Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Öğrencilerim ödevlerinde ChatGPT gibi yapay zekaları kullanıp ödevi kendileri yapmışlar gibi davranıyorlar. Bu durumda ne yapmalıyım?

Ben küçük bir okulda fen öğretmeniyim. Öğrencilerimin ödevlerini kontrol ederken yapay zeka kullandıklarından şüphelenerek internette bulduğum bazı yapay zeka tanıma araçlarında taratıyorum ve hep %60, %75, %90 yapay zeka kullandıkları ortaya çıkıyor. Bunlara ne yapabilirim?
492 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap

Buradaki en kritik nokta şu: Yapay zekanın varlığı artık hayatın bir gerçekliği; dolayısıyla tekil öğrencileri suçlamak (veya tekil öğrencilerin ödevlerindeki yapay zeka kullanımını avlamak) yerine eğitim sistemine yaklaşımımızı değiştirmemiz gerekiyor. Bu, belki yazılı ödevler yerine sözlü sayısının arttırmayı gerektirecek, belki öğrencilerin bir konuyu anlamasını ödevle sağlamak yerine sınıfta katılım yoluyla sağlamak gerekecek. Ama öyle veya böyle, öğrenciler kendi başlarına bırakıldıklarında yapay zeka kullanacaklar, bunun artık kaçarı yok.

Daha fenası, yapay zekayı tespit etmekte kullandığınızı söylediğiniz araçlar muhtemelen çalışmıyorlar. Bakın, ChatGPT'nin üreticisi olan OpenAI'ın bu konuda söylediklerine kulak verelim:

Yapay Zeka Dedektörleri İşe Yarıyor mu?

  • Kısa cevap: Hayır, bizim deneyimlerimize göre değil. Dedektörlerle ilgili araştırmamız, eğitimcilerin öğrenciler hakkında potansiyel olarak kalıcı sonuçlar doğurabilecek yargılarda bulunabilecekleri göz önüne alındığında, bu araçların yeterince güvenilir olduklarını göstermiyor. Diğer geliştiriciler tespit araçları yayınlamış olsa da, bunların isabetliliği hakkında yorum yapmak zor.
  • Ayrıca ChatGPT, hangi içeriğin yapay zeka tarafından üretilmiş olabileceği konusunda hiçbir "bilgiye" sahip değildir. Eğer ona "Bu [kompozisyonu] sen mi yazdın?" veya "Bu yazı YZ tarafından yazılmış olabilir mi?" gibi sorular soracak olursanız, size cevaplar uyduracaktır. Bu yanıtlar rastgeledir ve gerçekte hiçbir dayanağı yoktur.
  • Dedektörlerin eksikliklerine ilişkin araştırmamızı detaylandırmak gerekirse, temel bulgularımızdan biri, bu araçların bazen açıkça insanlar tarafından yazılmış içeriklerin yapay zeka tarafından oluşturulduğunu öne sürmesiydi.
  • OpenAI olarak yapay zeka tarafından üretilen bir içerik dedektörünü eğitmeye çalıştığımızda, Shakespeare'in eserleri ve Bağımsızlık Bildirgesi gibi kesinlikle insanlar tarafından yazılmış olan metinleri yapay zeka tarafından üretilmiş olarak etiketlediğini gördük.
  • Ayrıca, İngilizceyi ikinci dil olarak öğrenmiş veya öğrenmekte olan öğrencileri ve yazıları özellikle kalıplaşmış veya özlü olan öğrencileri orantısız bir şekilde etkileyebileceğine dair göstergeler de vardı. 
  • Bu araçlar yapay zeka tarafından oluşturulan içeriği doğru bir şekilde tespit edebilseydi bile (ki henüz edemiyorlar), öğrenciler çok küçük düzenlemeler yaparak bu tespiti de aşmayı başarabilirlerdi.

Bu Durumda Ne Yapacağız?

