Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
4

Neden insandan daha zeki, daha üstün bir varlık yaratmak yerine yapay seçilimi insanlığa uygulayıp insanları "yapay zekaya" dönüştürmüyoruz?

Bizden çok daha zeki bir makineye ayak uyduramayız, bizi kayırmak yerine(bize yer olmayan) kendi ilkeleri ve amaçları olacaktır. İnsanları yapay zekayla bir bütün haline getirmeye çalışmayla veya yapay zekayla paralel insanlığı da daha zeki bir yapay evrime yönlendirmeyle ancak yapay zekayı insanlık için kullanabiliriz.
1,120 görüntülenme
Neden insandan daha zeki, daha üstün bir varlık yaratmak yerine yapay seçilimi insanlığa uygulayıp insanları "yapay zekaya" dönüştürmüyoruz?
Neden insandan daha zeki, daha üstün bir varlık yaratmak yerine yapay seçilimi insanlığa uygulayıp insanları "yapay zekaya" dönüştürmüyoruz?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mücahid Köse
Belirtilen makalenin yazarıyım

Öncelikle sorunuzda belirtmiş olduğunuz yanlış anlaşılabilecek bir ifadeye açıklık getireyim. Yapay genel zeka üzerine çalışan bilim insanlarının asıl gayesi, insandan çok daha zeki olan ve her açıdan üstün bir varlık yaratmak değil. Asıl gaye; genel bilişsel becerilere sahip, en az insan kadar akıllı olan bir yapay zekanın bilgisayar kullanılarak dijital bir ortamda programlanması ya da simüle edilmesidir.

Bu yapıldıktan sonra ortaya çıkan düşük yapay genel zekanın, kendi zekasını yine kendisi arttırarak insanlardan daha üstün hale geleceği düşünülüyor. Yani aslında insandan çok daha üstün bir varlık yaratılmıyor veya böyle bir amaç da güdülmüyor. İnsan zekası düzeyindeki düşük yapay genel zeka, herhangi bir insan yardımı ve müdahalesi olmaksızın, tamamen kendi kendine az bir zamanla insana göre çok daha üstün bir hale gelecek ve böylece güçlü yapay genel zeka/yapay süper zeka ortaya çıkmış olacak.

Peki yaratılacak bu düşük yapay genel zeka, nasıl kısa bir sürede insana üstün bir hale gelebilecek? Dijital ortamda var olan silikon bazlı bir zeka için biyolojik zekada görülen kısıtlar söz konusu olmayacak. Genel bilişsel yeteneklere sahip bir yapay zeka, en az dünyadaki en iyi insan yazılımcılar kadar ve hatta çok daha iyi bir şekilde sıfırdan algoritmalar yazabilecek ve aynı şekilde zekasını oluşturan kendi algoritmalarını da düzenleyebilecek, değiştirebilecek, güncelleyebilecek ve hatta baştan yazabilecek. İnsanlar için daha çok zaman gerektiren hesaplamaları, doğası gereği bilgisayarların zaman ölçeğinde çok kısa sürelerde yapabilecek. Böylece zekasını, fiziksel bir sınıra ulaşana kadar (eğer herhangi bir sınır varsa) yükseltebilecek ve bir sınır olsun ya da olmasın, kısa bir sürede insandan çok daha zeki bir varlık ortaya çıkmış olacak.

Tüm Reklamları Kapat

Bunlarla birlikte, "yapay seçilimi insanlara uygulama" kastınızdan anladığım kadarıyla böyle bir evrim sürecini insanlara yapay olarak uygulaması çok zor olacaktır. Uygulanabilse bile muhtemelen çok uzun süreler gerektirecektir.

Bunun dışında sizin de sorunuzun detayında belirttiğiniz üzere bizden çok daha zeki bir makineye ayak uyduramayabiliriz, bu makinenin bize yer olmayan ilke ve amaçları olabilir. Bunun için muhtemelen birkaç on yıl uzaklıkta olan[1] yapay genel zekadan kaçınmaya çalışmak yerine veya yapay bir evrim uygulamak gibi daha meşakkatli bir yöntem izlemektense, bu teknolojiye ulaşmadan önce zayıf yapay zeka gibi dijital teknolojileri bir şekilde beynimize entegre ederek zekamızı güçlendirebiliriz. Yazıda da belirttiğim gibi bilgisayar bilimcisi Louis Rosenberg, bu konuda şunları söylüyor:

...Ne yapabiliriz? Kişisel olarak, bilinçli bir yapay zekanın ortaya çıkmasını durdurabileceğimizden şüpheliyim. Biz insanlar, tehlikeli teknolojileri frenleyemiyoruz. Niyetimiz iyi olmadığından değil; kendilerini açıkça gösterene dek yaratımlarımızın tehlikelerini nadiren kavrayabiliyoruz, söz konusu noktaya ulaşıldığında ise artık çok geçtir. Bu, kaderimize mahkum olduğumuz anlamına mı geliyor? Uzun zamandır öyle olduğumuzu sandım... Ama şimdi, kendimizi daha akıllı, çok daha akıllı ve hızlı yaparsak insanlığın hayatta kalabileceğine inanıyorum. Makinelerin bir adım önünde kalarak...
167 görüntülenme

Kaynaklar

  1. M. Köse. 995 Yapay Zeka Uzmanıyla Yapılan Çalışmaya Göre, Tekilliğe (Yapay Genel Zekaya) 2060 Yılından Önce Ulaşmamız Çok Olası!. (4 Ekim 2020). Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
  2. M. Köse. Yaklaşan Devrim: Yapay Genel Zeka Nedir? Teknolojik Tekillik, Geleceğimiz Için Neden Kritik Öneme Sahiptir?. (4 Mart 2022). Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close