Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anıl Yılmaz
Anıl Yılmaz
3,352 UP
Üye 12 Şubat 2021
0

SARS-CoV-2'nin kökeni nedir? Bu virüs nereden geldi?

Sars-cov-2 nin kökeni hakkında yapılan güncel makaleleri paylaşır mısınız? İngilizcem olmadığı için kaynak bulmakta zorlanıyorum. Elimde sadece url kısmındaki var.
745 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Mehmet Levent Melik
Bilimsever 13 Şubat 2021

Sayın Orhan Kahraman cevap vermiş, bu vesileyle google'ın böyle bir hizmeti olduğunu ben de öğrendim bunun için kendisine teşekkür ediyorum. Ben de ufak bir katkı olarak ,şöyle bir bilgi ekleyeyim ,Google arama çubuğuna aradığınız herhangi bir konunun, adı yanına, dergipark kelimesini yazarsanız da çok sayıda araştırma veya makaleye ulaşabilirsiniz. Bu anlamda yazının bitiminde hemen çok kolay ulaştığım birkaç tanesinin URL bilgisini sizin için paylaştım.

Esasen ben de sorunuz vesilesiyle " Açık Bilim Açık Erişim " ilkesi hakkındaki görüşümü iletmek isterim. Genç arkadaşlarımız elbetteki geçmiş hakkında bilgi sahibidir. Ancak öyle şeyler vardır ki bizzat tecrübe etmeden duygusal boyutu tam olarak anlaşılamaz. Örneğin ikinci dünya savaşında çarpışmalara katılmış askerlerin veya kıtaları ilk kez keşfeden macera ruhlu avrupalı kaşiflerin yaşadıklarını okuyup detaylı bilgi sahibi olabiliriz , ancak neler hissetiklerini anlamamız o kadar kolay olmayacaktır.

Bu anlamda, öğrenciliği 80 li yıllarda geçen , çalışma yaşamına ise 90 ların başında atılan bendeniz gibi insanlar açısından bazı gelişmelerin kıymetinin, tam olarak ne ifade ettiğini değerlendirmek yada eskilerin tabiriyle nasıl bir nimet olduğunu anlayabilmek gençlere oranla daha kolaydır.

Tüm Reklamları Kapat

Ben internetin bulunmadığı ortamı yaşayan ( bilen demiyorum özellikle çünkü herkes bilebilir, yaşamak ise faklı bir deneyimi ifede eder ) X kuşağındanım, muhtemeldir ki bu platformda çok az kişi internetsiz ( internetin kesik olduğu çekmediği değil hiç olmadığı ) ortamı yaşamıştır.

İnternet diye bir şeyin varlığının, ülkemizde de yavaş yavaş hissedilmeye başlandığı, ancak google amcanın henüz dünyaya gelmemiş olduğu 94 -95 yıllarını hatırlıyorum. Bugünün pek çok platformu da yoktu aynı zamanda . Çoğu kimse internetin ne anlama geldiğini de tam olarak anlayamıyordu . Ben ise büyülenmiştim . aynı anda ABD veya avrupanın ve hatta asyanın herhangi bir yerinden insanlarla aynı anda konuşabiliyorduk, John Lenon'ın imagine şarkısında geçtiği gibi sınırların ülkelerin anlamını kaybettiği bir dünya vardı önümüzde . İnternetin , dünyada matbaanın icadının yarattığı etkiyi yaratacağını görebiliyordum .

Şimdi ise " Açık Bilim Açık Erişim " ilkesinin ve bu yöndeki uygulamaların interneti başka bir safhaya taşıyacağını aynı zamanda dünyaya ve bilime tarihi nitelikte etkilerinin olacağını tahmin ediyorum .

Cevap yazımın başında belirttiğim üzere aşağıda sizin için birkaç tane URL bilgisi paylaştım, eminim ki siz daha fazlasını bulacaksınız , umarım faydası olur.Bilimle fethedilen karanlıkların tamamen aydınlandığı güzel günleri görmek dileğiyle

Tüm Reklamları Kapat

https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1049520

https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1197068

https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1083128

https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/709178

105 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Hayri Cem. Açık Bilim-Açık Erişim. (8 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 13 Şubat 2021. Alındığı Yer: T24 | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Çağrı Mert Bakırcı
PhD 23 Temmuz 2021

SARS-CoV-2 virüsünün tam olarak nereden geldiği bilinmemektedir ve virüsün ana kaynağıyla ilgili birden fazla iddia/hipotez ileri sürülmüştür.[1]

İlk SARS-CoV-2 vakasına Çin'in Vuhan kentinde rastlanmıştır.[2] Salgın başlarında enfekte olan kişilerin büyük çoğunluğu Huanan Deniz Ürünleri Marketi çalışanlarıydı; bu nedenle virüsün bu "ıslak markette", yani egzotik hayvanların kanı ve sıvılarının serbestçe akabildiği markette ilk defa insanlara atladığı düşünülmüştür. Pangolinler gibi bir ara konaktan geçerek de insanlara geçmiş olabileceği ihtimali üzerinde durulmaktadır.

