Bilmek, öğrenmek elbette yaşamı, doğayı anlayabilmek için önemlidir. Tüm bunların hayatımız için bir anlamı olacaksa, önce insan olmak önemli değil midir?
Roman, Hikaye, Şiir Okumak, Empati Duygunuzu Geliştirir: Sosyal hayatımızda zaten yeterince benmerkezci bir hayat yaşıyoruz. Romanlar, roman kahramanın duygularını, düşünce evrenini sınırsızca açar. Bu duruma gerçek hayatınızda şahitlik edemezsiniz, size en yakın insanların bile, sizinle paylaşmadıkları kapalı bir yanları vardır. Bir süre sonra, roman kahramanı ile kendinizi özdeşleştirmiş olarak bulursunuz. Artık karşınızda en mahrem yerlerini bile paylaşan bir kahraman vardır. İçten içe onun hatalarını, kötülüklerini bile, kendi hayal dünyanızda anlamlandırmaya başlarsınız. Özellikle, klasikleri okumak, sağlıklı beşeri ilişkiler kurmanızda çok faydalı olur.
Kendinizi İfade Edebilme Yeteneğiniz Artar: Bazen, duygu ve düşüncelerimizi aktarmakta veya anlatmakta çok zorlanırız. Konuyu sadece imla kurallarına veya Türkçe dil yapısına uygun cümleler kurabilme becerisi olarak algılamayın. Kendinizi ifade edebilmek için, konuya nereden ve nasıl gireceğinizden, sizi dinleyenleri hiç sıkmadan, nasıl akıcı bir dil kullanacağınıza kadar, pek çok konuda beceri kazanmanızı sağlar.
Genel kültürünüz gelişir. Sosyal sorumluluk duygunuz artar. Irkçılık, cinsiyet ayrımcılığı, din-dil ayrımcılığı gibi insanlığı zehirleyen düşünce ve fikirlerden uzaklaşmanızı sağlar.
Uzun lafın kısası; herkese önerim şudur "Dünya ve Türk Edebiyatı klasiklerinden okumaya başlayın"