Bununla birlikte, başkalarının yararlı bulduğu bazı yaklaşımlar vardır:

Tüm Reklamları Kapat

Bazı öğretmenlerin faydalı bulduğu bir teknik, öğrencileri ChatGPT'den belirli konuşmaları paylaşmaya teşvik etmektir (talimatlar burada). Bunun birçok faydası olabilir:

  • Çalışmalarını göstermek ve biçimlendirici değerlendirme:
  • Eğitimciler, eleştirel düşünme ve problem çözme yaklaşımlarını gözlemlemek için ChatGPT ile öğrenci etkileşimlerini analiz edebilir.
  • Paylaşılan bağlantılar, öğrencilerin birbirlerinin çalışmalarını gözden geçirmelerini sağlayarak işbirlikçi bir ortamı teşvik edebilir.
  • Öğrenciler yapay zeka ile yaptıkları konuşmaların kaydını tutarak zaman içindeki ilerlemelerini yansıtabilirler. Soru sorma, yanıtları analiz etme ve bilgileri entegre etme becerilerinin nasıl geliştiğini görebilirler. Öğretmenler de bu kayıtları kişiselleştirilmiş geri bildirim sağlamak ve bireysel gelişimi desteklemek için kullanabilir.
  • Bilgi ve yapay zeka okuryazarlığı: 
  • Öğrenciler yapay zeka ile etkileşim kurma becerilerini ve yapay zeka sistemlerinin eksikliklerini anladıklarını gösterebilirler. Eğitimciler, sorulan soruların kalitesini, elde edilen bilgilerin uygunluğunu ve öğrencinin bu bilgilerdeki olası önyargıları sorgulamayı, iki kez kontrol etmeyi ve dikkate almayı ne kadar iyi anladığını değerlendirebilir.
  • ChatGPT gibi yapay zeka araçlarının kullanımının yaygın olduğu bir gelecek öngörüyoruz. Sorumlu kullanımı teşvik etmek, öğrencilerin farklı bağlamlarda YZ'den yararlanmalarının beklenebileceği bir geleceğe hazırlanmalarına yardımcı olur.
  • Hesap verebilirlik: Etkileşimlerin modelle paylaşılması, öğrencilerin çalışmalarında yapay zekayı kullanma biçimlerinden sorumlu tutulmalarını sağlar. Eğitimciler, öğrencilerin sadece cevapları kopyalamak yerine araçla sorumlu ve anlamlı bir şekilde etkileşime girdiklerini doğrulayabilir.

Her Öğretmen ve Okul Kendi Yolunu Bulmak Zorunda!

Görüleceği üzere, bunlar faydalı olabilecek öneriler olsa da oldukça ham ve uygulaması pek de kolay olmayabilecek öneriler. Gerçekten de birçok okul bölgesi ve yükseköğretim kurumu, akademik dürüstlük politikalarında henüz üretken yapay zekayı hesaba katmıyorlar ve nasıl katacaklarını da bilmiyorlar. Buna bağlı olarak öğrenciler, bu araçları kullanmalarına rağmen bunlardan faydalandıklarını öğretmenlerine bildirmiyorlar.

Bu alanda ne kadar kaynak ve içgörü sağlanırsa sağlansın, sonuçta her kurumun bu sorunları kendi eğitimcileri ve öğrencileri için anlamlı olan bir şekilde ve bir zaman çizelgesinde nasıl ele alacağına karar verecekler. Yapay zekanın bir yere gittiği yok, dolayısıyla öyle veya böyle artık vaziyet almak gerekiyor. 

Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
13
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Egemen Sak
Egemen Sak
61K UP
Öğretmen

Öncelikle Selamlar, kolay gelsin.

Eğer öğrencileriniz ödevlerinde yapay zekaya ihtiyaç duyuyorsa kendinizi sorgulamanızı öneririm.

Neden yapay zekaya ihtiyaç duyuyorlar.

Tüm Reklamları Kapat

Alt yapıları mı eksik, ödev zor, çok mu zaman alıyor, ödevi nasıl yapacaklarını bilmiyorlar mı, çok mu ödevleri var, başka şeylere de zaman mı yetiştirmek zorundalar vs

Belki de sadece kalpazanlar. Bu da mümkün. Eğer objektif şekilde öğrencilerinizin kalpazan olduğuna kanaat getirebilirseniz, öğrencilerinize ödevi nasıl yaptığını, kaynaklarını anlatmasını isteyin. Bunu kafalarından bir şeyler uydurarak geçiştirebilirler. Kaynakları kontrol edin. En önemlisi ödevi onlar size yazılı olarak sunmak yerine sözel olarak anlatsınlar. Ne öğrendiklerini sınıfa öğretsinler. Eğer bunu başarabiliyorsa bırakın yapay zekadan faydalansınlar. Zaten öğrenmiş olurlar. Önemli değil :)

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close