Ayrıca virüsün Wuhan Viroloji Enstitüsü'nde araştırılan koronavirüslerden birinin kazayla veya kastî olarak insanlar arasına yayıldığı da iddialar arasındadır.[3] Çin'in genel gizliliği/gizemliliği, Batılı ülkelerin belirgin Çin önyargısı ve bilimsel bir kanıt üretilememiş olmasından ötürü bu iddia bir komplo teorisi olarak kategorize edilmektedir ve ispat yükü hâlen bu sıra dışı hipotezi ileri sürenlerin omuzlarındadır (bu iddiayı savunanlar, bilimsel olarak geçerli bir veri ortaya koyabilmiş değildir).[4] Yeni veriler ışığında bu hipotez güç kazanabilir; şu anda bu yönde bir gelişme gözükmemektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Genel olarak virologlar ve epidemiyologlar arasındaki kanı, daha önceki birçok salgın gibi bu salgının da zoonotik olduğu, yani doğal yollarla, evrimsel süreç sonucunda, hayvanlardan insanlara atladığı yönündedir.[5] Bu geçişin hangi rezervuar veya ara konaktan geldiği, ne tür bir coğrafi patika izlediği henüz net değildir; ancak en olası adaylar arasında yarasalar ve pangolinler bulunmaktadır. Salgın başlangıcında SARS-CoV-2 virüsleri arasında çok dar bir çeşitlilik olmasından ötürü, bu sıçramanın ilk vakaların tespit edildiği Aralık 2019-Ocak 2020 döneminden çok eski olamayacağı, muhtemelen 2019 yılının son aylarında bu sıçramanın yaşandığı düşünülmektedir.[6]

Rhinolophus sinicus
Rhinolophus sinicus
381 görüntülenme

Kaynaklar

  1. K. G. Andersen, et al. (2020). The Proximal Origin Of Sars-Cov-2. Nature Medicine, sf: 450-452. doi: 10.1038/s41591-020-0820-9. | Arşiv Bağlantısı
  2. P. Zhou, et al. (2020). A Pneumonia Outbreak Associated With A New Coronavirus Of Probable Bat Origin. Nature, sf: 270-273. doi: 10.1038/s41586-020-2012-7. | Arşiv Bağlantısı
  3. Z. Tüfekçi. Where Did The Coronavirus Come From? What We Already Know Is Troubling.. (25 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 22 Temmuz 2021. Alındığı Yer: The New York Times | Arşiv Bağlantısı
  4. A. Kasprak. The ‘Occam's Razor Argument’ Has Not Shifted In Favor Of A Covid Lab Leak. (16 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 22 Temmuz 2021. Alındığı Yer: Snopes.com | Arşiv Bağlantısı
  5. World Health Organization. (2021). Novel Coronavirus (2019-Ncov): Situation Report, 22. World Health Organization. | Arşiv Bağlantısı
  6. J. Cohen. (2020). Wuhan Seafood Market May Not Be Source Of Novel Virus Spreading Globally. American Association for the Advancement of Science (AAAS). doi: 10.1126/science.abb0611. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır. Ayrıca bu cevap, COVID-19 ve Aşılar soru dizisi içinde yer almaktadır.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Orhan Kahraman
Okur 12 Şubat 2021

Selam,

Google'nin bir hizmeti olan "Google Scholer" üzerinden literatür araştırmalarınızı daha kolay bir biçimde gerçekleştirebilirsin. Senin için "origin of SARS-CoV-2" konulu makaleleri aşağıda belirttim. İstersen basit ingilizce kelimelerle farklı konularda makale arama çalışması yapabilirsin.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Tüm Reklamları Kapat

İyi günler.

Bknz: https://scholar.google.com/scholar?hl=tr&as_sdt=0%2C5&q=origin+of+SARS-CoV-2&btnG=

101 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Bağlantı Yanıtın İçerisindedir. (2021). Bağlantı Yanıtın İçerisindedir.
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close