Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yalın İnce
Üye
2

Sizce bu belediyecilik sistemi doğru mu?

Sisteme göre nüfusu 750 000'den fazla illerde büyükşehir belediyesi ve altında ilçe belediyeleri var. Fakat örneğin bir caddeye asfalt dökülecek büyükşehir belediyesi ana caddeye dökerken sokaklara dökemiyor, onu ilçe belediyelerinin yapması gerekiyor. Bu da daha fazla maliyet ve çevre kirliliği demek. Görüşlerinizi merak ediyorum.
677 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Tolga Karakaya
Tolga Karakaya
4,653 UP
Siyaset ilgi alanım

Ülkedeki pek çok şey gibi bu da saçmalık. Yerel yönetimlerin yetkileri olabildiğince arttırılmalı; İl belediyesinin, ilçe belediyesinin, bakanlıkların yetki sınırları ve görevleri net çizgilerle belirlenmeli. İlçede neyin nasıl yapılacağına ilçe belediyesi karar vermeli hatta bana kalırsa (belirli) kuralları ve yasaklar bile yerel yönetimler tarafından düzenlenmeli. Ne de olsa farklı illerde hatta aynı ilin ilçelerinde bile sosyal yapıda inanılmaz farklılıklar olabiliyor. Bana göre en etkili idare şekli; ortak akılla ve merkezilikten uzak, daha dar alanlarda, mümkün olduğunca doğrudan yani bölge sakinleri tarafından alınan kararlar ile uygulanan sistemdir.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Musab Şahin
İstanbul İktisat Mezunuyum 30 yaşında İstanbulluyu M.

Aslen sorunun temelinde kurallar yatar. Bu kuralları düzenleyen şeye ise biz yasa diyoruz. Yasalarımızda olan maddelerin kimisi başka ülkelerden alınma kimisi kendi uğraşlarımız sonucu ortaya çıkmıştır. Bazıları da evrilip çevrilmiştir.

Belediyecilikte kural belirlenmeden önce nüfusun nerede nasıl yaşayacağı, şehir büyürse hangi yöne doğru büyümesi gerektiği, büyüyen şehrin ihtiyaçlarının nasıl giderileceği belirlenmelidir. Hali hazırda bu planlar var lakin çok karışık durumda.

Siz bir şehri (Nüfusu 1 milyonu geçen her şehir için geçerli) büyüme noktasına engellemez iseniz, tarlayı ormanı imara açarsanız ve üzerine bina dikmek için neredeyse her kurumdan izin alarak inşaata başlayabilirseniz (bugün 19 ayrı kurumdan inşaat izni alınabiliyor) belediyeciliği tartışamazsınız.

Tüm Reklamları Kapat

Belediye büyük olsun küçük olsun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile paralel olarak iş yapar. Ama 6 ay öncesine kadar sizin satın aldığınız arazi hakkında ne bakanlıkta be belediyede bir plan olmayabilir. Siz ve sizin gibiler (örnek olarak siz kelimesini kullanıyorum) inşaar yapar yapar yapar sonra belediye gelir aralara asfalt döker yol olur. Sonra der ki evler çoğaldı elektrik hattı yetersiz, yolu kazar kabloyu genişletir. Yama yapar. Sonra gelir kanalizasyon işi yapar. Yolu yine yamalar.

işte bu böyle bir gerçektir. Küçüğü büyüğü farketmeksizin belediyecilik yapılmadan hukuki bir reform şarttır. Şahsi görüşlerimdir. Kaynak istanbuldur. Herhangi bir semtine gidilip görülebilir vaziyet. Kaynak bursadır vs.

Siz bu kuralları koyar, kurallara uyan bir toplum olma yolunda 1 nesil tüketirseniz ardınızdan gelen nesil “ Yeni nesil belediyecilikte şu şu şu” konu başlığı ile belediyeciliği tartışır. Akabinde saygı ve kurallar çerçevesinde kimin ne iş yapacağı konusunda bir sonuca varılır, belediyecilik sözkonusu dönemde en verimli halini halır.

Çok soyut konuştuğumun farkındayım fakat bu kavramlar oturmadan belediyecilik olamaz. Seçimler yaklaşıyor. Seçim asfaltları seçim kaldırımları görmeye başlıyoruz. Bu ne yazık ki hep böyleydi, böyle olmaya devam edecek gibi de duruyor.

Hitabeti kuvvetli tüm kesimleri birleştirici birilerine ihtiyaç var. Barışçıl yönetim ile bunlar konuşulmadan çözüm mümkün değil gibi gözüküyor.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ali Sert
Ali Sert
60K UP
Siyaset Bilimi Okudu

Esasen belediyecilikte o kadar çok sistemsel ve yasal hatalar ve belirsizlikler var ki neresinden tutsanız elinizde kalır. Tabi bu yasal boşluklar yolsuzluklar için yeterli zemini oluşturuyor. Belediyelerde yönetsel ve hiyerarşik sıkıntılar da hat safada. Memurlar ile siyasiler arasında ciddi sıkıntılar var. Yani burada anlatmakla bitmeyecek ve çözülmesi kimsenin işine gelmediği problemler yumağı. Ha siz sistemi ne kadar iyileştirirseniz iyileştirin iyi niyet olmadıkça amaç ülkeye hizmet değil kendi menfaatlerini kayırmak oldukça bu düzen değişmez hiçbir partiyi konu dışında bırakmıyorum. Bu konuda çalışma yapan rapor ve proje hazırlayan bilim insanları tanıdım başlarına neler geldiğini anlatmayayım.

İstanbul'da öyle caddeler var ki caddenin bir tarafı bir belediyenin diğeri muhalif partinin belediyesinin Büyükşehir alanına girmeyen hizmetlerde caddenin halini esnafın durumunu anlatmaya gerek yok.

Atatürk boşuna dememiş 'Adalet mülkün temelidir.' diye bir ülkede adalet kalmadı mı ne mülk kalır ne mülkiye. Yönetenler yönetilenlerden aldıkları vergilerin hesabını kuruşu kurşuna vermediği sürece bu böyle gider.

Tüm Reklamları Kapat

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close