Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Beyza Yalçın
Beyza Yalçın
120K UP
Üye
10

Rüyaları kontrol edebilmek konusunda insanları eğitebilir miyiz?

Rüyasını kontrol edebilen arkadaşlarım var. Eğer bu konuda insanlar eğitilebilirse hayatın her saniyesini dolu dolu ve daha çok istediklerimiz doğrultusunda geçirmiş olmaz mıyız?
298 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ertuğrul Genç
Öğrenci ,araştırmacı

İsteyerek Bilinçli Rüya Görebilir Miyiz?

Bilinçli rüyaları biraz eğitim ve deneyimle isteyerek görebilmek mümkündür ve bunun için pek çok metot geliştirilmiştir. Bilinçli rüyalar iki şekilde nüksedebilir. Birinci türde, uyku sırasında yaşadığımız garip ya da gerçek dışı bir olayı değerlendirerek rüyada olduğumuz sonucunu çıkarır, rüyamıza bilinçli olarak devam ederiz. İkinci türde ise, bir rüyadan uyanıp, kısa süre sonra uykuya rüya görmeye devam etme niyetiyle tekrar dalarız, ve bu şekilde uyanıklıktan rüyaya doğrudan ve bilinçli olarak geçmiş oluruz.

İlk türdeki bilinçli rüyalar daha yaygın olsa da (%72), bilinçsiz ve rastgele gördüğümüz bir rüya sırasında bilinçlenmek zor olabilir, ama bunun için egzersizler mevcuttur. Rüyalarda aldığımız görsel veriler genellikle çarpıktır. Örneğin, dijital bir saate ardı ardına iki kez baktığımızda genellikle aynı saati göstermez. Benzer şekilde, herhangi bir odada bulduğumuz lamba açıp kapama düğmesi, beklediğimiz gibi çalışmayabilir. El ayalarımıza dikkatlice baktığımızda gördüğümüz şekiller gerçekteki gibi değildir. Bu gibi bilgiler doğrultusunda oluşturulan teoriye göre, eğer günlük hayatımızda kendimizi sık sık saate bakmaya, ışık açıp kapamaya, ya da el ayamızı ezberlemeye odaklarsak, rüyada da aynı şekilde davranma olasılığımız artacak, rüyadan aldığımız gerçek dışı tepki bizi rüyada olduğumuza ikna edecektir.

İkinci yöntem, yani rüyalara bilinçli olarak girmek daha nadir gözlemlenir (%28). Bu yöntem ilkine göre daha başarılı sonuçlar doğurur, fakat bu yöndeki egzersizler kişiye bağlı olarak zorluk gösterebilir. Uyanıklıktan uykuya geçiş sürecinde çoğumuz uyur-uyanıklık diye tanımladığımız bir hissiyat yaşarız. Bu safhada vücudumuz rahatlar, gözlerimizin önünde loş ve oynak ışıklar görürüz, ve sanki su yüzeyinde yüzüyormuş gibi özgür bir hissiyat yaşarız. Bu sırada beynimiz vücudumuzla ilişiğini keser ve uyku (ve rüya) sırasında dış dünyayı hissetmemizi, hareket etmemizi veya bağırmamızı engelleyerek bizi koruyan, “uyku felci” dediğimiz evre başlar. Bize sanki vücudumuza hapsolduğumuzu ya da vücudumuzun dışına çıkıp kendimizi dışarıdan gördüğümüzü zannettiren karabasanların, genelde uyku felci sırasında beynimizin uyanması ama vücudumuzun aktive olamaması gibi bir hata sonucu meydana geldiği düşünülmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Uyanıklıktan rüyaya doğrudan geçerek bilinçli rüya görebilmek için metot, bu geçiş evreleri sırasında ne yaşadığımızın farkında olmak, ve bu sırada zihnimizi uyanık tutmaktır. Bunu bir nevi meditasyon olarak düşünmek mümkündür; yüksek bir odaklanma tecrübesi ve yeteneği gerektirir. Bu bilinci sağlayarak uyku felcine girdikten sonra, rüya gören kişi gözünün önüne bir rüya sahnesi getirerek yavaşça ve dikkatlice kendini rüyaya bırakır. Bilinçlice ve isteyerek girilen bu rüya, kişinin kontrolü altında olacaktır.[1]

Rüya hakkında daha da bilgi sahibi olmak isterseniz aşağıda bıraktığım kaynağa tıklamanız yeterlidir. Eğer bir yararım dokunduysa ne mutlu bana.

Kaynaklar

  1. E. Türkiye. Bilinçli Rüyalar Ve Rüya Kontrolü - Nöroblog. (13 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 18 Kasım 2022. Alındığı Yer: NöroBlog | Arşiv Bağlantısı
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close