Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Eda Özaykan
Üye 9 Temmuz 2020
0

omega3 e olan ihtiyacımız nasıl evrildi ?

346 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ecem Kaya
Ecem Kaya
98K UP
Bir Evrim Ağacı Üyesi 12 Temmuz 2020

İnsan vücudu, ihtiyaç duyduğu yağ türlerinin çoğunu diğer yağlardan veya hammaddelerden yapabilir. Omega-3 yağ asitleri (omega-3 yağları ve n-3 yağları olarak da bilinir) durum böyle değildir. Bunlar esansiyel yağlardır - vücut onları sıfırdan yapamaz, ancak yiyeceklerden almalıdır. Omega-3'te yüksek gıdalar arasında balık, bitkisel yağlar, fındık (özellikle ceviz), keten tohumu, keten tohumu yağı ve yapraklı sebzeler bulunur.

Omega-3 yağlarını özel yapan nedir? Bunlar vücuttaki hücre zarlarının ayrılmaz bir parçasıdır ve bu zarlardaki hücre reseptörlerinin işlevini etkiler. Kan pıhtılaşmasını, arter duvarlarının büzülmesini ve gevşemesini ve iltihaplanmayı düzenleyen hormonlar oluşturmak için başlangıç ​​noktası sağlarlar. Ayrıca genetik işlevi düzenleyen hücrelerdeki reseptörlere bağlanırlar. Muhtemelen bu etkiler nedeniyle, omega-3 yağlarının kalp hastalığı ve inmeyi önlemeye yardımcı olduğu, lupus, egzama ve romatoid artritin kontrolüne yardımcı olabileceği ve kanser ve diğer durumlarda koruyucu roller oynayabileceği gösterilmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Https://Www.hsph.harvard.edu/. (12 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 12 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ecem Kaya
Ecem Kaya
98K UP
Bir Evrim Ağacı Üyesi 12 Temmuz 2020

En eski insanların beyinleri, en yakın yaşayan akrabalarımız olan şempanzelerinkine benziyordu. Ancak insan beyni yaklaşık 7 milyon yıl boyunca üç katına çıktı ve bu büyümenin çoğu son 2 milyonda gerçekleşti. Yetişkin bir şempanze beyninin ortalama ağırlığı 384 g, ortalama insan beyni ise 3 katın üzerinde, 1.352 g ağırlığındadır! Beyin büyüklüğündeki bu artış ve bununla ilgili bilgileri daha önce hiç olmadığı gibi hesaplama, yönetme ve saklama becerisi, insan olarak evrimimizde önemli bir adım olarak kabul edilir. Bununla birlikte, bu süre zarfında insan beyninin neden bu kadar büyüdüğü tam olarak açık değildir.

Bazı büyüleyici teoriler, su kaynaklarının yakınında yaşayan ve böylece omega 3 yağ asitlerinin zengin kaynakları olan daha fazla balık ve deniz hayvanı yemeye başlayan erken insanlara yönelik beynimizin gelişimini izledi.

Profesör Michael Crawford ve Profesör Stephen Cunnane de dahil olmak üzere bilim adamları, daha büyük bir beynin büyümesini destekleyen bu yağ asidi açısından zengin gıdaların eklenmesinin hipotezini kurdular.

Tüm Reklamları Kapat

Buna karşılık, iç bölgelerde yaşayan ve omega 3'lere erişimi olmayanlar, üç milyon yıldır şempanzeden çok daha büyük olmayan bir beyin kapasitesinde kalmış olabilirler.

Omega 3'lerin daha büyük beyinlerin büyümesini sağlayarak insanın evrimini ileri sürdüğü hâlâ çok tartışmaya konu olmakla birlikte, omega 3'lerin beyin sağlığı için devam eden önemi hakkında bazı ipuçları vermektedir. Omega 3 yağları, özellikle dokosaheksaenoik asit (DHA), beynin yapısının önemli bir parçasını oluşturur ve her yaşta bilişsel işlevi desteklemek ve nörodejeneratif hastalıklara ve diğer kronik hastalıklara karşı korunmak için bebek ve çocuk beyin gelişimi için kesinlikle çok önemlidir. .

Vücudumuz sıfırdan omega 3 yağları üretemez ve bu nedenle diyet yoluyla verilmelidir. Yıkıcı olan şey, tipik Batı yeme alışkanlıklarının bu önemli yağları diyetlerimizden çıkarmak için nasıl değiştiğidir. Omega 3 yağlarının (yağlı balık, fındık ve tohumlarda bulunur) omega 6 ile dengelenmesi gerekir (et, süt ve bitkisel yağlarda bulunur). Tarihsel ve ideal olarak, omega 6: omega 3'ün diyet oranı 1: 1 olurdu ve günümüzde diyet kalıpları sağlık üzerinde zararlı etkileri olan 20: 1'e doğru kaymıştır.

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Nutri Advanced .Com. (12 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 12 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close