Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
3

Renkli görme nasıl ve ne zaman evrimleşmiştir?

1,130 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
İhsan Doğu
İhsan Doğu
42K UP
Öğrenci

Omurgalılarda görmenin evrimi

600 milyon yıldan önce omurgalıların atalarında ışığı alan fotoreseptörler oluşmaya başlamıştır. (1)

Kambriyen döneminde (540 milyon yıl önce) omurgalı hayvan vücut planının gelişmesiyle beraber görüntü oluşturan gözler ve görsel sistemler ortaya çıkmıştır. (1) Omurgalı fotoreseptör hücrelerinde bulunan, ışığa duyarlılığı sağlayan protein grubu olan opsinler bilateria kladının atası olan urbilateria’da bulunan 9 adet opsinden köken almıştır. (2)

Tüm Reklamları Kapat

Omurgalılarda renkli görüşün evrimi

Beş ana görsel pigment 350-400 milyon yıl önce omurgalı sınıflarının ayrılmasından önce meydana gelmiştir. Opsin gen dizilerinin analizine göre ilk evrimleşen görme pigmentleri renkli görmeyi oluşturan konilerdir, çubuklar konilerden sonra evrimleşmiştir. Tetrapodların ortak atalarında ve modern türlerden; kemikli balıklarda, kuşlarda ve sürüngenlerde bir çubuk reseptörü ve dört adet koni reseptörü ile tetrakromatik görüş olmasına rağmen; memeliler, gececi ataları sebebiyle kademeli olarak iki koni opsin genini kaybetmiş (4) ve iki adet koni reseptörüne sahip dikromatik görüşe sahip olmuşlardır. (3) (4)

İnsanda renkli görüşün evrimi

Memelilerde daha sonra daha yüksek renkli görüş düzeyi sadece trikromasinin oluştuğu primatlarda 35 milyon yıl önce tekrar evrimleşmiştir. (4)

Tüm Reklamları Kapat

Yaklaşık 90 milyon yıl önce yaşayan, UV'ye ve kırmızıya duyarlı renkleri görerek dünyayı iki renkli gören gececi memeli atalarımızdan sonra yaklaşık 30 milyon yıl önce, primat atalarımız dört sınıf opsin geni geliştirerek UV haricinde görünür ışığın tam renkli spektrumunu görme yeteneği kazanmıştır. (3)

Kısa dalga boyuna duyarlı opsin pigmentlerinin ortadan kalkışının son aşamalarından sonra orta ve uzun dalgaya duyarlı pigmentler ortaya çıkmış ve 30 milyon yıl ile 45 milyon yıl önce arasında mavi görüş de eklenerek trikromatik görme oluşmuştur. (5)

166 görüntülenme

Kaynaklar

  1. T. Lamb, et al. (2007). Evolution Of The Vertebrate Eye: Opsins, Photoreceptors, Retina And Eye Cup. Nature, sf: 17. doi: 10.1038/nrn2283. | Arşiv Bağlantısı
  2. M. Ramirez, et al. (2016). The Last Common Ancestor Of Most Bilaterian Animals Possessed At Least Nine Opsins. GBE, sf: 13. doi: 10.1093%2Fgbe%2Fevw248. | Arşiv Bağlantısı
  3. J. Bowmaker. (1988). Evolution Of Colour Vision In Vertebrates. Nature, sf: 7. | Arşiv Bağlantısı
  4. G. Jacobs. (2021). Evolution Of Colour Vision In Mammals. The Royal Society, sf: 11. doi: 10.1098/rstb.2009.0039. | Arşiv Bağlantısı
  5. S. Yokoyama, et al. (2021). Epistatic Adaptive Evolution Of Human Color Vision. PLOS, sf: 10. doi: 10.1371/journal.pgen.1004884. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close