Direk soruyla alakalı olmasa da bir iki konuyu daha açmak bu ikinci cevabımda faydalı olacaktır.
- Birinci olarak, Osmanlı'da kullanılan dil meselesine değinmek gereklidir. Osmanlıca olarak isimlendirdiğimiz dil, Bir Arnavut olan Galatasaray'ın kurucusu Ali Sami Yen'in babası Şemseddin Sami tarafından Türkçe'nin bir versiyonu olarak adlandırılmaktadır. Cümle yapısı ve ek yapısı ile bunu ortaya koymaktadır. Kaynaklarda konu ile ilgili bir makaleyi ekliyor olacağım.
- Osmanlı Devleti'nin gelişimi, materyalist tarih yaklaşımıyla ele alınırsa ilginç sonuçlara varır. Buna göre Osmanlı Devleti yarı komünal göçebelerle yerleşik tarımsal ekonomi arasında bir tercih yapmıştır. Bu tercih sonucunda yerleşik olmayı seçmiştir. Buna göre diline yeni kelimeler benimsemesi de normal karşılanabilir. Bu durum bu gün İngilizce kelimeleri benimsememiz gibidir.
- Osmanlı Devleti, göçebelikten yana tavır alsaydı ne olurdu sorusu burada önem kazanır. Cevap, Safevi İranında bulunabilir. Nitekim Safevi Devleti, Şah Abbas'a kadar göçer ekonominin siyasal üstünlüğüne göre dizayn edilmiştir. Sonrasında Abbas'ın reformları, kançılaryada Farsça'nın güçlenmesi, şehir ekonomisinin gelişimi süreci başlamıştır. Son kertede de İran'da günümüze kadar gelen siyasal serüveni çıkarmıştır. Günümüzde İran'da, Oğuz Türklerinin siyaseten ikinci planda oldukları burada hatırlanabilir. Anadolu'da ise şehirlerin, ekonomik yapının zaten Türkçe etrafında Anadolu Selçuklu döneminden itibaren oluşmuş olması, Osmanlı'ya şehirli ve Türkçe konuşan bir yapıda yaşama imkanı vermiştir.
580 görüntülenme
Kaynaklar
- Yazar Yok. Sosyal Araştırmalar. (1 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 1 Eylül 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
- Yazar Yok. Büyük Bir Devletin Doğuşu: Osmanlılar. (1 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 1 Eylül 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı