Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Emre Evrim
Emre Evrim
46K UP
Üye 27 Kasım 2021
2

Nu ile Omicron aynı varyant mı? Neden Yunan alfabesindeki iki harf ("nu" ve "xi") atlandı?

2,962 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Çağrı Mert Bakırcı
PhD 27 Kasım 2021

Evet, aynı varyant. Ama aynı zamanda da değil.

Kasım 2021'de gündeme oturan B.1.617.2 varyantının yaygın endişe yaratması sonrası, birçok uzman bu varyantın Endişe Edici Varyant (İng: "Variant of Concern") olarak sınıflandırılacağını ve dolayısıyla "delta" gibi Yunanca bir harfle isimlendirileceğini biliyordu.

En son isimlendirilen varyant "delta" olduğu ve Yunan alfabesindeki bir sonraki harf "nu" olduğu için, birçokları yeni varyantın "Nu" olarak isimlendirileceğini varsayarak, bu şekilde paylaşımlar yaptı. Özellikle de sosyal medyada bu nedenle "Nu varyantı" diye duymuş olabilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak Dünya Sağlık Örgütü, salgın başında detaylıca sözünü ettiğimiz hastalık/varyant isimlendirme kuralları gereği, delta'dan sonraki 2 harfi, yani "nu" ile "xi" harflerini atladı ve varyanta, onlardan sonra gelen "omicron" adını verdi. Bunun nedeni, isimlendirme kurallarında geçen şu kısma uyulması:[1]

"Coğrafi yerlerin, insanların isimlerinden; (...) kültürel, kitlesel, endüstriyel veya mesleki referanslar içeren isimlerden (örneğin lejyoner hastalığı) ve aşırı endişeyi körükleyen terimler (örneğin bilinmeyen, ölümcül, bulaşıcı) kullanmaktan kaçınılmalıdır."

  • "Nu" harfi İngilizce "new", yani "yeni" sözcüğüne çok benzer olduğu için halk arasında ekstra paniğe neden olabilir.
  • "Xi" harfi ise Çin'de oldukça yaygın bir soyisim olduğu için (örneğin şu anda Çin başkanı olan Xi Jinping'in soyadı ile karıştırılabileceği için) ve hâlihazırda salgının çıktığı yer olan Çin'e yönelik yoğun bir önyargı olduğu için, ekstra stigma (önyargı) yaratabilir.

Bu gerekçelerle yeni varyant, "Omicron" olarak isimlendirildi.[2]

1,484 görüntülenme

Kaynaklar

  1. WHO. Yeni Ortaya Çıkan Bulaşıcı Hastalıklar Nasıl İsimlendirilir?. (23 Mart 2020). Alındığı Tarih: 27 Kasım 2021. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
  2. V. Patel. How Omicron, The New Covid-19 Variant, Got Its Name. (27 Kasım 2021). Alındığı Tarih: 27 Kasım 2021. Alındığı Yer: The New York Times | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır. Ayrıca bu cevap, COVID-19 ve Aşılar soru dizisi içinde yer almaktadır.
17
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close