşleştiğini söylüyor (kaynağı okuyalı çok oluyor). Kimi zaman düşündüğümüz bir şarkıyı karşımızdaki kişi söylemeye başlıyor. Belki beyin dalgalarıyla ilgilidir.

Enerjiyi anlayanın evreni anlayacağı söylenir, belki de siz kitabı çekmişsinizdir, kim bilir? :)

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close