Halil İnalcık; Osmanlı Hanedanının soyunu Oğuzlara dayandırmasını bilinçli bir politikanın eseri olarak görmek gerektiğini belirtmektedir. Bu politikanın oluşumu, Timur sonrası değişen siyasi ortamla ilgilidir. Kayı boyu meselesini, Osmanlıların, Akkoyunlular ile yaşadığı mücadele bağlamında ele almak daha isabetlidir.
Lakin bu durum yine İnalcık'a göre Osman Gazi'nin Türk olmadığı anlamına gelmez. Osman Gazi, bir Türk kabilesinin lideridir. Ayrıca subaşı olarak uç bölgesinde Selçuklu döneminde kurulan bir askeri teşkilatın da içindedir.
Bu tartışma bir yana, Osmanlıların Oğuzculuğa dayanmalarını erken dönem milliyetçilik ürünü olarak ele almak, mümkün olabilir. Lakin burada bir ırksal milliyetçilik söz konusu olabilir. Örneğin konu kültürel milliyetçilik ya da vatan temelli milliyetçilik değildir. Eğer ırk temelinde bir milliyetçilik tasarımı olarak ele alınırsa, öncül bir çaba olabilir. Nitekim etnik bilinç modern dönem öncesinde de mevcuttur.
İlaveten, modern dönemde oluşan milliyetçilik, ülke içindeki halkın, kanun önünde eşitliğine dayanır. Yani yasal aristokrasiyi kabul etmez. Lakin Oğuzculuk gibi kabuller, monarşileri meşrulaştıran, mistik - destansı meşruiyetler sağlar. Bu manada zaten kanun önünde üstün olan bir aileyi ve hatta aileleri meşrulaştırır.
Son olarak ifade edilebilir ki; Oğuzculuk gibi kabuller ve bu kabulü besleyen etnik - kabilevi bilinç, modern dönemin milliyetçilik ideolojisinin ilkel bir aşamasıdır.
Kaynaklar
- Yazar Yok. Fatih Sultan Mehemmed Han. (1 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 1 Eylül 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
- Yazar Yok. Osman Gazi. (1 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 1 Eylül 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı