Şans kelimesinin Türk Dil Kurumu'ndaki üçüncü anlamını kullanmayı tercih ediyorum. Bu konuyu daha güzel açıklayan bir tanım.
"Bir kimsenin bilgi ve emeğinden çok rastlantı sonucu elde ettiği elverişli durum." (Bazı durumlarda direkt olasılık, rastgelelik ile aynı anlamda da kullanılabilir.)
Bu durumda şunu sormalıyız. "Rastlantı, rastgelelik, tesadüf var mıdır?" Bu sorunun cevabı, doğrudan ana sorunun cevabını belirleyecek.
Burada rastlantıdan kastedileni anlamalıyız. Örnekle devam edelim. Örneğin yolda yürürken para bulmanız rastlantı mıdır? Belli bir olasılığı vardır. Eğer ki bütün parametreleri kusursuz şekilde hesaplayabilseydik nasıl ve ne zaman olacağı hesaplanabilir bir durum. Ama bunu yapamadığımız için belli bir olasılık dahilindeki bu olay gerçekleşti diyoruz. Yani rastlantı, tesadüf bir şekilde bulduk diyebiliriz.
Bu durumda bu sorunun cevabı aynı zamanda ana sorumuzun da cevabıdır. Yani parayı bulmamız şans eseri olan bir durumdur.
Özellikle "Kaynaklar" kısmındaki ikinci içeriğe mutlaka bakın.
Kaynaklar
- Yazar Yok. Tdk Sözlük. (1 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 1 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
- Yazar Yok. Bilimde &Quot;Şans&Quot; Ve &Quot;Tesadüf&Quot; Kavramlarına Yer Yok Mu?. (1 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 1 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
- Yazar Yok. Evrimde Rastgelelik Mi Vardır?. (1 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 1 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı