Seçilim baskısı yoksa da evrim gerçekleşebilir. Çeşitlilik mekanizmaları sayesinde evrim yine de devam edecektir. Ama bu tarz bir evrimsel süreç çok rastlantısal olacaktır. Bu nedenle genetik sürüklenme [1] başlığında incelenir. Anlamlı bir evrimsel değişim için seçilim gereklidir. Bu çalışma da seçilim baskısının hala var olduğunu gösteriyor. O kadar teknolojimiz var, evet ama hala doğal seçilmi 0'a indirmeyi başaramamışız. Küçük avantajlar bile bu tarz mikroevrimsel değişimler oluşturabilir.
Bu damara sahip insanların daha hızlı parmakları ve daha güçlü kolları olabilir; ancak her evrimsel değişim gibi, bu evrimsel değişim de bazı dezavantajlarla da birlikte geliyor: Örneğin bu damara sahip kişilerde karpal tünel sendromu görülme ihtimali artıyor. Evrimsel süreçte önemli olan, yeni özelliklerin avantaj sağlayan taraflarının dezavantajlardan daha çok olması veya dezavantajların türün yaşamını veya üremesini tehdit edecek boyutta olmaması. Bu şartlar sağlandığı sürece, belli başlı dezavantajlı özellikler de popülasyon içinde daha sık görülebiliyor.
Bu damarın evrimi, insan anatomisinin evrimindeki bir diğer değişim olan fabella kemiğini hatırlatıyor. Dizlerde bulunan bu kemiğin günümüzde insanlarda bulunma sıklığı, bundan 1 asır öncesine göre 3 kat kadar daha fazladır. Fabella kemiği de bir yandan tendonlardaki sürtünmeyi azaltıp, kas kuvvetlerini dağıtarak daha güçlü dizlere sahip olmamıza yararken, diğer yandan diz ağrısı ve artirit ile ilişkilendirilmektedir. Ancak bu yapı ile diz rahatsızlıkları arasındaki nedensellik kesin değildir.
Kaynaklar
- Yazar Yok. Kaynak 1. (14 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 14 Ekim 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
- Yazar Yok. Kaynak 2. (14 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 14 Ekim 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı