En eski insanların beyinleri, en yakın yaşayan akrabalarımız olan şempanzelerinkine benziyordu. Ancak insan beyni yaklaşık 7 milyon yıl boyunca üç katına çıktı ve bu büyümenin çoğu son 2 milyonda gerçekleşti. Yetişkin bir şempanze beyninin ortalama ağırlığı 384 g, ortalama insan beyni ise 3 katın üzerinde, 1.352 g ağırlığındadır! Beyin büyüklüğündeki bu artış ve bununla ilgili bilgileri daha önce hiç olmadığı gibi hesaplama, yönetme ve saklama becerisi, insan olarak evrimimizde önemli bir adım olarak kabul edilir. Bununla birlikte, bu süre zarfında insan beyninin neden bu kadar büyüdüğü tam olarak açık değildir.
Bazı büyüleyici teoriler, su kaynaklarının yakınında yaşayan ve böylece omega 3 yağ asitlerinin zengin kaynakları olan daha fazla balık ve deniz hayvanı yemeye başlayan erken insanlara yönelik beynimizin gelişimini izledi.
Profesör Michael Crawford ve Profesör Stephen Cunnane de dahil olmak üzere bilim adamları, daha büyük bir beynin büyümesini destekleyen bu yağ asidi açısından zengin gıdaların eklenmesinin hipotezini kurdular.
Buna karşılık, iç bölgelerde yaşayan ve omega 3'lere erişimi olmayanlar, üç milyon yıldır şempanzeden çok daha büyük olmayan bir beyin kapasitesinde kalmış olabilirler.
Omega 3'lerin daha büyük beyinlerin büyümesini sağlayarak insanın evrimini ileri sürdüğü hâlâ çok tartışmaya konu olmakla birlikte, omega 3'lerin beyin sağlığı için devam eden önemi hakkında bazı ipuçları vermektedir. Omega 3 yağları, özellikle dokosaheksaenoik asit (DHA), beynin yapısının önemli bir parçasını oluşturur ve her yaşta bilişsel işlevi desteklemek ve nörodejeneratif hastalıklara ve diğer kronik hastalıklara karşı korunmak için bebek ve çocuk beyin gelişimi için kesinlikle çok önemlidir. .
Vücudumuz sıfırdan omega 3 yağları üretemez ve bu nedenle diyet yoluyla verilmelidir. Yıkıcı olan şey, tipik Batı yeme alışkanlıklarının bu önemli yağları diyetlerimizden çıkarmak için nasıl değiştiğidir. Omega 3 yağlarının (yağlı balık, fındık ve tohumlarda bulunur) omega 6 ile dengelenmesi gerekir (et, süt ve bitkisel yağlarda bulunur). Tarihsel ve ideal olarak, omega 6: omega 3'ün diyet oranı 1: 1 olurdu ve günümüzde diyet kalıpları sağlık üzerinde zararlı etkileri olan 20: 1'e doğru kaymıştır.
Kaynaklar
- Yazar Yok. Nutri Advanced .Com. (12 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 12 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı