Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Dinçer Arslan
Üye
3

Özlem duygusunun kökeni nedir yani insanlar temelde ne için özlerler?

5,282 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Aziz Koç
Aziz Koç
30K UP
Psikoloji Öğrencisi

Adler, sosyal ilgi kuramı ile bize bu olayı şöyle açıklar; İnsan diğerleriyle ilişki kurmak için doğuştan potansiyeli vardır (Ewen,2003). İnsanlık tarihi boyunca tek başına olan hiç bir insana rastlamamıştır (Adler, 1964).

İnsanlığın ilerlemesini mümkün kılan tek şey inanın bir toplum içinde yaşamasıdır. Kendimizi anlamak istiyorsak eğer bulunduğumuz veya ilişkide olduğumuz incelememiz gerekiyor diyor. Yani insanlar ile olan ilişkimiz doğamız gereği doğuştan geldiğimizi belirtiyor. Eric Fromm ise bu durumu şöyle özetler; İnsanın 2 temel ihtiyacı vardır bunlardan biri Fizyolojik ihtiyaç buna girmeyeceğim sorduğun sorunun cevabı değil:) 2. Varoluşsal ihtiyaçlardan İlişki ihtiyacına bakacağız. İlişki: Fromm'a göre insanlar kendi dışındaki varlıklar ile 3 yolla ilişki kurar bunlar; Teslim olma, Güç ve Sevgi Teslim olma: Bir diğer kişiye teslim olma ve onun bünyesi altında yaşama Güç ise teslim olan kişiyi yöneten ilişkiyi elinde bulunduran kişidir bunların detayına girmiyorum.

Sevgi: İnsanın varoluşsal gereksinimi olan ilişki ihtiyacı, ancak gerçek sevgi ya da olgunlaşmış sevginin gelişmesi ile doyurula bilir. Sevginin özellikleri ise; ilgi, sorumluluk saygı ve bilgi gerçek sevginin bileşenleridir. Bir insanı tanımadan onun ihtiyaçlarını bilmek, ihtiyaçlarını karşılamaya istekli olma ve onu olduğu gibi görüp kabul etme sevginin 4 bileşenini içerir. Sevgi olmaz ise hayatında bir eksiklik olur ve özelersin seni anlayan birini kaybedersin yani doğan gereği ilişkiye girersin seversin ve tekrar ihtiyaç duyarsın bilinçdışında ve özlersin.

Tüm Reklamları Kapat

854 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kişilik Kuramları. (18 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 18 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close