Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 12 Aralık 2020 4 Cevap
7

Siyah bir renk midir?

Makalede siyahtan bir renk olarak bahsetmişsiniz.
11,393 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Çağrı Mert Bakırcı
PhD 13 Aralık 2020

Biraz daha netleştirdim ama evet, siyaha bir renk diyebiliriz. Işık spektrumunda bağımsız olarak var olmayan bir renk; ancak en nihayetinde ışık spektrumunda zaten hiçbir renk yok. Belli dalgaboyları var ve biz onları beynimizde belli renklere dönüştürüyoruz. Bu açıdan bakıldığında, renk diye bir şey zaten hiç yok ve varsa da, hiçbir dalga boyunun olmaması halinde algıladığımız şey de, en az "kırmızı" kadar bir renk. Bazen spektrumda siyaha karşılık gelen bir dalga boyu olmadığı için renk olmadığı söylense de, bu sadece semantik bir ayrım. Rengin ne olduğunu çok iyi anlarsanız, bu ayrım anlamsız kalacaktır.

1,841 görüntülenme
7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yusra Aslan
Yusra Aslan
102K UP
Üniversite Öğrencisi 12 Aralık 2020

Tüm ışığı soğuran pigmentler için siyah diyebiliriz. Siyah bir renk değildir, ışık yansıtılamadığında bizim anlayışımızla siyah görünür fakat pratikte renk olarak kabul edilip bahsedilebilir.

Örneğin, siyah bir cisim üzerine gelen beyaz ışıkta bulunan tüm dalga boylarını soğurur. Yani hiçbir ışık yansıtmaz bu yüzden gördüğümüz hiçliktir. Yani temelde bir renk değildir. Fakat bizler bunu siyah olarak algılar ve betimleriz.

Tüm Reklamları Kapat

1,567 görüntülenme
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Sami Çiçekli
Bilişim Teknolojileri Öğretmeni 5 Mayıs 2021

TDK: Cisimler tarafından yansılanan ışığın gözde oluşturduğu duyum.

Sözlük tanımına göre çıkarım: Cisimlerin renkleri yansıtmadığı duruma siyah diyorsak eğer, siyah bir renk değildir.

Türk Dil Kurumu, renk kelimesinin anlamını, cisimlerin ışığı yansıtmasının gözümüzdeki duyumu olarak tanımlamış.

Tüm Reklamları Kapat

Bu tanımlamaya göre siyahın bir renk olmadığı açıktır. Burada dikkat edilmesi gereken husus "yansılanan ışık" ibaresi. Yansılanan ibaresi olmasaydı; cismin ışığı soğurması, yansıtmaması da bizim açımızdan bir duyum olarak algılanabileceği için siyahı bir renk olarak tanımlamamız mümkün olabilirdi.

1,487 görüntülenme
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Yaklaşık 21 yıldır Bilim ve felsefe ile ilgilenir 16 Ekim 2023
Orijinal Soru: Siyah bir renk midir?

Siyah bir renk değil ışıksızlık halidir. Işıksızlık hali diyorum çünkü tüm renkler ışık 'oyunu'dur. Cisimlerin renkleri esasen yoktur. Işığın bir kısmını emip veya soğurup kalanı yansıtarak renk algısı bu şekilde oluşur. Yani renkler cisimlerin özelliği değil ışığın var ettiği bir algıya dayanır. Mesela gökkuşağı renkleri ışığın farklı dalga boylarına ayrışmış halidir.

Öte yandan karanlığın tanımı daha zordur. Çünkü biz görmesek de evren ışıklarla (görülebilir ışığın düşük dalga boyları ile) doludur. Bu da karanlığı zihnimizin var ettiği anlamına gelir. Ama asıl tartışma şudur karanlık bir şey midir yoksa hiç bir şey midir? Zihnimizin içinde (çünkü zihnimizin dışında karanlik diye bir şey yoktur) seyrettiğimiz karanlık tam olarak nedir. Açıkçası tanımsız bir şey gibi durmaktadır. Bunu tanımlamak zordur ve belirsizdir. Çok sıradan ve basit gibi dursa da bunu tanımlamak çok zordur. Zihnimizin içindeki karanlığı izlemek (mesela gözünüzü kapatarak) ilginç bir deneyim. Karanlık bu açıdan görülebilir bir şey mi. Eğer böyleyse karanlık da 'bir şey' demektir. Gözümüzü kapattığımızda karanlığı görmeye ve izleyebilmeye devam etmek görmenin de niteliğini ve sıradan bildiklerimize meydan okur hale getirir. Çünkü gören tam olarak nedir görmek eyleminin özü nerede olur. Gözler de veya gözler ile ise o zaman gözümüzü kapattığımızda karanlığı nasıl seyredebilriz. Bu oldukça can alıcı bir sorudur ve sorunun cevabı açıktır ki görmek beyinle ilgili bir durumdur. Yani beyinde (görme merkezinde) oluşan görüntüler izlenir ve görülür. Dış uyaranlara bağlı olarak görme merkezinde elektro kimyasal girişim örüntüleri özel bir biçimde işlenerek oluşan iz düşüm görülmekte izlenmektedir. Bu olağan üstü, şaşırtıcı ve beklenmedik bir durumdur.

Dahası da var. Tek gözünüzü kapattığınızda doğrudan kapanan göze ait karanlığı göremezsiniz. Bu durumda sadece gördüğünüz görüş alanı daralır ama görme merkezi görüntü aldığı için bu durumda tek gözdeki karanlığı görmeniz mümkün değildir. Bu da yine görme merkezinin 'ayna' (yada 'ekran') gibi bir yapıda olduğunu ve her iki göze bağlı oluşturulan görüntülerin bütünleşik ve üst üste binerek görme merkezinde tümleşik tek bir görüntü ve 3 boyutlu) hale getirilerek oluşturulduğunu gösterir. Bu da beyinde ikilik nasıl tekliğe veya tekilliğe dönüştürülür iyi bir örnektir. Ayrıca bu durumda yine yukarıdaki görmenin özünün beyinde gerçekleştiğine bir diğer kanıttır. Çünkü iki gözden gelen uyaranların gözlerde birleştirilmeyip beyinde görme merkezinde birleştirilmesi ve görme deneyiminin de bu birleşik görüntü görülerek olmasının başka anlamı yoktur.

Tüm Reklamları Kapat

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close