Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ahmet Yılmaz
Ahmet Yılmaz
51K UP
Üye 11 Ocak 2021
2

Ormanlar neden meyve veren ağaçlardan oluşmuyor?

Başlıkta da olduğu gibi ormanlar neden meyve veren ağaçlardan oluşmuyor? Kaynak verirseniz sevinirim ama olmasada olur.
2,114 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Şaban Tarık İnay
Makine Güvenliği Uzmanı 12 Ocak 2021

Ormanlarda meyve veren ağaçlar mevcuttur, buna Türkiye'den örnek verecek olursak kestane genellikle bahçelerden değil ormandan toplanarak elde edilir. Yine birçok belgeselde ormanda meyve tüketen hayvanlar görmek mümkündür.

Ormanda meyve ağaçları uzun ağaçlar tarafından sert rüzgardan ve çok yoğun güneş ışığından korunur, solucan gibi canlılar tarafından köklerinin hava alması sağlanır, toprakta yaşayan bakterilerin besinleri sindirerek ayrıştırması ve diğer hayvanların dışkıları sayesinde gübrelenir. Ormanların sağladığı bu koruma ve faydalar bahçelerde çiftçiler tarafından sağlanır.

Ormanların alt katmanlarında yine yenilebilir sebze ve mantarlar da yetişebilmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Bunlara ek olarak yine suni olarak meyve ormanları da oluşturulabilmektedir.

Sorunuzda bizim tükettiğimiz meyveleri sorduğunuzu varsaydım, ancak meyveyi bitkilerin tohumlarını koruyan yapı olarak değerlendirdiğimizde bizim tükettiklerimiz dışında da birçok meyve ağacı ormanlarda mevcuttur muhtemelen.

Kaynaklarda verdiğim wikipedia sayfasında çok daha fazla detay mevcut.

479 görüntülenme

Kaynaklar

  1. wikipedia. Forest Gardening. (12 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 12 Ocak 2021. Alındığı Yer: wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  2. Seed it forward. Why Fruit Forest And Not An Orchard?. (12 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 12 Ocak 2021. Alındığı Yer: seed it forward | Arşiv Bağlantısı
  3. Ç.M.Bakırcı. Sebze Nedir? Meyve Nedir? Domates Meyve Midir?. (24 Kasım 2013). Alındığı Tarih: 12 Ocak 2021. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
  4. Tarlasera. Türkiye’de Ilk Meyve Ağacı Ormanı. (2 Nisan 2014). Alındığı Tarih: 12 Ocak 2021. Alındığı Yer: Tarlasera | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Koralp Erin
Koralp Erin
240K UP
Ağaç seven adam. 12 Ocak 2021

Çok güzel bir soru.

Ağaçlar, erkek ve dişi üreme sistemleri arasındaki polen alışverişi yoluyla, eşeysiz olarak çoğalırlar. Tek bir ağaç, kendi kendine, farklı çiçeklenme zamanları gibi uyarlamalara dayanarak hem erkek hem de dişi çiçekler üretebilir. Eğer ortam uygunsa bir-iki ağaçtan kısa sürede bir orman oluşabilir çünkü birbirlerini veya kendilerini polenleyebilirler.

Oysa meyve veren ağaçlar, tozlaşma yolu ile çoğalır. Meyve verebilmek için meyve ağaçlarının çiçekleri tozlanmalıdır. Kendi çiçekleri arasında tozlaşma sonucu meyve veren çeşitlerin "kendi kendine verimli" olduğu söylenir. Bununla birlikte, birçok çeşit "kendi kendine verimsizdir" ve kendi polenlerinden meyve üretemez; bunun yerine başka türden polen gerekir. Bunun da doğada kendi kendine gerçekleşme ihtimali, diğer ağaçlara nazaran çok düşüktür.

Tüm Reklamları Kapat

Diğer bir deyişle; meyve ağaçlarının çiçek açması ve bunların tozlaşması sonucu meyveye dönüşen tohumların yayılabilmesi için geçen süre boyunca, polen alışverişi yoluyla çoğalan ağaçlar çok daha fazla yol katetmiş olur. Dolayısı ile çok daha hızlı çoğalarak, baskın tür olmaya çalışırlar.

O yüzden vahşi doğada, genelde sırf meyve ağaçlarından oluşan orman göremeyiz.

429 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close