Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Omurgasızların aniden ortaya çıkması nasıl izah edilebilir?

Evrimci İngiliz zoologlarından Richard Dawkins: “Kambriyen tabakalarındaki omurgasız grupları, sanki hiçbir evrim tarihine sahip olmadan orada meydana gelmiş gibidirler. Tabii ki bu ani ortaya çıkış, yaratılışçıları memnun etmektedir” Dawkins, R.The Blind Watchmaker. London,W.W. Norton, 1986, s. 229.
254 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mustafa Ozan
Mustafa Ozan
61K UP
Öğrenci

Bu evrim karşıtlarının çok kullandığı bir yalan türüdür. Evrimi çürütmek ve evrim gerçeğine inanan insanları evrim karşıtı yapmak için "evrimci biyolog şöyle bir itirafta bulundu" gibi yalanlara sık sık başvuruyorlar. Bu da o yalanlar dan bir tanesi.

Evrim karşıtı bir site bu konuylan ilgili bir word dosyası bile hazırlamış. --> http://www.sorularlaevrim.com/word/440

Önceliklen Richard Dawkins'in sözünün tamamı şöyledir:

Tüm Reklamları Kapat

"(...) günümüzden 600 milyon yıl önce oluşan kambriyen kayaç katmanları, ana omurgasız gruplarının çoğunu bulduğumuz, en eski kayaçlardır. Bu fosillerin çoğunu ilk ortaya çıkışlarında ileri bir evrim düzeyinde buluyoruz; sanki hiç evrimsel tarihleri yokmuş ve oraya bırakılmışlar gibi... Söylemeye hacet yok, bu ani ortaya çıkış yaratılışçıları çok mutlu ediyor. Fakat her gruptan evrimciler bunun fosil kayıtlarında çok büyük bir boşluğu temsil ettiğine inanıyor; bir nedenle 600 milyon yıl öncesindeki devirlerden gelen çok az sayıda fosil olmasından doğan bir boşluk var. İyi bir neden, bu hayvanların çoğunun vücutlarında yalnızca yumuşak bölümler olmasıdır; fosilleşecek kabuklar, kemikler yoktur. Eğer bir yaratılışçıysanız, bunun bir bahane olduğunu düşünebilirsiniz. Benim burada vurgulamak istediğim, bu boyutta boşluklardan söz ederken, “noktacılarla” “kerteciler”in yorumları arasında hiçbir farklılık yok. Her iki grup da bilimsel olduklarını iddia eden yaratılışçıları dikkate almaz büyük boşlukların gerçekten var olduğunu ve bunların fosil kayıtlarındaki mükemmel olmayan noktalar olduğunu kabullenir. Her iki grup da kambriyen devrinde bu denli çok sayıda, karmaşık hayvan çeşidinin aniden ortaya çıkışının tek alternatif açıklamasının Tanrısal yaratılış olduğunu kabul eder ve bu alternatifi reddeder. (...)"

1986 yılında Oxford Üniversitesi evrimsel biyologu Prof. Dr. Richard Dawkins yayınlanan Kör Saatçi isimli eserin bu bölümü, canlıların ufak basamaklardan geçerek, kademeli olarak evrimleşmesi gerektiğini düşünen "kerteciler" (ya da "adaptasyoncular") ile "noktacılar" (ya da "sıçramacılar") arasındaki tartışmayı ele almaktadır. Kambriyen Patlaması evrim tarihinde sert kabuklu ve kemikli türlerin ilk evrimleşmeye başladığı dönemdir. Kabuk ve kemik gibi parçalar, bu canlıların atalarında bulunan yumuşak dokulara nazaran çok daha iyi bir şekilde fosilleştiği için, fosil kayıtları da bu dönemde oldukça hızlı bir şekilde çeşitlenmektedir. Bu olay birkaç gün ya da yıl değil; 12-50 milyon yıl kadar sürmüştür!

Bu veriden yola çıkarak, Stephen Jay Gould veya Niles Eldredge gibi evrimsel biyologlar, evrimsel sürecin uzun duraklama evreleri arasında meydana gelen kısmen hızlı evrimsel değişimlerden oluştuğunu ileri süren Sıçramalı Evrim Modeli'ni geliştirmişlerdir. Bu model, Darwin ve sonradan gelen diğer biyologlar tarafından genel geçer olarak kabul edilen Adaptasyoncu Evrim Modeli'ne bir alternatiftir. Bilimin içinden olmayan ve bilimsel tartışmalarla ilgilenmeyen, bunun yerine kamuoyu algısını kendi propaganda araçları ile yönlendirmeyi hedefleyen yaratılışçılar ise, aynı verilerden yola çıkarak bilim insanlarının ani, birdenbire yaratılışı ispatladığını ileri sürmüşlerdir. Öyle ki, Gould ve Eldredge gibi bilim insanlarının bilimsel hipotezlerini yaratılışın ispatı, evrimin çürütülmesi olarak yorumlamışlardır.

Günümüzdeki yaratılışçı akımın öncülerinden ve kendisi de aslında bir hukukçu olan yaratılışcı Philip E Johnson, 1998 yılında yazdığı The Gorbachev of Darwinism adli eserinde, Kambriyen devri öncesi fosillerin olmadığını ve Kambriyen canlılarının ‘aniden’ ‘birdenbire’ ortaya çıktıklarını iddia ederek, birçok bilim insanının da kendisiyle aynı fikirde olduğunu ileri sürer ve Dawkins’i de buna örnek verir. Johnson şöyle der:

Dawkins’in kendisininde söylediği gibi: "Onlar (fosiller) sanki hiçbir evrimsel geçmişi olmadan, oraya elle konulmuş gibidirler."

Yani bu idea evrim karşıtları tarafından çarpıtılan ve kendi düşünceleri için argüman olarak kullanılan bir yalandır. Verdiğim kaynaklardan daha detaylı bilgiler edinebilirsin.

144 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Richard Dawkins, Kambriyen Patlaması'Nın Yaratılışı İspatladığını İtiraf Etti Mi?. (11 Ekim 2019). Alındığı Tarih: 11 Ekim 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Kambriyen Patlaması, Evrim Teorisi İçin Bir Sorun Mu?. (11 Ekim 2019). Alındığı Tarih: 11 Ekim 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Kambriyen Patlaması'Nın Hızı Ve Gizemi Çözüldü!. (11 Ekim 2019). Alındığı Tarih: 11 Ekim 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close