Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Cenk Çetinkaya
Üye 30 Ağustos 2020
6

Osmanlı Oğuz soyundan mi gelmektedir?

Halil Inalcik Osmanli Hanedaninin Oguz soyuna baglanmasinin nedenini dogudaki halklarin gozunde Osmanli hanedanini yuceltmek icin ozellikle uyduruldugunu soyliuyor sizce dogru mu? Dolayisiyla modern devletlerin uluslarini yuceltmek icin icat ettiklere anlatilarin kokeni olabilcek tarihsel bir oruntuye(pattern) isaret ettigini dusunuyorum.
9,416 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Özgün Kabacaoğlu
İdari Tarihçi 1 Eylül 2020

Direk soruyla alakalı olmasa da bir iki konuyu daha açmak bu ikinci cevabımda faydalı olacaktır.

  1. Birinci olarak, Osmanlı'da kullanılan dil meselesine değinmek gereklidir. Osmanlıca olarak isimlendirdiğimiz dil, Bir Arnavut olan Galatasaray'ın kurucusu Ali Sami Yen'in babası Şemseddin Sami tarafından Türkçe'nin bir versiyonu olarak adlandırılmaktadır. Cümle yapısı ve ek yapısı ile bunu ortaya koymaktadır. Kaynaklarda konu ile ilgili bir makaleyi ekliyor olacağım.
  2. Osmanlı Devleti'nin gelişimi, materyalist tarih yaklaşımıyla ele alınırsa ilginç sonuçlara varır. Buna göre Osmanlı Devleti yarı komünal göçebelerle yerleşik tarımsal ekonomi arasında bir tercih yapmıştır. Bu tercih sonucunda yerleşik olmayı seçmiştir. Buna göre diline yeni kelimeler benimsemesi de normal karşılanabilir. Bu durum bu gün İngilizce kelimeleri benimsememiz gibidir.
  3. Osmanlı Devleti, göçebelikten yana tavır alsaydı ne olurdu sorusu burada önem kazanır. Cevap, Safevi İranında bulunabilir. Nitekim Safevi Devleti, Şah Abbas'a kadar göçer ekonominin siyasal üstünlüğüne göre dizayn edilmiştir. Sonrasında Abbas'ın reformları, kançılaryada Farsça'nın güçlenmesi, şehir ekonomisinin gelişimi süreci başlamıştır. Son kertede de İran'da günümüze kadar gelen siyasal serüveni çıkarmıştır. Günümüzde İran'da, Oğuz Türklerinin siyaseten ikinci planda oldukları burada hatırlanabilir. Anadolu'da ise şehirlerin, ekonomik yapının zaten Türkçe etrafında Anadolu Selçuklu döneminden itibaren oluşmuş olması, Osmanlı'ya şehirli ve Türkçe konuşan bir yapıda yaşama imkanı vermiştir.
580 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Sosyal Araştırmalar. (1 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 1 Eylül 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Büyük Bir Devletin Doğuşu: Osmanlılar. (1 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 1 Eylül 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Özgün Kabacaoğlu
İdari Tarihçi 1 Eylül 2020

Halil İnalcık; Osmanlı Hanedanının soyunu Oğuzlara dayandırmasını bilinçli bir politikanın eseri olarak görmek gerektiğini belirtmektedir. Bu politikanın oluşumu, Timur sonrası değişen siyasi ortamla ilgilidir. Kayı boyu meselesini, Osmanlıların, Akkoyunlular ile yaşadığı mücadele bağlamında ele almak daha isabetlidir.

Lakin bu durum yine İnalcık'a göre Osman Gazi'nin Türk olmadığı anlamına gelmez. Osman Gazi, bir Türk kabilesinin lideridir. Ayrıca subaşı olarak uç bölgesinde Selçuklu döneminde kurulan bir askeri teşkilatın da içindedir.

Bu tartışma bir yana, Osmanlıların Oğuzculuğa dayanmalarını erken dönem milliyetçilik ürünü olarak ele almak, mümkün olabilir. Lakin burada bir ırksal milliyetçilik söz konusu olabilir. Örneğin konu kültürel milliyetçilik ya da vatan temelli milliyetçilik değildir. Eğer ırk temelinde bir milliyetçilik tasarımı olarak ele alınırsa, öncül bir çaba olabilir. Nitekim etnik bilinç modern dönem öncesinde de mevcuttur.

Tüm Reklamları Kapat

İlaveten, modern dönemde oluşan milliyetçilik, ülke içindeki halkın, kanun önünde eşitliğine dayanır. Yani yasal aristokrasiyi kabul etmez. Lakin Oğuzculuk gibi kabuller, monarşileri meşrulaştıran, mistik - destansı meşruiyetler sağlar. Bu manada zaten kanun önünde üstün olan bir aileyi ve hatta aileleri meşrulaştırır.

Son olarak ifade edilebilir ki; Oğuzculuk gibi kabuller ve bu kabulü besleyen etnik - kabilevi bilinç, modern dönemin milliyetçilik ideolojisinin ilkel bir aşamasıdır.

837 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Fatih Sultan Mehemmed Han. (1 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 1 Eylül 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Osman Gazi. (1 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 1 Eylül 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Emrick Drake
Emrick Drake
53K UP
Öğrenci 31 Ağustos 2020

benim bildiğim kadarıyla osmanlı oğuzların bozoklardan gün grubundadır. Ama bu kayı boyu arap kültürüne bağlıdır. bu yüzden osmanlıca farsça ve arapçadır. osmanlı ilk başta türk gibi davranırken süreç boyunca araplaşmıştır. uygur kağanlığının mani dinini kabul etmesi gibi. son bir şey ekliyim karamanoğulları keşke devlet olsaydı çünkü türklüğe aşırı bağlı bir beylikti kendisi. onlar olsaydı belki daha iyi bir dilimiz vs. olurdu

451 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Hasmet Oz
Tıp Doktoru 19 Eylül 2023

Osmanlı Oğuz Türklerindendir. .Halil İnalcık Kayı olmadığını söyler ama Oğuzlardandır der. Böyke dediği halde niçin Oğuz değil dersiniz. Ancak Osmanlı Avrupaya islamı yaymak gibi Anadolu Beyliklerini etrafında kümeleyecek birleştirici bir siyasete ihtiyacı olduğundan Anadolu icinde farklı Boylardan gelen insanlara karşı kendi boyunu ön plana çıkarmamıştır. Osmanlı kendini Kayı boyu olarak ilan ediyorsa ve elimizde de farklı bilgi yoksa bunu kabul etmek zorundayız. Boyle olmadığını söyleyenler bunu ispatlamıyorsa iftiracı olarak görmemiz gerekiyor.. Zira Osmanlının dinine ve mezhep anlayışına açıktan düşmanlık edemeyenler, kendilerine taktıkları maskelerle kimliklerini ve maksatlarını gizleyerek bunu yapabileceklerdir…

106 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close