Akıllı Tasarım
Daha önceden karşılaştığım ve ilgimi çeken bir makaleyi paylaşmak istedim. Casey Luskin bu makalede akıllı tasarım hakkında sorular soran öğrencisinin sorularını yanıtlıyor.[1]
Michael J. Behe'ye göre (ve yine onun iddiasına göre aslında tüm akıllı tasarımcılara göre) akıllı tasarım dine dayanan bir düşünce değildir, her ne kadar teistler akıllı tasarımdan kendi yaratılış argümanları için yararlansalar da. Aynı şekilde Behe'ye göre akıllı tasarımcılar evrimi reddetmiyorlar, yalnızca evrimin "Darwinizm'deki gibi" tesadüfi mutasyon ve doğal seleksiyonla açıklandığı görüşünü reddediyorlar.[2] Behe akıllı tasarımı 4 temel argümana dayandırsa da buradan sonrasına Luskin'in iddialarıyla devam edebiliriz.
Akıllı tasarımcı Luskin'in öğrencisine cevaplar verirken yazısında bulunduğu iddialardan bazıları:
1) Her akıllı tasarım taraftarı her şeyde evrimin var olduğunu kabul eder. Ayrıca akıllı tasarımcılar evrimi, türlerin geçmişte uğradığı değişim aşamalarını da kabul eder. Akıllı tasarımcılar rastgele ve "kör" bir sürecin indirgenemez karmaşıklıkta çok sayıdaki "karmaşık biyolojik özelliklerin kökenini" izah edebileceğini düşünmüyorlar.
2) Akıllı tasarımcılar "tasarımcı"nın her şeyi bugünkü haliyle yarattığına inanmazlar. (Luskin böylesi bir inanca sahip bir akıllı tasarımcı ile daha önce tanışmadığını belirtiyor.)
3) Evrim teorisinin zayıflığını, samimiyetle kabul etmeye meyilli bazı evrimciler var. Keşke modern evrimciler Darwin'in sözlerini Darwin'in sözlerini daha derinlemesine düşünseydi:
"Doğru sonuç, her bir sorunun lehinde ve aleyhindeki gerçekler ve iddialar, tam olarak saptandığında ve iyice tartıldığında elde edilebilir.[3]"
4) Bir ateist akıllı tasarımcı olabilir. "Tasarımcı" mutlaka tanrı olmak zorunda değildir. Tanrı'ya inanmayan akıllı tasarımcılar da vardır. (Luskin, "tasarımcı"nın Tanrı olduğunu düşünenlerden.)
5) Akıllı tasarım evrimin karmaşıklığını (yine indirgenemez karmaşıklık mevzusu) açıklayan en iyi metottur.
6) Darwin'in düşünceleri, bazı küçük çaplı değişmeleri açıklayabilir, ancak bugünkü verilerin büyük çoğunluğu, "makroevrim", "ortak ata" ve "biyolojik kompleksliğin kökeni" gibi önemli iddiaları açıklayamaz.
Konuyla alakalı Çağrı Mert Bakırcı'nın bu sitede yayınladığı makalesi de incelenebilir.[4]
Ayrıca indirgenemez karmaşıklık hakkında yine Evrim Ağacı'ndaki bir yazıyı inceleyebilirsiniz.[5] "Çürüme" mevzusu hakkında yardımcı olabilecek kadar bilgi birikimine sahip değilim maalesef.
Kaynaklar
- C. Luskin. Answers To Student's Questions About Evolution And Intelligent Design. (31 Aralık 2007). Alındığı Yer: Evolution News | Arşiv Bağlantısı
- M. Behe. (2007). The Edge Of Evolution.
- C. Darwin. (1859). Türlerin Kökeni.
- Ç. M. Bakırcı. İnancın Bilimle İmtihanı: Prof. Dr. Michael Behe Vaka Analizi. (24 Nisan 2013). Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
- Ç. M. Bakırcı. İndirgenemez Karmaşıklıktaki Yapıların Evrilmiş Olabilmesi Mümkün Mü?. (10 Şubat 2013). Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı