Kuantum fiziği klasik fiziği bozar ve evren gerçekte kuantum fiziğine göre işler. Bu nedenle kuantum sıçramalar söz konusudur. Klasik fiziğe göre gerçekleştiğini zannettigimiz herşey mikro seviyede kuantum fiziği kuralları ile işler. Bu nedenle buhar olma aslında mikro seviyede aniden gerçekleşir ama siz onu suyun geneline göre yavaş yavaş oluyor sanarsınız. Evrende klasik fizik diye birsey aslında yoktur. Bize göre bu kavram vardır. Evren gercekte kuantum fiziğine tabidir. Bunu ilerde bilimsel olarak çok daha iyi anlayacağız. Klasik fizikle düşünmek gündelik alışkanlıkların eseridir. Gerçekte evrende olan biten herşey en derinde kuantum fiziği ile olur.
Buhar, gazlar gibi davrandıkları halde bulundukları sıcaklıkta basınçla sıvılaştırılabilen akışkanlara denir.
Kapalı bir kaba bir miktar sıvı konulduğunda sıvının yüzeyinde bulunan yüksek enerjili moleküller, aralarındaki etkileşimin kopması ile buhar fazına geçerler (ayrıca bu moleküllerin bir kısmı da sıvının yüzeyine çarparak tekrar sıvı fazına döner). Sıvıdan ayrılan moleküller buhar basıncını oluşturur.
Katıların tanecikleri arasındaki etkileşimler sıvılara göre çok daha kuvvetlidir dolayısıyla katıların yüzeyinden moleküllerin kopması daha az gerçekleşir, katıların buhar basıncı yok denilecek kadar azdır.
Tüm Reklamları Kapat
Bir sıvının buhar basıncının atmosfer basıncına eşit olduğu sıcaklığa ise sıvının kaynama noktası denir. Kaynama noktasına ulaşan bir sıvı her noktada buharlaşmaya başlar aniden buharlaşma gibi bir durum söz konusu değildir.
Evrende geçişler yumuşak olur, bir durumdan diğerine geçişler sıçrama şeklinde değil spektrum şeklinde gerçekleşir. Mesela bir ses kaynağından uzaklaştığınızı düşünün, ses bir noktadan sonra aniden kesilmek yerine yavaş yavaş azalır. Evrimde türler arası geçişler de yine bu şekilde yavaş yavaş gerçekleşir.
Faz diyagramları madde halleri arasında geçişin nasıl olduğunu gösterir ve bu konunun muazzam bir örneğidir.
184 görüntülenme
Kaynaklar
Wikipedia. Phase Transition From The Liquid Phase To Vapor (Either Through Evaporation Or Boiling). (2 Nisan 2003). Alındığı Yer: Wikipedia
| Arşiv Bağlantısı
Wikipedia. Chart Used To Show Conditions At Which Physical Phases Of A Substance Occur. (12 Haziran 2002). Alındığı Yer: Wikipedia
| Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
Buharlaşma sıvının yüzeyinden gerçekleşir. Suyun yüzey alanını arttırıp, sıcaklığını da arttırırsan daha hızlı buharlaştığını; suyun yüzey alanını azaltırsan daha yavaş buharlaştığını görebilirsin.
192 görüntülenme
0
Şikayet
Et
Mantık Hatası
0
Paylaş
Alıntıla
Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Giriş Yap ve Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz
denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından
yayınlanan
makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru
olup
olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu
platformda
yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti
etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla
işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla
platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim
Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç
katın.
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Evrim Ağacı ile bilim dünyasında 2024'te de yeni keşiflere yelken açın!
Bu yıl sayfamızda gezdiniz.
2024'te de bilimin Türkiye'nin her köşesine ulaşmasına katkıda bulunun! Evrim Ağacı olarak, sizin desteğinizle bilim iletişimini daha da ileriye taşımayı hedefliyoruz. Milyarderlerin, devletlerin veya uluslararası örgütlerin hiçbir desteği olmadan, neredeyse tamamen sizler gibi bilimseverler sayesinde ayakta duruyoruz. Siz de bu yolculuğun bir parçası olmak isterseniz, bize destek olabilirsiniz. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz
arasına şimdi katılın.
“Fizikçiler pazartesi, çarşamba ve cumaları dalga teorisini; salı, perşembe ve cumartesileri parçacık teorisini kullanırlar.” William Henry Bragg
Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?
Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen
desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu.
Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda
avantajından
biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak
reklamların %100'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı
zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş
yapmanızı tavsiye ederiz).