Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Enes İnan
Üye 14 saat önce 3 Cevap
5

Ölüm korkusunu düşünmeyi engelleyemiyorum ne yapmam gerek?

Günlük işlerime, hayatıma engel olur bir hal aldı bu korkuyu nasıl yenebilirim veya nasıl daha aza indirebilirim ?
170 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Görkem Bakırcı
Fen Bilimleri Öğretmeni 9 saat önce

Epikür'ün çok güzel bir lafı var bu konu üzerine. Diyor ki '' Ölümden korkmam için hiçbir sebep yok çünkü ben varken ölüm yok, ölüm varken ben yokum'' dolayısıyla ölüm geldiğinde zaten siz olmayacaksınız ve hiçbir şey bilmeyeceksiniz yani öldüğünüzün de farkında olmayacaksınız. Bunun nasıl bir deneyim olduğunu düşünüyorsanız doğmadan önceki durumunuzu düşünün. Tabii ki her birimiz ölümden korkuyoruz ve ölümü düşünüyoruz. Bence ölümden korkmayan tek bir insan bile yok ancak ölüm aslında olması gereken, yerinde ve zamanında yaşanıldığında son derece faydalı bir olgu. Sonsuza kadar yaşamak, sonsuza kadar her şeyi tekrar etmek muhtemelen çok daha azap verici bir deneyim olurdu. Ölüm iyi ki var, varlığı ürkütücü gelebilir ancak iyi ki var. Ölümü düşünelim ama bizi yıpratmasına müsaade etmeyelim.

Öleceğiz ve öldükten sonrası da yok. Tek bir hayat yaşıyorsunuz ve bu hayatınız sınırlı bir hayat. Düşünsenize tekrarı yok ve zaman işliyor. İşte tam bu sebeple hayatınızın ne kadar değerli olduğunu hatırlamalısınız. Hayatınızı daha anlamlı ve değerli kılacak eylemlere yönelmeli, keyif aldığınız işlerle meşgul olmalı ve günün sonunda yaşadığınız hayattan pişman olmamalısınız. Evet ölüm var ama devam edeceğiz, güzel müzikler dinleyeceğiz, eşsiz kitaplar okuyacağız, denizin, kumun, güneşin tadını çıkaracağız. Hayat, sonu olmayan uçsuz bucaksız bir kütüphane ve bizim yapmamız gereken bu kütüphaneden en azından birkaç kitabı hakkıyla kurcalamak. Devam edelim ve mükemmel anlamlar yaratalım!

Tüm Reklamları Kapat

8
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Avc1 _
Avc1 _
58K UP
Nöroplastisite üzerine araştırma ve görüşmeler yaptım. 12 saat önce

Ölüm korkusu, bireyin ölüm kavramına karşı yoğun kaygı duymasıdır. Günlük işlerini etkiliyorsa, muhtemelen beynin bu konuda stres biriktirmiştir. Bu durum; prefrontal korteks (bilinçli davranışlar), amigdala (tehdit ve korku algısı) ve bu ikisi arasında köprü olan anterior singulat korteksin (dikkatin belirli kavramlara yönelmesi) etkileşimiyle ilgilidir.

Hissettiğin duygu aslında çok normal. Ama eğer bu korku günlük yaşamını aksatacak düzeye geldiyse, beyin artık bunu çözülmesi gereken bir tehdit olarak algılamaya başlamıştır. Bu, beynin ölüm kavramıyla fazla bağ kurmasından kaynaklanıyor olabilir. Küçük bir tetikleyici bile bu korkuyu yeniden aktif hale getirebilir.

Burada nöroplastisiteyi kullanabiliriz. Ölüm korkusu hissettiğinde yanındaki bir deftere, “Neden böyle hissettim?”, “Ne gördüm ya da düşündüm de bu aklıma geldi?” gibi soruların cevabını yaz. Bu sayede beynin bu korkuyu somutlaştırarak işlemesi kolaylaşır. Düşüncelerini yazıya dökmen, onları dışsallaştırır ve çözümü kolaylaştırır.

