Tabii ki hayır şunu unutmamak lazım içeriği her ne olursa olsun kitap okumak faydalıdır. Sadece kitap değil herhangi bir yazıyı okumakta insanı geliştirir. Roman yerine kişisel gelişim, felsefe, tarih gibi öğretici kitapları okumak daha faydalıdır.
Tabii ki hayır şunu unutmamak lazım içeriği her ne olursa olsun kitap okumak faydalıdır. Sadece kitap değil herhangi bir yazıyı okumakta insanı geliştirir. Roman yerine kişisel gelişim, felsefe, tarih gibi öğretici kitapları okumak daha faydalıdır.
Gereksiz değildir, hatta bu çok acımasızca bir eleştiri :)
Gerçek hayatta bile kitap okuyan-okumayan iki insanı karşılaştırırsak bile bu sorunun cevabını anlarız.
Her şeyden önce diksiyon gelişir, kurduğun cümlelerin kalitesi, karmaşıklığı ve ifade yeteneği gelişir.
Sosyal zekayı arttırır. En azından karşındaki insanı dinlerken ne demek istiyor? Neyi ima ediyor? Bu konuşmada nereye varmak istiyor? Gibi "sözsüz iletişimi(böyle bir terim var mı bilmiyorum şimdi uydurdum)" geliştirir.
Bunun dışında yaratıcılığı geliştirir, hayal dünyasını geliştirir, olgunlaştırır. Kitap okuyan kişilerin sohbeti de bir o kadar akıcı ve keyifli olur ki bu da gene sosyal bağlar kurmayı arttırır.
Şunu da belirtmek isterim ki yukarıda yazdığım her şey şahsi görüşümdür, bilimsellikten uzaktır. Kişisel gözlemlerimi yazdım sadece. Tabiki de bilimsel ya da felsefi yazılar okumamız bizi bir romana oranla daha çok geliştirir o konuda hem fikiriz ama romanların zaman kaybı olmadıklarını ve eğlenceden çok daha fazlasını insana kattığını garanti ederim.
BUNU OKUYAN SEVGİLİ OKUR, ROMAN OLSUN BİLİMSEL METİN OLSUN FARKETMEZ YETERKİ OKU!
Bilmek, öğrenmek elbette yaşamı, doğayı anlayabilmek için önemlidir. Tüm bunların hayatımız için bir anlamı olacaksa, önce insan olmak önemli değil midir?
Roman, Hikaye, Şiir Okumak, Empati Duygunuzu Geliştirir: Sosyal hayatımızda zaten yeterince benmerkezci bir hayat yaşıyoruz. Romanlar, roman kahramanın duygularını, düşünce evrenini sınırsızca açar. Bu duruma gerçek hayatınızda şahitlik edemezsiniz, size en yakın insanların bile, sizinle paylaşmadıkları kapalı bir yanları vardır. Bir süre sonra, roman kahramanı ile kendinizi özdeşleştirmiş olarak bulursunuz. Artık karşınızda en mahrem yerlerini bile paylaşan bir kahraman vardır. İçten içe onun hatalarını, kötülüklerini bile, kendi hayal dünyanızda anlamlandırmaya başlarsınız. Özellikle, klasikleri okumak, sağlıklı beşeri ilişkiler kurmanızda çok faydalı olur.
Kendinizi İfade Edebilme Yeteneğiniz Artar: Bazen, duygu ve düşüncelerimizi aktarmakta veya anlatmakta çok zorlanırız. Konuyu sadece imla kurallarına veya Türkçe dil yapısına uygun cümleler kurabilme becerisi olarak algılamayın. Kendinizi ifade edebilmek için, konuya nereden ve nasıl gireceğinizden, sizi dinleyenleri hiç sıkmadan, nasıl akıcı bir dil kullanacağınıza kadar, pek çok konuda beceri kazanmanızı sağlar.
Genel kültürünüz gelişir. Sosyal sorumluluk duygunuz artar. Irkçılık, cinsiyet ayrımcılığı, din-dil ayrımcılığı gibi insanlığı zehirleyen düşünce ve fikirlerden uzaklaşmanızı sağlar.
Uzun lafın kısası; herkese önerim şudur "Dünya ve Türk Edebiyatı klasiklerinden okumaya başlayın"