İnsan vücudu, ihtiyaç duyduğu yağ türlerinin çoğunu diğer yağlardan veya hammaddelerden yapabilir. Omega-3 yağ asitleri (omega-3 yağları ve n-3 yağları olarak da bilinir) durum böyle değildir. Bunlar esansiyel yağlardır - vücut onları sıfırdan yapamaz, ancak yiyeceklerden almalıdır. Omega-3'te yüksek gıdalar arasında balık, bitkisel yağlar, fındık (özellikle ceviz), keten tohumu, keten tohumu yağı ve yapraklı sebzeler bulunur.
Omega-3 yağlarını özel yapan nedir? Bunlar vücuttaki hücre zarlarının ayrılmaz bir parçasıdır ve bu zarlardaki hücre reseptörlerinin işlevini etkiler. Kan pıhtılaşmasını, arter duvarlarının büzülmesini ve gevşemesini ve iltihaplanmayı düzenleyen hormonlar oluşturmak için başlangıç noktası sağlarlar. Ayrıca genetik işlevi düzenleyen hücrelerdeki reseptörlere bağlanırlar. Muhtemelen bu etkiler nedeniyle, omega-3 yağlarının kalp hastalığı ve inmeyi önlemeye yardımcı olduğu, lupus, egzama ve romatoid artritin kontrolüne yardımcı olabileceği ve kanser ve diğer durumlarda koruyucu roller oynayabileceği gösterilmiştir.
Kaynaklar
- Yazar Yok. Https://Www.hsph.harvard.edu/. (12 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 12 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı