Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Özge Sarıcan
Özge Sarıcan
1,725 UP
Üye 29 Aralık 2021 3 Cevap
16

Ölü hayvanların eti neden yenmez?

Kendiliğinden ölmüş hayvanların etinin yenmemesinin bilimsel bir açıklaması var mı? Dini yönden açıklamalar dışında bir kaynak bulamadım.
18,634 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Eray Cengiz
Eray Cengiz
29K UP
Laborant ve Veteriner teknikerliği bölümü okuyorum. 30 Aralık 2021

Merhabalar,

Öncelikle ölen bir hayvanın neden öldüğü kısmı önemli, bir hastalık sebebi ile öldüyse hayvanın etini yemek insanda viral hastalıklara neden olabilir bu yüzden kontrolü sağlanmamış bir hayvanın zoonoz (hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklar) bir durum yaratması riski vardır. Ek olarak ölen hayvanın bir yara kaynaklı ya da parazit kaynaklı bir ölüm ise aynı şekilde insan ölü hayvanın etini tükettiği zaman parazit kapma durumu gerçekleşebilir, bu durum aynı şekilde hayvanın etinin bozularak üzerinde kurtlanmalar başlamasıyla da kaynaklanabilir. Ancak doğada, doğal sebeplerden dolayı ölmüş bir hayvan yeni ölmüş, kurtlanma başlamamış, ve kontroller sonucu parazit ya da bir hastalık taşımıyor ya da bir hastalık sebebi ile ölmemiş ise ve bu hayvan insan bünyesince tüketilebilir bir hayvan ise yenmesinde sorun yoktur.

Yukarıda yazdığım yazıyı derslerini aldığım veterinerlik bölümünden edindiğim bilgilere dayanarak yazdım. Bir yanlışım var ise düzeltiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Saygılarımla.

993 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
15
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences 30 Aralık 2021

Doğal sebeplerden ölmüş, herhangi bir hastalık şüphesi taşımayan hayvan ölümünün üzerinden uzun zaman geçmemiş ve eğer soğukta muhafaza edilmiş ise etini tüketmek mümkün olabilir. Fakat ölü oda sıcaklığında veya daha sıcak bir havada beklerse artık kan dolaşımı durmuş olduğundan kas ve organlarda bakteriyel üremeler başlar, kan otoliz olur ve bu ortamda bakteri ve bakteri toksinleri yayılır. Bu durumda toksisite artar ve ette çürüme başlar. Böyle bir etin tüketilmesi de insan sağlığına zararlıdır.

767 görüntülenme
17
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Dinçer Şentürk
Gıda mühendisyim 3 hafta önce

Canlı bünyesinde, özellikle kan içinde binlerce mikro organizma bulunmaktadır.Canlılık bu organizmaların faliyetlerinin sonucunda oluşan ürünlerin belirli bir denge formunda tutulması sonucunda oluşmaktadır.Oluşan ürünlerin alanda tutulma miktarı her türe hatta cinse göre değişiklik göstermektedir.Canlıda oluşan bu ürünlerin olması gereken fazla miktarda var olması demek toksin oluştuğu anlamına gelmektedir.Oluşan bu fazlalıklar vücuttan atılmaktadır.Ölümle birlikte bu akış anında durur ve toksik madde birikimi başlar. Fakat ölüm şekli oluşan toksik maddenin dışarıya atımı sağlanacak şekilde olursa , uygun muhafaza şartları sağlanırsa , ölen hayvanın eti yenebilir.Bu toksik maddelerin tutulum oranları her hayvanda değişim göstermektedir.Ölüm şekli, hayvanın türü gibi faktörler dikkate alınarak etleri tüketilebilir

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close