Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Emre Evrim
Emre Evrim
45K UP
Üye
1

Para biriminin değerini hangi parametreler belirler?

10,852 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Politik Yanlışçı
Bilimsever

Para bir maldır, metadır. Markette gördüğünüz ürünlerden esasında hiçbir farkı yoktur. Markette gördüğünüz bir ürünün değerini de arz ve talep yasaları belirler. Örneğin çikolataya olan talep artarsa, çikolatanın değeri artar. Ve piyasada çok fazla çikolata olursa (yani arz artarsa) çikolatanın değeri düşer. Değerinin artması demek benim çikolataya sahip olmak için daha fazla şey vermem demek. Elinizdeki ürünün değeri ne kadar fazla ise, onu sattığınızda karşılığında o kadar fazla ürün alırsınız (Bugünkü fiyatı 5 TL olan çikolatanın değeri yarın 2 katına çıkarsa, çikolatayı sattığımda 2 kat ürün, yani 10 TL almış olurum, örneğin.)

Paralar için de aynısı geçerlidir. 100 TL'nin değeri piyasada 100 TL'ye olan talebe bağlıdır. Eğer insanlar Türk Lirası talep ederse Türk Lirası'nın değeri artar. Eğer Merkez Bankası para basarsa, paranın miktarı artar ve dolayısıyla değeri düşer. Bu da paranın değerinin her şeyden etkilenebileceğini gösteriyor. Ülkeler genel olarak Türkiye'den hoşlanmaya başlarsa, Türk Lirası onlar için daha mühim olur ve paramızın değeri artar. Eğer Türkiye'yi tehlikeli bir yer görürlerse, paramızın değeri düşer.

Bu sadece Türk Lirası için geçerli değil, aklınıza gelen her ürün geçerlidir. Örneğin Bitcoin, haberlere çıktığı zaman birden son derece yükselir. Neden? Haberlere çıktığında herkes Bitcoin'e talep gösteriyor da onun için. Talep arttığında Bitcoin'in değeri de artıyor. Haberlere çıkmamaya başladığında ise insanlar yavaş yavaş unutuyor, talep etmemeye başlıyor, dolayısıyla değeri tekrar düşüyor.

Tüm Reklamları Kapat

Ve paranın değeri artarsa, paramı sattığımda karşılığında o kadar fazla ürün alırım. 10 liram varsa, bakkal benim 10 liramı almak için bana bir miktar çikolata vermelidir. Eğer yarın 10 lirama daha fazla talep gösterirse (yani paranın değeri artarsa) daha fazla çikolata vermesi gerekir. Paramın değeri ve elimdeki parayla alabileceğim ürün miktarı (alım gücüm) artmıştır.

978 görüntülenme

Kaynaklar

  1. M. Rothbard. (2021). Yasal Kalpazan.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Elif Erdoğan
Elif Erdoğan
38K UP
bilim sever

Bütün piyasa aktörlerinin (üretici, tüketici, komisyoncu ve diğer) günlük yaşamlarında kurlar vardır.

Kur hareketine göre ekonomiyle ilgili bilgi sahibi olacaklarını ya da davranışlarını şekillendireceklerini düşünürler.

Özellikle Türkiye gibi gelişen piyasalarda kurlar değişken olduğundan, piyasa aktörleri adeta kurlarla yatıp kalkarlar.

Tüm Reklamları Kapat

Yani önemli ölçüde güçlü yabancı para değerine endeksli bir hayat sürdürürler.

Çünkü kurlar ithalatı etkiler, ihracatı etkiler, borsayı etkiler, yatırımı etkiler, fiyatları etkiler, borçları etkiler ve hatta bütün ekonomik değişkenleri etkiler.

Aynı etkileşim Avrupa ya da ABD’de yaşayan piyasa aktörleri için söz konusu değildir.

Nedeni ise bu ülke paralarının değerinin istikrarlı oluşudur.

Tüm Reklamları Kapat

Türkiye gibi esnek kur sistemini benimsemiş çok sayıda ülkede, ulusal paraların değeri (pariteler) döviz piyasasındaki arz ve talebe göre belirlenmektedir.

Kurlarda istenmeyen dalgalanmalar söz konusu olduğunda, merkez bankaları doğrudan (piyasadan dolar alıp satarak) ya da dolaylı (faizleri değiştirerek) olarak kurlara müdahale etmektedir.

Serbest döviz piyasalarında talebi artan paranın değeri yükselir, aksi durumda azalır.

Bir ülke parasının talebinin artması o ülkenin güçlü ekonomi olmasıyla doğrudan alakalıdır.

Dış ticaret fazlası veren, istikrarlı ekonomik yapı nedeniyle yabancı yatırımları çeken, nispeten yüksek faiz getirisi garanti eden, kârlı reel yatırım potansiyeli taşıyan ülkelerin paralarına olan talep artar, paralarının değeri yükselir.

1,049 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yeni Şafak. Bir Ülke Parasının Gücü Nerden Gelir?. (8 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 8 Temmuz 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close