Çok güzel bir soru.
Ağaçlar, erkek ve dişi üreme sistemleri arasındaki polen alışverişi yoluyla, eşeysiz olarak çoğalırlar. Tek bir ağaç, kendi kendine, farklı çiçeklenme zamanları gibi uyarlamalara dayanarak hem erkek hem de dişi çiçekler üretebilir. Eğer ortam uygunsa bir-iki ağaçtan kısa sürede bir orman oluşabilir çünkü birbirlerini veya kendilerini polenleyebilirler.
Oysa meyve veren ağaçlar, tozlaşma yolu ile çoğalır. Meyve verebilmek için meyve ağaçlarının çiçekleri tozlanmalıdır. Kendi çiçekleri arasında tozlaşma sonucu meyve veren çeşitlerin "kendi kendine verimli" olduğu söylenir. Bununla birlikte, birçok çeşit "kendi kendine verimsizdir" ve kendi polenlerinden meyve üretemez; bunun yerine başka türden polen gerekir. Bunun da doğada kendi kendine gerçekleşme ihtimali, diğer ağaçlara nazaran çok düşüktür.
Diğer bir deyişle; meyve ağaçlarının çiçek açması ve bunların tozlaşması sonucu meyveye dönüşen tohumların yayılabilmesi için geçen süre boyunca, polen alışverişi yoluyla çoğalan ağaçlar çok daha fazla yol katetmiş olur. Dolayısı ile çok daha hızlı çoğalarak, baskın tür olmaya çalışırlar.
O yüzden vahşi doğada, genelde sırf meyve ağaçlarından oluşan orman göremeyiz.