Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Schrödinger'in kedisi deneyinde kedi nasıl görünür?

Schrödinger'in kedisi deneyinde kedi nasıl yarı ölü yarı yaşıyor ve bu deneyin kanıtları varmıdır?
364 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Laçın Vəlizadə
Fizik ile ilgilenen biri
Schrödinger'in kedisi
Schrödinger'in kedisi

Schrödinger'in kedisi deneyi düşünce deneyidir. Yani, böyle bir olayın gerçekte yaşanmasının ihtimali sıfırdır.

Schrödinger'in kedisi deneyi

Tüm Reklamları Kapat

Deney Avusturyalı fizikçi Erwin Schrödinger tarafından geliştirilmiştir. Erwin Schrödinger bu düşünce deneyini "Kopenhag yorumu" denen yaklaşımda gördüğü temel sorun üzerine geliştirmiştir. Bu düşünce deneyinde bir kutu var. Bu kutunun içinde bir kedi, içinde zehir olan cam hazne, bir çekiç, bir detektör ve bir radyoaktif element var. Radyoaktif element ışıma yaparsa, detektör, mesela bir Geiger sayacı bunu tespit eder. Geiger sayacı çekice bağlı olduğu için çekiç harekete geçer ve çekiç içinde zehir olan cam hazneni kırar. Böylelikle zehir etrafa yayılır ve kedi öler.

Schrödinger'in kedisi deneyinin absürtlüğü

Tüm Reklamları Kapat

Ama biz kutunun içine bakmadığımız sürece kedi hem ölü, hem diridir. Biz ölçüm yapdığımız anda ihtimal buludu çöker. Buna kuantum fiziğinin ölçüm problemi deniyor. Bu deneyde garip olan bir diğer şey bu olayların hepsinin süperpozisyonda olmasıdır. Yani radyoaktif element hem ışınım yapar, hem yapmaz. Geiger sayacı hem ışınım tespit eder, hem etmez. Çekiç hem harekete geçer, hem geçmez. Cam hazne hem kırılır, hem kırılmaz. Zehir hem yayılır, hem yayılmaz. Ve kedi hem ölür, hem yaşar. Ama biz günlük hayatımızda hem ölü, hem diri kedi görmüyoruz. Yani bu deneyin bizim boyutumuzla bir alakası yok. Çünkü kedinin ölü ya da diri olmasının bizim ölçüm yapmamızla alakası yok.

Sonuç olarak böyle bir olayın yaşanması bizim boyutumuzda imkansızdır. Bu düşünce deneyi atom altı dünyanı tasvir etmek için geliştirilmiştir.

5
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Doğaç Çağdaş Çelebi
Fizik okumak isteyen birisi

Schrödinger'in kedisi deneyi, temelde bir düşünce deneyidir ve gerçek hayatta gerçekleştirilemez.

Deney, kuantum mekaniğinin belirsizlik ilkesine odaklanır ve bir kedinin, radyoaktif bir maddeye maruz kaldığında aynı anda hem canlı hem de ölü durumda olabileceğini söyler.

Tüm Reklamları Kapat

Deneyi biraz daha detaylandıralım:

Kediyi, bir zehir şişesi ve bir radyoaktif atomun olduğu bir kutuya yerleştirelim. Bu durumda radyoaktif atomun yarı ömrü kadar bir süre geçtikten sonra atomun çürümesi sonucu zehir şişesinin kırılacağı ve kedinin öleceği varsayılır. Ancak, kuantum mekaniğinin belirsizlik ilkesi nedeniyle, radyoaktif atomun ne zaman çökeceği önceden tahmin edilemez ve bu da kedinin o an aynı anda hem canlı hem de ölü durumda olabileceği anlamına gelir.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak, bu belirsizlik ilkesinin daha rahat anlaşılabilmesi için kullanılan bir analojidir, bir düşünce deneyidir ve gerçek hayatta uygulanamaz.

Gerçek hayatta, bir kedinin aynı anda hem canlı hem de ölü olması imkansızdır. Kuantum mekaniği, mikroskobik parçacıkların davranışını açıklamak için kullanılan bir teoridir ve makroskopik nesneler, yani kedi gibi büyük nesneler, klasik fizik kurallarına uygun davranırlar.

Dolayısıyla, Schrödinger'in kedisi deneyi gerçek hayatta gerçekleştirilemez ve dolayısıyla deneyin bir kanıtı yoktur. Ancak, bu düşünce deneyi kuantum mekaniğinin belirsizlik ilkesi hakkında düşünmemizi sağlar ve kuantum mekaniğinin yarattığı bazı ilginç durumları açıklamamıza yardımcı olur.

4
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Uzayda Yaşam Dibimizde Olabilir mi?
Uzayda Yaşam Dibimizde Olabilir mi?
Zırvasız Bilim: Deprem Tahmini? Uzaylılardan Sinyal? Aspartam ve Kanser?
Zırvasız Bilim: Deprem Tahmini? Uzaylılardan Sinyal? Aspartam ve Kanser?
Siz Ne Kadar Ortalama İnsansınız? | Galton Panosu!
Siz Ne Kadar Ortalama İnsansınız? | Galton Panosu!
Ay'a Dev Bir Teleskop İnşa Edebilir miyiz?
Ay'a Dev Bir Teleskop İnşa Edebilir miyiz?
Sandığınız Kadar Boş Değilsiniz!
Sandığınız Kadar Boş Değilsiniz!
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close