Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Hayrunisa Karagöz
Üye
5

Neden dejavu görürüz?

343 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Moderatör Uyarısı
Kural İhlali 1 moderatör tarafından eklendi
Cevap sahibi, sadece dış kaynağa yönlendirmiştir.
0
Aydan Məşədibəyova
Bilim okuru

Araştırmalar devam ediyor ama sebebi olarak düşünülen nedenler var. Yardımcı olması için Bebar bilim ve Barış Özcandan videolar bırakıyorum.

https://youtu.be/Ecj0e1biH2w

Tüm Reklamları Kapat

https://youtu.be/oBXYc8ZYafI

Kaynaklar

  1. youtu.be. Deja Vu - Matrix'te Bir Hata Mı?. Alındığı Tarih: 6 Mayıs 2023. Alındığı Yer: youtu.be | Arşiv Bağlantısı
  2. youtu.be. Hiç Deja Vu Yaşadın Mı? Deja Vu Yaşadın Mı?. Alındığı Tarih: 6 Mayıs 2023. Alındığı Yer: youtu.be | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Taha Cinkara
Gastronomi bölümü lisans/ Şef

Dejavu, bir kişinin daha önce yaşadığı bir olayı veya bir durumu daha önce deneyimlemiş gibi hissetmesidir. Bu his, bir anlıklığına bile olsa, daha önce hiç yaşanmamış bir deneyimin tekrar edilmesi hissini uyandırır. Dejavu'nun neden kaynaklandığı tam olarak bilinmemektedir, ancak araştırmalar bu durumun birkaç nedeni olabileceğini göstermektedir.

Birinci neden, bellek süreçlerindeki bir hatadan kaynaklanabilir. Bellek, anıları depolamak, kodlamak ve geri çağırmak için karmaşık bir süreçtir. Bazı durumlarda, bellek hataları oluşabilir ve bellekte depolanan bilgiler yanlış şekilde kodlanabilir veya çağrılabilir. Bu nedenle, dejavu, bellek hatalarından kaynaklanan bir hatadan kaynaklanabilir.

Tüm Reklamları Kapat

İkinci bir neden, beynin çevreye ve olaylara verdiği tepkilerin bir sonucu olabilir. Bazı araştırmacılar, dejavu'nun bir tür "bebeklik refleksi" olduğunu düşünmektedir. Bebeklikte, çevresel uyaranlar ve olaylar, beynin "yeni" veya "tanıdık" olarak algıladığı belirli bir model oluşturur. Benzer şekilde, dejavu hissi, beynin bir durumu tanıdık veya yeni olarak algılama şekliyle ilgili olabilir.

Sonuç olarak, dejavu'nun nedenleri hala net olarak anlaşılamamış olsa da, bellek hataları ve beyindeki çevresel uyaranlara verilen tepkiler gibi birkaç farklı nedeni olabileceği düşünülmektedir.[1]

Kaynaklar

  1. doi. Apa Psycnet. Alındığı Tarih: 6 Mayıs 2023. Alındığı Yer: Doi | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close