Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mehmet Akif Özcan
Üye 16 Mart 2024 2 Cevap
4

Samanyolu Galaksisi'nin ortasında süper kütleli bir karadelik varsa neden tüm galaksiyi yutmuyor?

394 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Gökdeniz Sağlam
Araştırmacı Yazar 16 Mart 2024

Elbetteki yutacak daha doğrusu şu an yutuyor ancak evrende bahsettiğimiz cisimlerin boyutları ve kütleleri hayal gücümüzün ötesinde.

Evreni bir küvet gibi düşünüp kara deliği o küvetin tıpasına çekince oluşan girdaba benzetmek çalışma prensibini anlamak için faydalı bir örnek ama aradaki fark ve insan zihnini zorlayan şey ise; küvet birkaç dakikada tamamen boşalacakken evrendeki bir kara deliğin bir galaksiyi yutması milyonlarca hatta milyarlarca yıl sürebilir. Dolayısıyla bizler kısa ömürlerimiz ile böyle büyük bir kozmolojik olayı hissedemiyoruz.

Ama hissetmiyoruz diye gerçekleşmiyor değil!

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. .. Wayback Machine. Alındığı Tarih: 16 Mart 2024. Alındığı Yer: Nasa | Arşiv Bağlantısı
10
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İlhan Taşlı
Uzay Bilimleri Takipçisi 16 Mart 2024

Karadeliklerin sıra dışı özellikleri olsa da kütle çekim etkileri diğer sıradan nesnelerden çok farklı değildir. Yörünge mekaniğine göre; bir cisme ekstra bir kuvvet uygulanmıyor ise cisim yörünge hareketi sırasında açısal momentumunu korur ve formül dir. Formülden de anlaşılacağı üzere yörünge yarıçapınız azalsa bile "" değerinin sabit olması yüzünden hızınız artacaktır ve sonuç olarak karadeliğe veya yörünge hareketi yaptığınız hakim nesneye çekilmezsiniz.

Karadeliklere veya hakim nesneye açısal momentumu koruyamayacak derecede yaklaşırsanız bir süre yörünge hızınız aşırı derecede artarak "L" değeri korunmaya çalışılsa da en nihayetinde cisme çekilirsiniz. Uzun vadede karadeliklerin beslenmeleri kütle artışına neden olur. Süper kütleli karadelikler de bu şekilde oluşmuştur, yani ya beslenmişler ya da başka bir karadelik ile birleşmişlerdir.

Karadeliklerin aşırı kütle kazanımları zaman içerisinde galaksi merkezi çevresinde bulunan cisimlerin yörünge dengelerini bozabilir. Uzun vadeden kastımız elbette milyarlarca, duruma göre trilyonlarca yıldır. Sonuç olarak bizim galaksimize gelirsek. Merkezde bulunan Sagitarius A isimli süper kütleli karadeliğin tüm üyelerini çekebilmesi trilyonlarca yıl sürebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Tüm galaksinin tek bir karadeliğe dönüşme ihtimalinin hiç gerçekleşmeme durumu da söz konusu. Bildiğiniz gibi karanlık enerji evrenin sürekli genişlemesine neden oluyor. Gelecekte karanlık enerji tüm evren üzerinde hakim gücünü artırarak devam ettirirse ki günümüzde gözlemlerimiz bu sürecin içinde olduğumuzu gösteriyor, galaksi tek bir karadeliğe dönüşmeyebilir.[1][2][3]

Kaynaklar

  1. U. Çontu. Evrenin Beş Çağı Ve Evrenin Sonu • Kozmik Anafor. (2 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 16 Mart 2024. Alındığı Yer: Kozmik Anafor | Arşiv Bağlantısı
  2. F. Dersi. Açısal Momentum Nedir? Örnek Sorular Ve Çözümleri - Fizik Dersi. (13 Ekim 2021). Alındığı Tarih: 16 Mart 2024. Alındığı Yer: Fizik Dersi | Arşiv Bağlantısı
  3. A. S. T. Telli. Karanlık Enerji Nedir? Karanlık Enerjinin Ne Olduğunu Neden Hala Bilmiyoruz? - Evrim Ağacı. (3 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 16 Mart 2024. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
9
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close