Sütün kolloidal bir yapıya sahip olması bu olayın asıl nedenidir. Bir başka deyişle süt; su, yağ ve kuru maddeden oluşan bir tür emülsiyondur. Sütün yapısında askıda kalmış yağ parçacıkları kaynatılırken ısı etkisiyle yüzeye çıkmaya çalışırlar. Yüzeyde bir araya gelen yağ parçacıkları halk arasında kaymak adını verdiğimiz katmanı oluşturur. Aynı zamanda kaynatma işlemi esnasında ısının etkisiyle buharlaşan su molekülleri bu katmana çarparak geçiş yolu arar. Su molekülleri herhangi bir geçiş yolu bulamadığı zaman kaymağın altında oluşan su buharının oluşturduğu yüksek basınç, sütün kabarmasına sebep olur.Basınç, kaymak katmanını aştığında veya bir delik bulup dışarı çıktığında kaynama işlemi gerçekleşmiş olur.
Yani köpürmeyi kaynamaya geçmden önceki bi engel gibi düşünebiliriz neden köpürdüğüde yukarda anlatılan gibi . Köpürme maddenin herhangi bir hali flan değildir dediğim gibi sadece bir engel gibi düşünebiliriz.
[1]
Kaynaklar
- K. B. Merkezi. Kaynatılan Süt Neden Taşar? - Bilimup. Alındığı Tarih: 8 Temmuz 2023. Alındığı Yer: Kaynatılan Süt Neden Taşar? - bilimUP doi: 10.https://www.bilimup.com/kaynatilan-sut-neden-tasar. | Arşiv Bağlantısı