Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 8 Temmuz 2023
3

Okyanuslarda derinlere gittikçe basınç arttığı için ekipmansız dalış yapılamazken bizim inemediğimiz derinliklerde canlılar nasıl hayatta kalıyor?

504 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Emir Bayar
Emir Bayar
62K UP
Evrim alanında araştırmacı 8 Temmuz 2023

en derinlerde su nasıl hayattaysa öyle. çünkü o derinlikte yaşayan canlıların vücutlarında çok büyük oranda su var ve su basınçtan çok az oranda etkilenir. suya yüksek basınçta olacak şey ısısının artması ki bu hemen etraftaki suya yayılıp problem yaratmaz ve volume kaybetmesidir ama su canlıların hayatını etkileyecek kadar sıkışamaz. 10üzeri9 Pa basınçta su buza dönmeye başlar bu sayı 1000000000 iken okyanusta kaydedilmiş en yüksek basınç 108592427 pascaldır yani aradaki fark çok büyük ve bu yuzden basınç su dolu ve oraya adapte olmuş canlıları asla büyük oranda etkileyemez. yukariki yüzeye daha yakın yaşayan balıklarda gaz kesesi varken derinde yaşayan balıklarda olmaması da basıncın gaz üzerinde suya göre daha kolay etkisinden bu balıkların kurtulduğu anlamına gelir. bazı canlılarda hava dolu organlar olmasına rağmen derinlere dalarken oradaki havayı kan dolaşımına ve kaslarına yollayarak havanın organları patlatması yerine yüksek basınçta erimesini sağlar. hava gönderilen yerler de myoglobinin daha fazla olması da bu duruma yardımcı. bazı derin suda yaşayan canlıların bazı bölgelerinde hava bulunsa da o bölgeler çok esnek olup havayı hemen dışarı atıp dışarı ve içeri basıncını dengeleyecek şekilde gelişmiştir.

Kaynaklar

  1. K. Kharel, et al. Thermodynamics - What Happens When You Put Water Under Intense Pressure? - Physics Stack Exchange. Alındığı Tarih: 8 Temmuz 2023. Alındığı Yer: Physics Stack Exchange | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Helin Herdem
Bu konuda birçok yazı okudum en sade anlatımı paylaşmak istiyorum . 8 Temmuz 2023

"Basınç her 10 metrede 1 atmosfer artar. 10.000 metrede, 1000 atmosfer civarında basınç vardır. Bu basınç altında ancak çok az sayıda canlı yaşayabilir. Derin deniz bölgelerinde yaşayan balıklarda, yüzeyde yaşayan akrabalarında olduğu gibi, hava keseleri bulunmaz.[1]"

Kaynaklar

  1. Bilim Genc. Derin Denizlerin Gizemi | Tübitak Bilim Genç. Alındığı Tarih: 8 Temmuz 2023. Alındığı Yer: Bilim Genc | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close