Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ömer Abidinoğlu
Üye
1

Neden insanlar dürüst cevaplardan memnun olmazlar?

394 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
M M
M M
3,942 UP
Okur

İnsanlar dürüst cevaptan değil, kendi doğrularına uygun olmayan cevabı aldığı zaman memnun olmazlar. Çünkü bazen söylenen cümle kişi açısından doğru olsa bile bu kişinin kabul etmek istemediği, kaçmaya çalıştığı farkındalığı olabilir. Çoğu zaman bu tür durumlarda sebep yargılanma korkusu, kişinin değer yargıları ile uyumsuz olması ve ya kişinin kendisini "görme" biçimiyle tezat oluşturması olabiliyor. Düşünüyorum ki bu sebeplere konfor alanı da ilave edilebilir. Mesela söylenen cümle kişinin yıllardır kabul ettiği herhangi bir doğru'ya tabiri caizse saldırıyor olsun, bu zaman kişi memnuniyetsizlik hisseder çünkü ortada değiştirmesi gereken bir şey var. Yani yeni bir konfor alanı oluşturması gerekiyor, bu da tabii ki çoğu kişinin hoşuna gitmez.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Murat Ertaş
Murat Ertaş
7K UP
Öğrenci

Benim fikrim şu şekilde: dürüst cevaplar genellikle doğruları söyler. Ama bir çoğu insanı gerçekler rahatsız eder çünkü kendi egosuna, menfaatlerine vb. nedenlerine aykırıdır. O söylenen şey gerçek olsa bile kendisine o şeyi yakıştırmayı sevmez örnek olarak evrim teorisi(türleşmeden örnek verilmiştir) verilebilir. İnsana memeli, omurgalı canlı denince pek ses çıkmaz çünkü çok genel bir yargı olduğundan kimseyi rahatsız etmez ama insana primattan bahsettiğimiz zaman hemen isyan ederek "HAYIR BİZ MAYMUNDAN GELMEDİK ONLAR DİNSİZLERİN OLUŞTURDUĞU ŞEYLER BİZ MAYMUNDAN GELSEK ŞUAN DA MAYMUNAR NEDEN VAR?" vb. cevaplar alırız çünkü egosuna yenik düşerek zeki bir canlı olarak maymun gibi zekası daha düşük ve toplumda maymun şapşal vb. anlamlarında da kullanılır bu yüzden kendini maymun yerine koymak istemez. Kısacası genellikle egolarına göre yaşadıkları için öyle olduğunu düşünüyorum.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Berat Kırık
Berat Kırık
1,248 UP
Felsefe Dalgıcı

Bence insanlar dürüst cevaplardan değil istemedikleri cevaplardan memnun olmaz. Bunun dürüstlükle ilişkilendirilmesi genelde gerçeklerin bireyler tarafından kendi benliğini rahatsız etme veya hayat kalitesine hazımsızlık oluşturmak gibi duruma bağlı değişen olgulara bağlı olmasına karşın bir algıdır. Gerçeklerden veya gerçek dahi olmasa bile istem dışı cevaplardan kaçmak ise korku temeline dayanır fikrimce bunlardan korkmanın bir çok farklı nedeni olabilir örnek olarak dış etkenler yani sürüden ayrı düşme ve toplum tarafından kabul görememe, toplumda alay konusu ki bu da travmatik sebeplere veya gözlem üzerine bağlı varsayımları üretmek gibi nedenlerden de olabilir. Kısaca söylemek gerekirse insanlar bir çok farklı nedenden dolayı olabilecek korkularını örtbas etmek sebebiyle kaçma eylemine tutunabilir.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close