Tüm Reklamları Kapat

Eğer bu düşünceler yine de gelirse, neden geldiğini fark ettikten sonra dikkatini başka bir yöne kaydır. Mesela bir rubik küp çözmeye çalış. Bu tür odak gerektiren faaliyetler beyninin farklı bölgelerini aktive eder ve korku sürecini kesintiye uğratır.

Terapi süreci bu konuda çok etkili olabilir. Ama erişimin yoksa, bu yöntemlerle zamanla beynini rahatlatabilir, düşünce kalıplarını yeniden şekillendirebilirsin.

Son olarak, unutma: Düşüncelerinin esiri değilsin. Küçük bir öneri: Kendi sesine odaklan veya düşüncelerini sesli dile getir. İnsan kendi sesini duyduğunda beyninde güven duygusu tetiklenir; bu da sakinleşmeni kolaylaştırır.

4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Hakan Ateş
Hakan Ateş
51K UP
Ölüm üzerine düşünen biri 8 saat önce

Merhaba Enes eminim bu ölüm konusu canını epey sıkıyor öyle ki destek almak için buraya sormuşsun. Çok da iyi yapmışsın. İlk öncelikle bu korkunun temelinde ne var? Öldükten sonra ne olacak bana? Ölüm acı verici bir şey mi? Tekrardan bir hayat var mı? Yok mu olacağım? Sırayla gidelim:

Öldükten sonra ne olacak bana?

Elbette her insanın bir inancı/inancsızlığı vardır ben bu soruyu kendi dünya görüşme göre cevaplamak istiyorum. Öldükten sonra doğmadan önce ne isen oraya tekrar gideceksin yani hiçliğe. Ama bu seni korkutmasın çünkü dediğim gibi bu hiçlik ve yok olmak kavramları öyle sandığımız gibi korktuğumuz şeyler değil. Bilmiyorum hiç genel anestezi oldun mu. Bir nevi alt bilinçsiz anestezi hali. Sonsuz bir hissizlik emin ol öldüğün zaman ne korku hissedeceksin ne de acı hiçbir şey. Çünkü ölüm geldiğinde sen olmayacaksın Sen varken de ölüm asla gelmeyecek. Karşılaşmayacaksınız yani.

Ölüm acı veren bir şey mi?

Açıkçası korkun bu yönde ise ölüme giden sürecin başı elbette ölüm şekline göre değişir fakat ÖYD (Ölüme yakın deneyimler) yaşayan birçok insan herhangi bir şekilde acı hissetmediklerini söylüyor elbette yukarıda bahsettiğim gibi ölüm şekline göre değişir adrenalin hormonu salgılandığı zaman acı eşiği artar hatta savaşlarda yaralanan askerlerin röportajını izlersen hepsi ilk vurulduğu anda acı hissetmediklerini söylerler. Aynı şekilde aşırı kan kaybında vücut şoka girer. Bu beyinin bir tür hayatta kalma mekanizması. İkinci olarak yukarıda bahsettim fakat konu dağıldı kusura bakma lütfen. ÖYD okursan insanların çoğunun Bir merdiven beyaz ışık ani bir rahatlama hissi sonsuz mutluluk ya da geçmişteki hatıralarını ya da ölmüş insanları ölmüş sevdiklerini gördüklerini söylerler aslında bu da bir tür beynin hayatta kalma mekanizması ve hepsinin bahsettiği ortak bir şey var sonsuz mutluluk ve rahatlama hissi. Yani merak etme acı hissetmeyeceksin.

Tüm Reklamları Kapat

Ölümden sonra bir hayat var mı? Yok mu olacağım?

Açıkçası bu iki sorunun cevabı net ve kesin olarak hiç kimse de yok. Bana sorarsan dinlerin ve mitolojilerin insanlar tarafından benimsenmesinin yegane sebeplerinden biri bu çünkü insan beyni belirsizliği sevmez onun için güvenli değildir ve bilmek ister. Ve insan bilmediği şeyden korkar. Dediğim gibi bu konu hakkında yazabileceğim çok fazla bir şey yok çünkü bunun cevabı kimsede yok.

Umarım yardımcı olabilmişimdir eğer sorunun bu yazdıklarımdan biri değilse lütfen belirt. Esenlikler iyi günler Enes.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close