Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Mirhasan Aliyev
Mirhasan Aliyev
2,309 UP
Üye
1

Neden mutlu olmaya çalışıyoruz?

Mutlu olmasak olmaz mı? Neden problemlerimizi çözelim? Neden iyi bir üniversiteye girelim? Niye iyi bir ailemiz olsun? Neden hayalimiz olan meslekte çalışalım?
229 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Esat Kudret
Esat Kudret
111K UP
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim.

Mecburuz da ondan…

Çünkü mutluluk sağlıktır, huzurdur, güvendir, güvencedir. Hem bir neden hem de bir sonuç olarak ve karşılıklı bir birini besleyecek şekilde yaşamın kendisidir.

Bu olmadan (huzur, güven, sağlık vb.) ne hayatımızı sürdürebilir ne de soyumuzu… Fakat kendini dayatan genetik kodlarımız var hayatta kal ve soyunu sürdür diyen…

Tüm Reklamları Kapat

Neticede mutluluk kimyasaldır. Bu kimyasal (hormonlar) milyonlarca yıllık elekten geçerek daha sağlıklı nesiller-uyumlu nesiller var edebilme ve onları hayatta tutabilme üzerine hem komplike bir neden hem de bir sonuçtur. Tıpkı bunlara verdiğimiz isim üzerinden mutluluğun olduğu gibi.

Bunu gönüllü yaparız. Fakat aslında zorunlu. Bu öylesine uzun ve zamanla kanıksanmış bir sürenin sonunda olur ki, bir zamanlar zorunlu olanı otomatiğe bağlanmış gibi ve tırnak içinde gönüllü yapmaya başlarız. Tıpkı uyumak gibi, tıpkı beslenmek gib, tıpkı nefes almak gibi, tıpkı tuvalete gitmek gibi.

Bunların hangisini zorla yapıyoruz. Yahut hangisini yapmamız için birileri kafamıza silah dayıyor. Güya hepsini gönüllü yapıyoruz ve bu vb. lerinin toplamı bizi mutlu ediyor. Hadi bakalım yapmayalım da bir görelim; uyumayalım, yemek yemeyelim, su içmeyelim, nefes almayalım, çiş yapmayalım vb. İşte buna gönüllülük ya da daha açık bir ifade ile kavranmış zorunluluk diyoruz. Çünkü gönüllülük; ister genetik olarak ister kültürel olarak (sosyolojik, psikolojik, felsefi, ekonomik, bilimsel vb.) zorunluluğun kavranmasından başka bir şey değildir.

Genetiğimiz milyonlarca yıl ceremesini çeke çeke ve bedelini ödeye ödeye kopyalarını sonraki kuşaklara bu hayati bilgi notunu da ekleyerek aktarmıştır ve aktarmaya da devam etmektedir.

Yani mutlu olmak zorundayız. Ve ona ulaşabilecek yolların hepsini denemek zorundayız. Bu bazen sorun çözmek, bazen iyi bir üniversiteye gitmek, bazen aile kurmak, bazen hayallerimizin peşinden gitmek, bazen de bunları sağlayacak ekonomik alt yapı için ve zorunlu olarak bir meslek edinmek şeklinde. Bunu gönüllü yapıyor olmak sadece zorunluluğu kavramaktır. Bu yaşamın her alanı için geçerli.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close