Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 27 Mayıs 2022 3 Cevap
4

Sıcaklığı kaynama noktasına tam olarak erişen sıvılar neden aniden buhar olmak yerine yavaş yavaş buharlaşır?

Mesela suyun kaynama noktası 100 ℃ ise suyun tamamı bu sıcaklıktayken her bir molekülün o sıcaklığa eriştiği anda buhar olması gerekmez mi?
2,520 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Murat Kaşlı
Yks ye hazızlanıyorum 28 Mayıs 2022

Buharlaşma sıvının yüzeyinden gerçekleşir. Suyun yüzey alanını arttırıp, sıcaklığını da arttırırsan daha hızlı buharlaştığını; suyun yüzey alanını azaltırsan daha yavaş buharlaştığını görebilirsin.

192 görüntülenme
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Emir Taha Sezer
Bilim için Yaşayan bir Primat 29 Mayıs 2022

Buhar, gazlar gibi davrandıkları halde bulundukları sıcaklıkta basınçla sıvılaştırılabilen akışkanlara denir.

Kapalı bir kaba bir miktar sıvı konulduğunda sıvının yüzeyinde bulunan yüksek enerjili moleküller, aralarındaki etkileşimin kopması ile buhar fazına geçerler (ayrıca bu moleküllerin bir kısmı da sıvının yüzeyine çarparak tekrar sıvı fazına döner). Sıvıdan ayrılan moleküller buhar basıncını oluşturur.

Katıların tanecikleri arasındaki etkileşimler sıvılara göre çok daha kuvvetlidir dolayısıyla katıların yüzeyinden moleküllerin kopması daha az gerçekleşir, katıların buhar basıncı yok denilecek kadar azdır.

Tüm Reklamları Kapat

Bir sıvının buhar basıncının atmosfer basıncına eşit olduğu sıcaklığa ise sıvının kaynama noktası denir. Kaynama noktasına ulaşan bir sıvı her noktada buharlaşmaya başlar aniden buharlaşma gibi bir durum söz konusu değildir.

Evrende geçişler yumuşak olur, bir durumdan diğerine geçişler sıçrama şeklinde değil spektrum şeklinde gerçekleşir. Mesela bir ses kaynağından uzaklaştığınızı düşünün, ses bir noktadan sonra aniden kesilmek yerine yavaş yavaş azalır. Evrimde türler arası geçişler de yine bu şekilde yavaş yavaş gerçekleşir.

Faz diyagramları madde halleri arasında geçişin nasıl olduğunu gösterir ve bu konunun muazzam bir örneğidir.

Suyun Faz Diyagramı
Suyun Faz Diyagramı
184 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Phase Transition From The Liquid Phase To Vapor (Either Through Evaporation Or Boiling). (2 Nisan 2003). Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  2. Wikipedia. Chart Used To Show Conditions At Which Physical Phases Of A Substance Occur. (12 Haziran 2002). Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru 29 Mayıs 2022

Kuantum fiziği klasik fiziği bozar ve evren gerçekte kuantum fiziğine göre işler. Bu nedenle kuantum sıçramalar söz konusudur. Klasik fiziğe göre gerçekleştiğini zannettigimiz herşey mikro seviyede kuantum fiziği kuralları ile işler. Bu nedenle buhar olma aslında mikro seviyede aniden gerçekleşir ama siz onu suyun geneline göre yavaş yavaş oluyor sanarsınız. Evrende klasik fizik diye birsey aslında yoktur. Bize göre bu kavram vardır. Evren gercekte kuantum fiziğine tabidir. Bunu ilerde bilimsel olarak çok daha iyi anlayacağız. Klasik fizikle düşünmek gündelik alışkanlıkların eseridir. Gerçekte evrende olan biten herşey en derinde kuantum fiziği ile olur.

202 görüntülenme
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close